Cofetăria ZORA – unde dulcele este făcut cu pasiune și responsabilitate
Cofetăria Zora a fost înființată în anul 2019 de către două bune prietene Daniela Meghea și Diana Ionescu, din dorința de a dovedi că atunci când faci lucruri cu pasiune, suflet, responsabilitate și cu perseverență, ele ies foarte bine.
Cofetăria Zora produce artizanal în laboratorul propriu prăjituri, torturi, fursecuri, checuri și plăcinte. Partea dulce este acum preponderentă, dar își propun să dezvolte și partea de patiserie sărată în viitor. Au ales să aibă în ofertă prăjituri consacrate de foarte mulți ani pe piața bucureșteană, dar și câteva compoziții proprii din gama mousse-urilor de ciocolată, cu texturi și gusturi deja apreciate de clienții fideli.
Au pornit cu ideea de a oferi doar produse de calitate foarte bună și atunci ingredientele folosite în cofetărie sunt naturale și atent selecționate. Cel mai important este că echipa Zora este formată din cofetari și patiseri cu experiență care lucrează cu atenție, răbdare și dedicație.
Pe lângă calitatea produselor, aceștia pun accent mult pe personalizarea comenzilor, pe apropierea și cunoașterea clienților, a dorințelor și preferințelor acestora. Sunt de părere că în această piață competitivă și complexă, produsele artizanale au un loc aparte și cererea pentru ele crește de la an la an.
Daniela Meghea, asociat și administrator al Cofetăriei Zora, și-a început cariera profesională după 1989, după ce a urmat Academia de Studii Economice. Lucra prea multe ore pe zi și nu îi mai rămânea timp și pentru pasiuni. Au urmat apoi copiii și tot mai mult timp petrecut la birou până în 2018, când a ales să facă o schimbare și să deschidă o cofetărie.
„Când ideea unei cofetării a prins contur am vrut neapărat să știu mai mult decât ce știe din bucătăria ei o gospodină bună. Așa că am urmat timp de 3 luni cursul de cofetărie al Anei Consulea, pe care îl recomand cu căldură indiferent că vrei să te apuci de un business în domeniu sau doar vrei să faci acasă prăjituri foarte bune”, spune Daniela.
Pasiunea comună pentru dulcele din bucătărie a adus cele două prietene împreună în această afacere plină de arome. Daniela susține că „a fost simplu, ne place tot ce se întâmplă în bucătărie amândorura, iar când vine vorba despre ciocolată, frișcă, vanilie, fructe, aluaturi pufoase și aromate… cine poate rezista?!”
Dulcele din zori de zi
Când ai o afacere și o conduci cu sinceritate, așa cum o fac Daniela și Diana, nu ai cum să nu reușești. Acestea sunt modeste când vine vorba despre munca lor și spun că „nu cred că suntem unici dar știu că suntem apreciați pentru că ne respectăm promisiunea de a lucra doar cu ingrediente naturale și de calitate foarte bună, pentru că suntem atenți la ce ne spun clienții noștri și pentru că încercăm în fiecare zi să facem mai bine ceea ce credeam ieri că a fost bine.”
Numele cofetăriei le duce pe cele două asociate într-un tărâm magic pentru că îl asociază cu zorii zilei, cu începutul unui drum frumos. Așa pornesc în fiecare dimineață cuptoarele și pregătesc bunătățuri pentru toate gusturile pentru a aduce zâmbete și bucurii celor care le trec pragul. Mini prăjiturile, torturile și produsele de patiserie își așteaptă clienții în fiecare zi.
Dulcele învinge mereu!
Așa cum era de așteptat, pandemia a avut un efect și asupra Cofetăriei Zora. Dar lockdown-ul a fost totuși bun în acest caz. „Noi aveam cofetăria deschisă de doar 10 luni când a început pandemia. A fost foarte greu și cred că cel puțin o lună ne-am gândit în fiecare zi dacă nu ar trebui să renunțăm. Dar am decis să susținem businessul, să începem să lucrăm cu platformele de livrări online și să refacem site-ul pentru a permite clienților noștri să comande și să plătească online. Astăzi ne bucurăm că am luat decizia de a continua!,”spune Daniela Meghea.
Planuri de viitor
Ca fiecare antreprenor sau deținător de business, planurile de susținere și dezvoltare sunt un must-have sau prioritar pe to-do list. Daniela și Diana s-au gândit și la viitor și croșetează împreună planuri. „Conjunctura este cel puțin complicată în prezent – pandemia din care nu știm încă dacă am ieșit, creșteri de preț foarte mari la materiile prime și, mai recent, un război la granițele noastre nu ne lasă foarte mult loc pentru planuri pe termene mai îndelungate, iar noi suntem încă la început. Așa că o luăm pas cu pas și ne propunem să ne consolidăm afacerea în continuare, să dezvoltăm partea de livrări online, iar în 2023 să fim mai prezenți în zona de evenimente private și corporate.”
Deși destul de dificil parcursul lor, încă își găsesc puterea de a da și sfaturi celor care își doresc să le calce pe urme. „Cred că pasiunea, optimismul și încrederea sunt foarte importante dar ar trebui să fie însoțite de un mic studiu de piață, calcule pentru a înțelege care vor fi cheltuielile tale și dacă poți genera suficiente venituri pentru a le acoperi. Drumul de la materie primă la produsul finit și vânzarea lui este foarte frumos dar și foarte complex și este util să ai puțin idee despre ce te așteaptă,” conchide Daniela Meghea.