Consilierul guvernatorului BNR dă lecții despre ieșirea din criză
Comparând criza de acum cu alte momente de răscruce pe care omenirea le-a traversat de-a lungul timpului și, în special, cu Marea Criza din 1929-1933, autorul subliniază două aspecte: ciclicitatea acestor fenomene și schimbările importante pe care ele le produc. Pe de altă parte, un capitol substanțial în „Biletul de iesire din criză”, este dedicat situației României, în context european și mondial. Nu este o carte care se vrea cheia succesului economic, ci una care ne arată ce am făcut eronat şi cum putem îndrepta greșelile făcute în ultimii ani, la nivel macroeconomic.
Deși economia nu trece printr-un moment foarte bun, actuala criză va fi şi ea, asemenea celor care au precedat-o, depăşită, ne asigură Adrian Vasilescu. „Criza și recesiunea sunt ca durerea și febra: două simptome diferite ale aceleiași suferințe. (…) De regulă, criza și recesiunea se conjugă, lovesc împreună și produc efecte grave. Întâi apare criza, după care vine recesiunea, în punctul culminant al crizei; iar după ce recesiunea trece, criza mai zăbovește o vreme. Un an, doi sau mai mulți.”, spune autorul cărții „Biletul de iesire din criză”, publicată la Editura Curtea Veche.
Cartea a presupus o cercetare serioasă și poate fi considerată un manual al gândirii economice care include atât idei valoaroase ale unor gânditori precum John Keynes sau Milton Friedman, cât și informații de interes general cu privire la apariția și dezvoltarea crizei economice actuale.
Mai mult de atât, autorul ne oferă și patru posibile soluții care ne-ar putea ajuta să depășim acest fenomen. Remedii pentru şomeri, recuperarea economiei lovite de criză şi reforme structurale pentru a împiedica repetarea unei alte crize ar fi una dintre acestea. A doua soluţie are în vedere remodelarea bugetelor familiilor, ale companiilor şi ale ţărilor.A treia soluţie este, în situaţii extreme, inflaţia galopantă, iar cea de-a patra – războiul, ca alternativă la celelalte trei soluţii, în cazul în care ar eşua. Totuşi, singurele soluţii viabile sunt, în viziunea lui Adrian Vasilescu, relansarea economică şi un control mai atent asupra bugetelor.
Antreprenorul Marius Ghenea a spus despre „Biletul de ieșire din criză” că este o pledoarie pentru muncă, dar o muncă făcută într-un mod organizat și cu un bun leadership.
Adrian Vasilescu s-a născut la 23 martie 1936. A urmat studii de economie, drept şi jurnalistică. A fost profesor asociat la Academia de Studii Economice, la Universitatea Bucureşti şi la Şcoala Superioară de Jurnalistică. Are o îndelungată carieră jurnalistică, debutând în presă în anul 1962. În prezent, susţine rubrici financiare săptămânale în cotidienele Ziarul Financiar şi Jurnalul Naţional, precum şi în revista Săptămâna Financiară. De asemenea, este frecvent invitat în cadrul dezbaterilor pe teme economico-financiare de la principalele posturi de televiziune şi de radio.
În anul 1996 şi-a început activitatea în domeniul bancar, devenind coordonator al strategiei de comunicare a Băncii Naţionale a României, iar din anul 2001 ocupă funcţia de consilier al guvernatorului Mugur Isărescu.