La plimbare cu trenul Festivalului SoNoRo Orient Express
Trenul SoNoRo Orient Express – interviu cu Răzvan Popovici, realizat de Mina Verescu și Veronica Ștefan.
Răzvan Popovici s-a născut în Bucureşti, într-o familie de muzicieni, şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ. A interpretat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris.
Este invitat regulat la festivaluri din întreaga lume și concertează ca membru al Ansamblului Raro.
De asemenea, Răzvan Popovici este fondatorul Festivalului SoNoRo, împreună cu Diana Ketler, directoarea artistică a acestui festival, iar ediția din acest an ajunge la nr. 17 și are o temă inspirată din istoricul celui mai cunoscut tren din lume – Orient Express.
Festivalul SoNoRo face parte deja din peisajul muzical obișnuit al toamnei bucureștene și melomanii îl așteaptă cu nerăbdare. Care este tema din acest an, cum o alegi de fiecare dată?
Da, multă lume mi-a spus că este deja o tradiție. Și eu mă bucur în fiecare toamnă, de fapt pot să spun că mă bucur încă din primăvară, când începem pregătirile. Alegerea temei e una din părțile mele preferate, trebuie să recunosc. Diana Ketler și cu mine facem un brainstorming în timpul căruia enumerăm temele la care ne-am gândit fiecare. Și întotdeauna cel mai bun câștigă! Singura condiție este ca amândoi să fim de acord cu titlul ales. Sigur că tema este crucială pentru noi, ea este firul roșu care leagă tot ansamblul, este ca o țesătură nevăzută și pe ea construim apoi concertele: alegem sălile, muzicienii, programul și așa mai departe.
Tema din acest an este Orient Express, trenul-vedetă cu care călătoreau regi și regine, aristocrații din La Belle Époque, este trenul care a inspirat mulți scriitori. În plus, este ruta care lega vestul extrem al Europei de estul extrem, de Istanbul, de Orient. Ne-a plăcut ideea unui vehicul transfrontalier de lux, misterios, care inspiră aventură și romantism. Și ne-a plăcut să-l suprapunem cu muzica noastră, care este tot un vehicul, dacă vreți, care leagă oameni din toate locurile și timpurile. Așa că vă invitam anul acesta la o călătorie fermecată, plină de rafinament și stil, cu trenul festivalului.
Prin ce orașe, prin ce repere geografice și muzicale ne duce Orient Express-ul muzical SoNoRo?
Anul acesta festivalul se desfășoară la București, între 16 și 25 septembrie, și la Cluj, între 27 septembrie și 2 octombrie. Și pentru că tema ne permite, la Cluj, de pildă, avem concertul inaugural chiar la gară. Întotdeauna ne-a plăcut să punem în valoare anumite locuri și anumite săli și să cântam în spații neconvenționale. Cred că muzica de cameră se pretează excelent la așa ceva, suntem de obicei între 3 și 8 muzicieni pe scenă. În plus, în felul acesta am descoperit o mulțime de spații care s-au dovedit a fi foarte generoase cu muzica, deși erau evident destinate altor scopuri. Dacă ne referim la reperele geografice ale pieselor alese, pot spune că trenul nostru se va opri în foarte multe stații din întreaga Europa, nu doar geografice. De altfel, fiecare concert are un titlu, și el ales în funcție de loc și de ceea ce vrem să transmitem prin piesele pe care le-am ales.
Există noutăți față de edițiile precedente?
O, da! Anul acesta, pentru prima oară, am inclus pe lista de muzicieni un interpret la oud, este vorba de un muzician extraordinar, compozitor în același timp, Joseph Tawadros, este apreciat și din ce în ce mai renumit în ultimul deceniu. A compus piese care îmbină muzica clasică cu cea tradițională și este admirat fără rezerve atât în Occident, cât și în lumea arabă. Am invitat, tot pentru prima oară, o dansatoare și coregrafă, pe Ksenya Parkhatskaya, care va ilustra prin mișcările specifice dansului contemporan mai multe momente muzicale. Sunt foarte entuziasmat și aștept și eu cu nerăbdare să văd cum se va lega totul. Mai avem câțiva muzicieni invitați pentru prima oară, printre care l-aș menționa pe extraordinarul vilonist Gilles Apap, dar și mulți prieteni vechi ai festivalului, pe care publicul îi cunoaște deja și sunt sigur că abia așteaptă să-i vadă și să-i audă. Nu vreau să dezvălui chiar tot, sper că programul festivalului o să vă trezească curiozitatea. Mai spun doar că pasagerii Orient Express-ului vor simți din plin atmosfera se lux, opulență și mister pe care o asociem cu acest nume.
Ce presupune pregătirea unui astfel de festival? Ce echipă, cât timp?
Eu am fost mereu convins, iar când nu am procedat așa viața mi-a dovedit că prima impresie a fost cea corectă, că dacă lași lucrurile să curgă, totul va ieși bine. SoNoRo a început de la dorința mea de a fonda în România un festival de muzică de camera de anvergură. Acum, la a 17-a ediție, am impresia că festivalul a existat dintotdeauna și în același timp parcă suntem mereu la început. Pregătirile încep la scurt timp după ce se încheie o ediție. Este adevărat că am inclus în programul platformei culturale SoNoRo și alte proiecte: Interferențe, Conac și Musikland. Pregătirile au intrat cumva în rutina mea obișnuită, mă gândesc la ediția următoare imediat ce se termină cea curentă, tema se încheagă și ea, iar fantastica mea echipă din umbră face ca lucrurile să se întâmple exact cum îmi doresc. Cred că facem ceva bine, dacă au trecut deja atâția ani! Văd și recunosc în public oameni care vin de mulți ani, văd mereu și oameni noi în public. Cât timp muzica va inspira și cât timp voi lăsa lucrurile să se desfășoare, cred că vom continua această tradiție.
Cum alegi muzicienii care vor cânta la fiecare ediție?
Avem o lista bogată de muzicieni extraordinari pe care dorim să-i invitam la SoNoRo, lăsăm, însă, și lucrurile să se întâmple (râde). Mai precis, în cazul în care unul din artiștii invitați nu este disponibil, revenim cu insistență în anii următori. Eu am crescut într-o familie de muzicieni, am cunoscut muzicieni din toată lumea, muzica m-a purtat în foarte multe locuri. Am cântat alături de mulți oameni extraordinari și, la fel ca în viață, alegerile țin de afinități, de potriviri. E ceva reciproc. Nu-i caut în mod special, ne împrietenim la festivaluri și la concerte. Anul acesta, cred că tema este foarte generoasă și îmi place ideea că vestul și estul își dau mâna. La toate edițiile invităm muzicieni din diferite țări, nu pentru că sunt din acele țări, ci pentru că ne leagă și ne apropie preferințele personale. Acum, în acest an, am mai făcut un pas în zona neconvențională, v-am povestit deja despre interpretul la oud.
De ce crezi că Orientul a exercitat o asemenea fascinație asupra Occidentului? De ce oare La Belle Époque continuă să ne fascineze?
Orientul reprezintă, de fapt, misterul, teritoriul necunoscut, aventura, riscul și un farmec inexplicabil. Occidentul, ca simbol al rațiunii și luminii, este inevitabil atras de opusul său. Fiecare om, fiecare dintre noi, purtăm aceste două contrarii înăuntrul nostru, fiecare vrem să facem călătoria spre necunoscut. Uneori ne este teamă, alteori riscăm, de multe ori preferăm ceea ce cunoaștem, dar nu putem ignora misterul, partea umbroasă și magnetică, zona de sălbăticie din noi, poate chiar vitalitatea noastră. Suntem ființe raționale, dar și viscerale. Călătoria cu Orient Express-ul de la această ediție își propune să dezvăluie misterul și să-i conducă pe pasageri într-o aventură plină de rafinament. Orient Express s-a mai numit de altfel și trenul spionilor, pentru că mulți traversau Europa pe această rută. Trenul a devenit celebru după ce Agatha Christie a scris Crima din Orient Express, iar James Bond a călătorit cu acest tren. Cine nu-și dorește o astfel de călătorie? Cine nu e fascinat de aventură, cine nu vrea să riște măcar o dată în viață? E o fascinație care nu se va sfârși niciodată, iar oamenii de azi poate că tânjesc după o epocă mai calmă, mai puțin grăbită, mai romantică.
Ce personalitate v-a inspirat, pe tine și pe Diana, când v-ați gândit la temă? Sfârșitul de secol XIX e bogat în figuri marcante.
Dacă nu mă întrebai, ajungeam oricum la acest subiect. Pauline Viardot a fost o mare sursă de inspirație. A fost o cântăreață de operă celebră în a doua jumătate a secolului XIX și a ținut un salon muzical la Paris. S-a căsătorit din motive practice sau mai bine zis pragmatice, cu un bărbat cu 21 de ani mai mare ca ea, dar pe care nu l-a iubit, și a avut o aventură pasională care a durat foarte mult timp cu scriitorul rus Turgheniev. A fost prietenă cu mari compozitori ai vremii, cu Berlioz, Liszt și Gounod. Deși a avut 4 copii, viața ei profesională a primat mereu pentru ea. A cântat 20 de ani, apoi a devenit profesoară și compozitoare. A fost un adevărat liant social în acea vreme, iar salonul ei era frecventat de celebritățile timpului. A fost om de lume, artistă, profesoară, a influențat viețile a sute de elevii, și-a pus amprenta asupra epocii ei și, iată, exercită o fascinație incredibilă chiar și azi, asupra noastră. Ne inspiră astfel de oameni și avem, în cadrul festivalului, un concert care îi este dedicat în întregime.
În fiecare an, la fiecare ediție, avem surpriza de a descoperi, datorită Dianei și ție, piese muzicale inedite sau unele cântate rareori. E o bucurie aproape de arheolog pentru noi, publicul, să vă acompaniem în aceste incursiuni fascinante. Care e secretul tău, cum știi ce și când să scoți la lumină?
Într-un interviu pe care l-am dat anul trecut, jurnalistele mi-au spus că sunt un magician, că fac magie pe scenă. Este cu siguranță o exagerare, însă un dram de adevăr regăsesc în această apreciere, dat fiind faptul că acesta e secretul pentru a pune la cale un festival. Probabil că e nevoie de abilități de magician, dar nu pot să-ți dezvălui toate trucurile, te aștept și îi aștept pe toți pasagerii acestui Orient Express să călătorim împreună de-a lungul și de-a latul Europei, prin colțuri uitate sau în stații celebre, să ne lăsăm duși de vehiculul magic care este muzica.
Credit foto: Șerban Mestecăneanu
Festivalul SoNoRo începe vineri, 16 septembrie 2022, în București, și se va încheia în data de 2 octombrie, în Cluj-Napoca. Mai multe detalii despre programul concertelor acestei ediții a Festivalului SoNoRo pot fi descoperite pe https://festival.sonoro.ro/.
Biletele și abonamentele Festivalului SoNoRo pot fi achiziționate din rețeaua Eventbook: https://eventbook.ro/festival/sonoro.