TVA-ul creste la 24%, incasarile la buget vor scadea!
Pe ansamblu, sunt convins ca incasarile la buget nu vor creste deloc, ba chiar exista riscul sa scada, printr-o combinatie de proliferare a evaziunii si de crestere a numarului de falimente (in cazul agentilor economici care vor continua sa lucreze perfect legal), in conditiile in care aplicarea legii este oricum la cel mai scazut nivel din ultimii 20 ani, probabil pentru ca multi clienti politici au de incasat tot felul de polite din perioada alegerilor si nu o pot face decat daca se permit in continuare contrabanda si evaziunea fiscala!
O marire cu 2%, pana la 21%, ar fi putut sa fie o solutie de mijloc rezonabila, dar marirea cu 5% este deja atat de importanta, incat nu are cum sa nu genereze aceste efecte secundare importante. Plus scaderea de ansamblu a consumului, care va duce la o contractie a PIB-ului mult peste estimarile initiale pentru acest an.
La final, asa cum am mai spus de cateva ori, deficitul de 6.8% nu va putea fi deloc sustinut, dimpotriva va creste poate peste 9%, pana spre 10%, cam aceasta este estimarea actuala. Si toate astea “multumita” Guvernului Boc, care este inca acolo, desi trebuia sa isi fi facut demult bagajele…
Separat de toate aceste calcule, ar fi bine sa ne gandim cu totii ce impact social urias va avea aceasta crestere, care nu este insotita, din cate am vazut, nici macar de o minima protectie sociala pentru patura saraca a societatii (din ce in ce mai numeroasa). As fi asteptat macar un TVA diferentiat pentru produse de baza, dar oamenii acestia sunt incapabili sa ia masuri structurate, se pare: ei nu stiu decat sa taie. Iar cine se asteapta ca preturile vor creste cu mai putin de 5%, se insala, pentru ca mai toti agentii economici sunt oricum la limita cu profitabilitatea, nu exista deloc spatiu pentru absorbtia acestei cresteri in lantul de productie si distributie. Dimpotriva, ne putem astepta la o reactie in lant care sa duca la majorari ale preturilor cu mult peste 5%, deoarece va aparea si inflatia, va aparea si devalorizarea leului, care va determina agentii economici (incepand cu cei din petrol si energie) sa creasca preturile in lei, separat de cresterea TVA!
Marius Ghenea este presedintele FIT Distribution