Ce facem în weekend? (23-25 septembrie)
În acest weekend puteţi fi la înălţime. Unde? În localitatea mureşeană Câmpul Cetăţii, situată la aproximativ 50 de kilometri de Târgu-Mureş la cea de-a cincea editie a Paradei Baloanelor cu Aer Cald. În cadrul evenimentului vor participa 15 echipaje din Români şi Ungaria. Baloanele colorate vor fi ridicate în aer şi vor traversa Câmpul Cetăţii, staţiunea Sovata şi localitatea Praid. Sunt aşteptaţi în jur de 20 000 de spectatori în total, spun organizatorii. Baloanele funcţionează cu aer cald, iar în nacelă intră, în medie, patru-cinci persoane, iar costurile unui zbor se ridică la 250 de lei.
Primul festival de paraşutism din Bucureşti
Rămânem tot în aer şi va invităm la primul festival de paraşutism din Bucureşti – Bucharest Skydiving Boogie 2011, care se va desfăşura până pe 25 septembrie. În cadrul evenimentului salturile cu paraşsuta pentru amatori, realizate în tandem cu un instructor profesionist, vor fi efectuate de la cea mai mare înălţime atinsă în salturile comerciale – 4 500 m. De asemenea, festivalul se adresează şi paraşutiştilor profesionişti care vor avea ocazia să îşi perfecţioneze tehnica alături de instructori calificaţi la nivel internaţional.
Festivalul Castanelor
Pentru că e sezonul castanelor este normal să existe şi o sărbătoare a castanelor. Evenimentul va avea loc de vineri până duminică la Baia Mare. Cum este şi normal, oraşul va fi în sărbătoare, mai animat decât în orice altă perioadă a anului. La ediţia cu numărul 19 a Sărbătorii Castanelor, sunt două scene şi mulţi artişti şi trupe invitate.
Fiţi responsabili cu doggy bag!
Bucureştenii care vor ajunge în Centrul Vechi vineri seara, după ora 19:00 vor primi la intrarea în restaurante şi pub-uri doggy bag-uri, în care vor fi încurajaţi să-şi ia mâncarea la pachet când le rămâne în farfurie. Aceste pungi speciale vor fi oferite bucureştenilor ca parte a zilei doggy bag-ului, eveniment care face parte dintr-o campanie de responsabilizare a românilor să contribuie la reducerea resturilor alimentare aruncate de restaurante susţinută de Unilever Food Solutions. Iniţiativa vine ca răspuns la cele 1 milion de tone de mâncare aruncate anual de restaurantele din întreaga lume, care înseamnă mâncarea pe care clienţii o lasă în farfurii şi este o iniţiativă prin care bucureştenii sunt încurajaţi într-un mod inovativ să nu mai risipească mâncarea comandată când mănâncă în oraş.
Fără maşini
Ziua Europeană fără Maşini, ultima zi a Săptămânii Europene a Mobilităţii, patronată de Comisia Europeană, care în mod normal s-a sărbătorit pe 22 septembrie, se va muta în weekend dar numai la Iaşi, primăria motivând că traficul din oraş este deja restricţionat de numeroasele şantiere, relatează Ziarul de Iaşi. Săptămâna Europeană a Mobilităţii este o campanie de sensibilizare care vizează conştientizarea cetăţenilor cu privire la utilizarea transportului public, cu bicicleta, mersul pe jos, precum şi încurajarea oraşelor europene de a promova aceste moduri de transport şi de a investi in noile infrastructuri necesare.
Ziua de curăţenie naţională
Sâmbătă, 24 septembrie se va desfăşura cea de-a doua ediţie a celui mai mare proiect de implicare socială – „Let’s Do It, Romania!”, care îşi propune curăţarea deşeurilor din arealele naturale într-o singură zi. Anul trecut, peste 200 000 de voluntari au participat la Ziua de Curăţenie Naţională de pe 25 septembrie. În acest an, organizatorii se aşteaptă ca numărul participanţilor să fie mult mai mare.
Vineri seara, la ora 19.00, la Biblioteca Centrală Universitară – corp Boema va avea loc lansarea volumului Carnete / Joacă-te cu această ţărână / Cu toate focurile stinse de Henry de Montherlant. Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român, va sustine un discurs de inceput. Lansarea volumului se înscrie în seria evenimentelor organizate de Institutul Cultural Român la Strada de C’Arte, proiect al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“ și 360 Revolution, desfăşurat în perioada 17-24 septembrie 2011.
Muzica Regelui
Un eveniment cu totul special are loc la magazinul Diverta din Băneasa Shopping City, în prezenţa ASR Principesa Margareta şi a ASR Principele Radu ai României, începând cu ora 16:00, sâmbătă 24 septembrie. Lansarea unui volum numit Muzica Regelui, însoţit de un CD, la invitaţia Diverta şi Curtea Veche Publishing . CD-ul însoţit de volumul Muzica Regelui este lansat cu ocazia celei de-a 90-a aniversări a Regelui Mihai I, pe care Majestatea Sa o va sărbători la 25 octombrie. Muzica Regelui aduce în prim-plan momente speciale din viaţa familiei regale.
Cei care îşi doresc pot descoperi că muzica a făcut parte dintotdeauna din viaţa regelui, iar dincolo de cele 15 melodii se ascund amintiri dragi ale Regelui Mihai I, de la perioadele în care învăţa să cânte la pian până la cele în care cunoştea compozitori români valoroşi şi la cele în care muzica îl ajuta să se regăsească pe sine.
Muzica Regelui, prin poveştile şi piesele selectate, recreează o parte din atmosfera deceniilor trecute, respectiv serate muzicale în jurul unui pick-up, muzică clasică, concerte simfonice şi bomboane de ciocolată oferite de Yehudi Menuhin la un prânz la vila sa din Elveţia. CD-ul ne poartă prin „Concertul pentru pian nr. 1 al lui Franz Liszt și opusuri beethoveniene, până la Bolero de Maurice Ravel, tangourile interpretate de Boston symphony Orchestra sau muzica ușoară a lui Bing Crosby.“ Muzica Regelui reprezintă a doua iniţiativă a Familiei Regală de a dezvălui publicului amănunte ce nu pot fi găsite în nici o carte de istorie, după Cartea Regală de bucate a ASR Principesa Margareta a României.
Gala de Operetă
Duminică, 25 septembrie 2011 (ora 19.00), fragmente din cele mai îndrăgite operete vor prinde viaţă în interpretarea soliştilor, corului şi orchestrei ONB. Cu titlul „Călătorie în lumea Operetei”, gala propune publicului un program variat care cuprinde lucrări din celebrele operete: „Sânge vienez”, “Liliacul” şi „O Noapte în Veneţia” – Johann Strauss fiul, “Contesa Maritza” şi „Silvia” – Emmerich Kálmán, “Văduva veselă”, ”Giuditta” şi „Paganini” – Franz Lehár, “My Fair Lady” – Frederick Loewe.
Solişti şi colaboratori ai ONB precum şi artişti invitaţi îşi vor da concursul în cadrul spectacolului: Antonela Bârnat, Edith Borsos, Dorina Cheşei, Lucian Corchiş, Felicia Filip, Daniel Filipescu, Ionuţ Hotea, Liviu Indricău, Irina Iordăchescu, Mihnea Lamatic, Hector Lopez, Simonida Luţescu, Tina Munteanu, Gladiola Niţulescu, Mihaela Stanciu, Eugen Voicu, Crina Zancu. Evenimentul va fi prezentat de Gladiola Niţulescu şi Daniel Filipescu.
Fragmente coregrafice aplaudate de publicul larg, precum “Can-Can” (Jacques Offenbach) şi „Şoriceii” (Johann Strauss) vor fi intrepretate de compania de balet a ONB, solişti : Monica Petrică, Bianca Stoicheciu, Valentin Stoica.
Regia spectacolului este semnata de Anda Tabacaru Hogea, scenografia este realizată de Andreea Koch, coregrafia a fost concepută de Alexa Mezincescu şi Mihai Babuşka, iar mişcarea scenică îi aparţine Mariei Popa. Corul este coordonat de maestrul Stelian Olariu. Spectacolul se va desfăşura sub conducerea muzicală a dirijorului Ciprian Teodoraşcu.
Astazi, la Festivalul George Enescu (slide 2)
Astazi, la Festivalul George Enescu
Viaţa de concert românească s-a îmbogăţit în ultimii ani cu apariţiile Orchestrei Române de Tineret, înfiinţată la Sinaia în vara anului 2008, la iniţiativa violoncelistului Marin Cazacu. Membrii săi, în mare parte cu vârste cuprinse între 19 şi 26 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni instrumentişti la nivel naţional şi beneficiază de îndrumarea maestrului Cristian Mandeal. Orchestra Română de Tineret concertează pentru publicul Festivalului Internaţional „George Enescu”, vineri, 23 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului, în seria „Mari Orchestre ale lumii” şi va colabora cu violonistul german în vârstă de 30 de ani, David Garrett.
Acesta din urmă a absolvit renumita Şcoală Juilliard şi cursuri de vioară cu Itzhak Perlman, a studiat muzicologia şi compoziţia, fiind chiar laureat al unui concurs de creaţie. David Garrett este preocupat nu numai de muzica clasică, ci şi de cea rock. În 2011 a obţinut 2 Premii germane ale discului „Echo” pentru albumul său intitulat „Rock Symphonies”. La Bucureşti însă îl vom putea asculta în partitura Concertului op. 61 în Re major de Ludwig van Beethoven. Programul propus de Orchestra Română de Tineret şi de dirijorul Cristian Mandeal mai cuprinde Rapsodia I de George Enescu, muzica baletului Pasărea de foc de Igor Stravinski şi Valsul de Maurice Ravel. Înregistrarea concertului va fi difuzat în 27 septembrie, de la ora 19,00, de Radio România Muzical şi Radio România Cultural. (Monica Isăcescu)
Vineri, 23 septembrie, în seria "Concertelor de la miezul nopţii", puteţi asculta Orchestra engleză The Age of Enlightenment, ansamblu care, de la înfiinţarea sa în 1986, a avut ca scop promovarea creaţiilor apărute de la sfârşitul secolului al XVII-lea până la începutul veacului al XIX-lea într-un mod cât mai autentic, de la utilizarea de instrumente vechi şi până la interpretarea partiturilor originale.
În concertul de la Ateneul Român, Orchestra "The Age of Enlightenment" va fi condusă de dirijorul Trevor Pinnock (foto).
Clavecinist şi dirijor de marcă, Trevor Pinnock este fondatorul orchestrei "The English Concert", pe care a şi condus-o timp de 30 de ani, alături de care a iniţiat interpretarea pe instrumente de epocă. În 2006, a fondat "Ansamblul European Brandenburg", iar înregistrarea lor cu Concertele Brandenburgice de Johann Sebastian Bach, sub marca "Avie", a fost distinsă în 2008, cu un premiu Gramophone. Acum îşi împarte timpul între dirijat, cariera solistică, muzica de cameră şi proiectele educaţionale, continuând să lucreze cu Academia Regală de Muzică din Londra, dar şi cu orchestrele Universităţii Mozarteum din Salzburg şi Academia de Arte Performative din Hong Kong.
Sub bagheta sa, Orchestra "The Age of Enlightenment", prezintă în 23 septembrie, de la ora 22.30, la Ateneul Român, oratoriul Creaţiunea de Joseph Haydn.
Solişti vor fi sopranele Christina Landshamer şi Simona Saturova, tenorii Toby Spence, Bernard Richter şi basul Matthew Rose.
Concertul va fi transmis în direct de Radio România Muzical şi Radio România Cultural. (Monica Isăcescu şi Hajnalka Kerekes)
Modă, la Thomas Antiques
Astăzi, în cadrul Zilei Naţionale a Pasiunilor, aflată la cea de-a treia ediţie, S.T.U.P. Art & Fashion organizează următorul program: 16:00 – proiecţia unei serii de documentare realizate de Loic Prigent denumita “Le jour d’avant” , ce prezintă ziua dinaintea showurilor unor designeri precum Karl Lagerfeld, Jean Paul Gaultier, Sonia Rykiel; 19:00 – vernisajul unei expoziţii de fotografii de modă. Locul în care se va desfăşura este magazinul de antichităţi Thomas Antiques, situat în centrul vechi al oraşului, pe str. Covaci nr. 19, fiind una dintre cele 23 de locaţii în care vor avea loc atelierele pasiunii.