Agenda Festivalului George Enescu (marţi, 13 septembrie)
Marţi, 13 septembrie, la Ateneul Român se află Orchestra Simfonică Gulbenkian din Lisabona, condusă de directorul artistic şi dirijorul său principal Lawrence Foster (foto 2), fost director artistic al Festivalului "Enescu". Născut în anul 1941 la Los Angeles din părinţi de naţionalitate română, Lawrence Foster, alături de orchestra din Monte Carlo, a realizat pentru casa de discuri EMI Classics o înregistrare a operei Oedip de George Enescu, precum şi integrala simfoniilor de Enescu sau Suitele şi Poema Română. În 2003 a fost decorat de preşedintele României, pentru contribuţia adusă promovării muzicii româneşti. Printre marile orchestre cu care Lawrence Foster a colaborat în calitate de director artistic se numără Orchestra Filarmonică din Monte Carlo, Orchestra Simfonică din Ierusalim sau Orchestra Simfonică din Huston.
Din 2002 se află în fruntea Orchestrei Simfonice Gulbenkian, un ansamblu fondat în 1962, alături de care va interpreta, în seara zilei de 13 septembrie, Suita a III-a "Săteasca" de George Enescu, Simfonia a II-a "The Age of anxiety" de Leonard Bernstein – cu participarea pianistei Dana Ciocârlie – şi Variaţiuni şi fugă op. 34 de Benjamin Britten pe o temă de Henry Purcell. Concertul Orchestrei Simfonice Gulbenkian conduse de Lawrence Foster poate fi urmărit, aşadar, în 13 septembrie, de la ora 17,00 la Ateneul Român şi în direct de Radio România Muzical şi Radio România Cultural. (Ioana Marghita şi Hajnalka Kerekes)
Ora 17:00
MUZICA SEC. XXI / ENESCU ŞI CONTEMPORANII SĂI
GULBENKIAN SYMPHONY ORCHESTRA
Ateneul Român
Dirijor: LAWRENCE FOSTER
În program: lucrări de Ch. Ives, L. Bernstein, G. Enescu, B. Britten
În direct la Radio România Muzical şi Radio România Cultural.
Între personalităţile de prim rang ale lumii muzicale de azi, numele lui Daniel Barenboim (foto 1) figurează la loc de cinste: pianist şi dirijor celebru, muzicianul argentinian este directorul artistic al Capelei de Stat din Berlin – ansamblu alături de care participă la ediţia din acest an a Festivalului „George Enescu”.
Născut la Buenos Aires în 1942, Daniel Barenboim şi-a făcut debutul solistic ca pianist la vârsta de 10 ani, iar Wilhelm Furtwängler – pe care l-a întâlnit în vara anului 1954 – scria despre el: „Acest Daniel Barenboim de 11 ani e un fenomen.” Au urmat apoi turnee pe toate continentele, dar şi seria înregistrărilor pe care Daniel Barenboim le-a relizat şi care cuprind concertele pentru pian de Beethoven, concertele de Brahms şi toate concertele pentru pian de Mozart.
A debutat ca dirijor în 1967 cu Orchestra Simfonică din Londra, iar de atunci a fost solicitat să conducă cele mai mari orchestre ale lumii.
Din 1992 se află în fruntea Capelei de Stat din Berlin, în calitate de director artistic, în 2000 fiind ales ales ca dirijor şef pe viaţă al acestui ansamblu.
Daniel Barenboim se va afla în 13 şi 14 septembrie pe scena Sălii Mari a Palatului, în dublă ipostază, de dirijor şi solist.
În 13 septembrie afişul concertului cuprinde Concertul nr. 24 pentru pian şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart şi Simfonia a VII-a de Anton Bruckner.
Concertul începe la ora 19:30, iar înregistrarea acestuia va putea fi ascultată la Radio România Muzical şi Radio România Cultural în 17 septembrie, tot de la ora 19,30. (Ioana Marghita şi Hajnalka Kerekes)
Ora 19:30
MARI ORCHESTRE ALE LUMII
STAATSKAPELLE BERLIN
Sala Mare a Palatului
Dirijor şi solist: DANIEL BARENBOIM
În program: lucrări de W.A. Mozart, A. Bruckner
Înregistrarea concertului poate fi ascultată sâmbătă, 17 septembrie, la Radio România Muzical şi Radio România Cultural, de la ora 19,30.
Ora 19:00
CONCERTE ÎN ŢARĂ
CLUJ
ADRIAN BRENDEL – violoncel
TIM HORTON – pian
În program: lucrări de A. Zemlinsky, A. Webern, B. Bartók, G. Enescu