Ceaikovski la Sala Radio, sub bagheta dirijorului american Ryan Bancroft
Dirijorul american RYAN BANCROFT va dirija la Sala Radio, vineri, 7 decembrie – ora 19.00, Simfonia nr. 6 – ”Patetica”, de Ceaikovski.
Concertul este primul pe care Orchestra Națională Radio îl prezintă după extraordinara participare în Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo.
RYAN BANCROFT a câștigat în acest an Premiului I şi Premiul Publicului la Concursul Malko, una dintre cele mai prestigioase competiții de gen din lume, organizate la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză.
Invitat special al serii va fi și violonistul român SERGIU NĂSTASĂ, stabilit de mulți ani în Grecia, unde este membru fondator și concertmaestru al Orchestrei de Cameră “Armonia Atenea” (Orchestra Prietenilor Muzicii din Atena) și membru fondator al Kyklos Ensemble.
Programul serii cuprinde două ”hit-uri” ale muzicii clasice: Mendelssohn – Concertul în mi minor pentru vioară şi orchestră, unul dintre cele mai cunoscute și mai des interpretate concerte de vioară din lume și Ceaikovski – Simfonia nr. 6 – ”Patetica”.
Simfonia lui Ceaikovski se leagă de uluitoarea sa poveste de viață: este ultima sa compoziție, a cărei premieră a dirijat-o el însuși la Sankt Petersburg, cu doar 9 zile înainte de decesul său, ale cărui cauze rămân necunoscute. Lucrarea al cărei titlu original în rusă s-ar traduce mai degrabă ca ”simfonia plină de pasiune/de emoție” a fost adesea considerată un testament artistic și o premoniție a artistului și a fost inclusă în filme celebre ca ”Aviatorul”, ”Produsul verde” (”Soylent Green”) sau ”Minority Report” (”Raport Special”). Despre lucrarea sa, Ceaikovski mărturisea: ”Cred că este cea mai bună lucrare a mea și o iubesc mai mult decât pe oricare dintre copiii mei muzicali.”
A studiat harpă, flaut, violoncel, muzică şi dans cu specific ghanez
Născut la Los Angeles, RYAN BANCROFT a urmat cursurile Institutului de Arte din California unde a studiat harpă, flaut, violoncel, muzică şi dans cu specific ghanez, apoi s-a specializat în artă dirijorală la Conservatorul Regal din Scoţia. A dirijat Royal Scottish National Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, RedNote (un ansamblu de muzică contemporană) şi Orchestra Naţională Daneză. Ryan Bancroft şi-a desăvârşit formarea muzicală la Nationale Master Orkestdirectie din cadrul Conservatorului din Amsterdam, precum şi la Conservatorul Regal din Haga.
În prezent dirijorul trăieşte în Olanda și concertează mult în Europa, alături de Prague Symphony Orchestra, Residentie Orchestra, Gulbenkian Orchestra, Orchestra of the Eighteenth Century, Orchestra Naţională de Tineret, Orchestra Filarmonicii şi Orchestra de Cameră din Olanda.
Violonistul SERGIU NĂSTASĂ a debutat ca solist la 13 ani
SERGIU NĂSTASĂ a debutat ca solist la vârsta de doar 13 ani, alături chiar de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Paul Popescu. La invitația lui Manos Hatzidakis, în toamna anului 1990 a devenit membru al Orchestrei Ton Chromaton din Atena. Din același an este și profesor invitat la Conservatorul de Stat din Salonic, Conservatorul Athaeneum din Atena și din 2012 predă la Conservatorul Athinon din Atena.
Împreună cu Orchestra de Cameră “Armonia Atenea”, în calitate de concertmaestru și de solist, susține o bogată activitate în afara granițelor Greciei: Marea Britanie, Franța, Germania, Belgia, Olanda, Rusia, Cehia, Polonia, România, Hong Kong și China, interpretând atât muzică din repertoriul baroc cât și prime audiții din cel contemporan. A colaborat cu soliști celebri, precum Leonidas Kavakos, Radu Lupu, Martha Argerich, Salvatore Accardo, Mstislav Rostropovich, Augustin Dumay.
Este și membru fondator al Kyklos Ensemble, alături de unii dintre cei mai importanți muzicieni ai scenei elene și susține concerte cu Teodor Currentzis și George Petrou. Înregistrarea operei ”Alessandro” de Georg Friedrich Händel la Casa de discuri DECCA i-a adus premiul Diapason d’Or.
Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.
Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.