9 motive pentru a dormi mai mult
Ritmul alert al vieții moderne adesea minimizează necesitatea somnului adecvat. De aceea, este esențial să înțelegem rolul crucial pe care acesta îl joacă în sănătatea și bunăstarea noastră generală.
Citește în continuare despre nouă motive care să ne încurajeze să acordăm mai multă importanță obținerii unei odihne de calitate.
1. Prevenirea depresiei
Insomniile sunt asociate cu un risc mărit de depresie. Tulburările de somn pot duce, de asemenea, la modificări cognitive care cresc riscul de depresie. Perturbarea somnului poate afecta reglarea și stabilitatea emoțională, precum și modificările proceselor neuronale, care pot duce toate la simptome de depresie. Mai poate fi de folos și dacă iei anumite suplimente, precum cele cu calciu magneziu zinc Naturalis.
2. Memorie și performanță îmbunătățite
Somnul adecvat joacă un rol crucial în consolidarea memoriei și îmbunătățirea performanței mentale. Perturbarea somnului poate afecta procesarea și formarea memoriei, precum și performanța generală în ceea ce privește concentrarea, reactivitatea emoțională, luarea deciziilor, comportamentul de asumare a riscurilor și judecata.
3. Reducerea riscului de creștere în greutate
Legătura dintre creșterea în greutate și obezitate și nopțile scurte de somn nu este clară, dar cercetările indică asocierea dintre ele. Persoanele care dorm în mod regulat mai puțin de șapte ore pe noapte sunt mai susceptibile să aibă un indice de masă corporală mai mare și să dezvolte obezitate decât cei care dorm mai mult. Deprivarea de somn este asociată cu niveluri mai ridicate de grelina (hormonul foamei), retenția de sare și markeri inflamatori.
4. Performanță sportivă sporită
Somnul a fost demonstrat că îmbunătățește performanța atletică. Un somn adecvat poate îmbunătăți abilitățile motorii fine, timpul de reacție, puterea musculară, rezistența musculară și abilitățile de rezolvare a problemelor. În plus, lipsa somnului poate crește riscul de accidentare și poate reduce motivația de a face exerciții fizice.
5. Scăderea riscului de boli de inimă
Un factor de risc pentru bolile de inimă este tensiunea arterială crescută. O odihnă adecvată în fiecare noapte permite ca tensiunea arterială să se regleze. Un somn odihnitor poate reduce, de asemenea, șansele de apariție a afecțiunilor legate de somn, cum ar fi apneea în somn, și poate susține o sănătate generală mai bună a inimii.
6. Inteligență emoțională și socială crescută
Somnul are legături cu inteligența emoțională și socială a oamenilor. O persoană care nu doarme adecvat este mai susceptibilă să aibă probleme în recunoașterea emoțiilor și a expresiilor altor persoane. Cei care au în mod regulat un somn de calitate superioară au tendința de a se percepe pe sine ca având o inteligență emoțională mai bună, cum ar fi reușita în interacțiunile sociale, menținerea relațiilor, simțirea pozitivă și controlul impulsurilor.
7. Reducerea inflamației
Există o legătură între obținerea unui somn adecvat și reducerea inflamației în corp. Somnul inconsistent, în care o persoană merge la culcare la ore neregulate sau se trezește la ore diferite în fiecare noapte, poate perturba procesul de reglare a inflamației în timpul somnului.
8. Sistem imunitar mai puternic
Somnul ajută la repararea, regenerarea și recuperarea organismului. Sistemul imunitar nu este o excepție în această relație. Somnul profund este necesar pentru ca organismul să se repare și să-și întărească sistemul imunitar.
9. Reducerea riscului de accident vascular cerebral
Somnul insuficient sau de calitate slabă poate crește riscul de accident vascular cerebral. Tensiunea arterială ridicată, inflamația și tulburările metabolice, toate asociate cu lipsa de somn pot contribui la dezvoltarea bolilor cardiovasculare, inclusiv a accidentelor vasculare cerebrale. Prin urmare, prioritizarea somnului adecvat poate juca un rol important în menținerea sănătății cerebrale și cardiovasculare.
Dacă acorzi atenția necesară pentru a obține o odihnă de calitate și îți respecți nevoile individuale, îți poți îmbunătăți în mod semnificativ starea de bine și de sănătate pe termen lung.
Sursă foto: freepik.com