Spațiul de lucru și angajatul, o legătură esențială
Potrivit Institutului American de Cercetare a Afacerilor) există mai mulți factori care influențează productivitatea angajaților. Printre ei numărându-se nu doar modul de lucru al managerului. Ci și felul în care arată spațiul de lucru.
În fapt, revoluția spațiilor de lucru este un fenomen care s-a extins la nivel global. Ba chiar s-a consacrat și ideea că “angajații vor mai mult decât o masă și un scaun”.
Factorii importanți care influențează timpul liber al angajatului și care depind de condițiile de muncă și de amplasarea biroului sunt mai mulți. Cum ar fi distanța față de casă, gradul de accesibilitate cu mașina, sau transportul în comun. Ori posibilitatea de a merge la o sală de sport. Sau de a veni cu bicicleta la muncă. Plus existența spațiilor destinate relaxării și meditației etc. Acestea sunt rezultatele unui prim studiu referitor la importanța mediului de lucru în activitatea angajaților, realizat de CBRE. Studiu care se referă și la nevoile angajaților, precum și la calitatea spațiilor de birouri.
Aspecte importante
Rezultatele studiului mai arată că majoritatea participanților la studiu (55%) petrec între 30 și 60 de minute pentru a ajunge de acasă la birou. Iar cei care petrec sub 30 de minute sunt mult mai mulțumiți de locul de muncă. Cel mai mare grad de satisfacție în ceea ce privește amplasarea biroului (76%) este dat de accesul facil la mijloacele de transport în comun. Cele mai importante aspecte care țin de amenajările interioare sunt mobilierul ergonomic (82%), spațiile adecvate pentru a lua masa (78%) și existența birourilor individuale (72%).
Cercetarea s-a derulat pe o perioadă de nouă luni și a inclus 500 de angajați care își desfășoară activitatea în birouri din București.