Tehnologia 5G – pro și contra
Implementarea tehnologiei 5G în România creează o dispută în social media, care merge de la scenarii apocaliptice care sperie lumea, la mirajul unei realități formată din oameni-mașini-dispozitive, în permanență interconectați. Circulă tot felul de avertismente legate de pericole medicale ale expunerii la acest tip de radiații de foarte înaltă frecvență, dar și riscuri de securitate cibernetică asociate acestei tehnologii performante. E foarte ușor să derapăm înspre o extremă sau alta. Cum discernem corect în această avalanșă de fake news pe aceasta temă? Avem nevoie de specialiști onești care să explice clar, transparent, care sunt avantajele și dezavantajele acestei tehnologii.
Un astfel de subiect necesită o informare corectă a populației, altfel social media se transformă într-o agora a isteriei colective. Faptul că la Bruxelles, în inima Europei, planurile de implementare a unui proiect-pilot de furnizare a internetului fără fir la viteză 5G au fost oprite din cauza temerilor legate de sănătatea cetățenilor ne oferă un motiv în plus pentru a cere o informare corectă în acest sens. Vorbind cu Alexandru Mironov, fondatorul revistei „Știință și Tehnică”, acesta susținea ideea unei dezbateri naționale pe această temă.
Până atunci, inițiem un serial în care specialiștii din domenii asociate să explice cât e adevăr și cât e mistificare în acest tip de tehnologie.
Prima din această serie este Alexandra Cernian.
Alexandra Cernian, PhD
Lecturer, Senior Consultant, Digital/IT Expert
5G nu este încă nicăieri și totuși este peste tot!
A cincea generație de rețele celulare, care promite viteze fără precendent, chiar și de 1000 de ori mai rapide decât 4G, stârnește deja numeroase controverse de presă, manevre politice și interes public. Punctul culminant a fost atins recent odată cu războiul comercial între SUA și China și de vocile din ce în ce mai vehemente care cer interzicerea rețelelor 5G din cauza potențialelor pericole asupra sănătății. În 2018, când mai multe companii de telecomunicații și-au prezentat planurile de implementare 5G, lumea a manifestat mult entuziasm legat de perspectivele create. Viitorul părea foarte aproape. Însă acum părerile sunt extrem de împărțite și mulți oameni de știință și medici se declară împotriva acestei tehnologii. Deci ce face ca această tehnologie, deși nu este încă operațională, să stârnească atâtea conflicte ? Cât de reale sunt motivele și cât e manipulare ?
Ce este diferit la 5G?
Tehnologia 5G diferă de standardul actual din telecomunicații – 4G – prin câteva aspecte esențiale și revoluționare:
- Viteza. Experiența online a utilizatorilor va fi radical schimbată. 5G va permite oamenilor să descarce filme întregi pe telefoanele lor în câteva secunde. Datele vor fi tramsmise cu 10 gigabytes pe secundă, de zeci de ori mai rapid decât în 4G. Astfel de viteze vor aduce mult mai aproape viitorul Internet of Things.
- Latență. Cu 5G aproape că vorbim de răspunsuri în timp real între dispozitive, cu o latență de 1 milisecundă, față de 50 de milisecunde la 4G. Acest lucru aduce avantaje în mai multe domenii, cum ar fi sănătate sau aviație, unde răspunsul rapid este de o importanță primordială.
- Lățimea de bandă. 5G are o lățime de bandă mai mare decât 4G, ceea ce va permite conectarea mai multor dispozitive la un singur router internet. Se elimină astfel problemele de supraîncărcare din prezent, ceea ce va avea un impact vizibil pentru casele inteligente.
- Interferența. Spre deosebire 4G si 3G, unde dispozitivele folosesc același spectru de frecvență, 5G utilizează un spectru de frecvențe foarte ridicate care nu se suprapun cu cele utilizate în prezent. Asta inseamnă că nu există interferențe sau zgomote.
Ce revoluții aduce 5G?
5G aduce o viteză exponențial mai mare și o latență aproape inexistentă. O adevarată revoluție tehnologică, care aduce foarte aproape imaginea orașelor cu adevărat smart, a clădirilor inteligente sau a mașinilor autonome. Va fi mult mai ușor sa fim interconectați : oameni-mașini-dispozitive.
Dacă rețelele de acum leagă în principal oamenii de oameni, următoarea generație va conecta o vastă rețea de senzori, roboți și vehicule autonome prin inteligența artificială sofisticată. Așa-numitul internet al lucrurilor va permite obiectelor să „comunice” între ele și să schimbe volume mari de date în timp real și fără intervenția omului. Scenariile de film în care vedeam fabricile autonome, chirurgie la distanță sau roboți care pregătesc micul dejun vor deveni posibile.
Cum a devenit 5G motiv de dispută între SUA și China?
În afară de avantajele sale comerciale extraordinare, 5G revoluționează tehnologia militară și securitatea cibernetică. Cine va detine supremația în 5G va avea puterea asupra informației. Acesta este principalul motiv pentru care Statele Unite atacă atât de vehement China și acuză compania chineză Huawei (cel mai mare furnizor de echipamente de telecomunicații 5G) de spionaj cibernetic. Creșterea Chinei ca putere tehnologică devine un pericol pentru SUA, care își dorește poziția de lider. În plus, tehnologia 5G este considerată de mulți experți militari viitoarea piatră de temelie a tehnologiei militare.
Acest context a devenit favorabil unui complot la scară largă împotriva Huawei. În noiembrie, Biroul de Securitate al Comunicațiilor (GCSB) a declarat că a identificat riscuri majore de securitate ale rețelei Huawei, pe care compania de telefonie Spark intenționează să o contracteze pentru a implementa o rețea 5G anul viitor. Confirmări au venit și din partea agențiilor de informații din Australia, Germania și Marea Britanie, unde a fost deja instituit un comitet special de supraveghere pentru a examina tehnologia Huawei.
Chiar daca agențiile de informații nu și-au exprimat în mod detaliat preocupările legate de tehnologia Huawei, implicarea lor dovedește că celelalte puteri ale lumii se tem că acoperirea globală a companiei chineze ar putea ajuta guvernul chinez în spionaj cibernetic. Un alt motiv de îngrijorare pentru experții în securitate este legat de riscul ca Huawei să dezactiveze infrastructura critică a telecomunicațiilor din alte țări în cazul izbucnirii unui război.
Cât de nesănătos este 5G?
În contextul politico-economic actual legat de 5G, percepția publică despre această tehnologie nu este prea bună și se insistă mult asupra pericolelor pe care le are asupra sănătății noastre. Atât de mult, încât se lansează și o grămadă de fake news pe tema asta. Anul trecut a devenit virală o știre conform căreia un experiment cu 5G a ucis sute de păsări în Olanda. Știrea a fost ulterior infirmată de oficialități, cauza morții fiind otrăvirea de altă natură.
Cu siguranță radiațiile sunt nocive. Motivul principal al reticenței față de 5G este legat de frecvența ridicată (între 30Ghz și 300GHz) pe care o utilizează tehnologia, ceea ce face ca undele să nu mai parcurgă distanțe atât de mari ca 4G, fiind necesare mai multe antene amplasate la distanță relativ mică una de cealaltă. Cred că este în continuare o tehnologie insuficient testată și extrem de controversată la nivel înalt. Contextul acesta a favorizat încurajarea «haterilor» și cred că i-a ajutat să se facă remarcați. Însă aș rămâne reticentă la ideea că preocuparea marilor actori de pe scena 5G ține atât de mult de aspectele sănătății, ci mai mult de riscurile cibernetice și de securitate la care ne expune progresul adus de evoluția tehnologică.
Foto: Pixabay