Cuba de la est la vest (partea a 2-a)
Din Trinidad am plecat dimineața devreme, finalul călătoriei din acea zi fiind capitala țării – Havana. Drumul a fost destul de obositor, jumătate pe o șosea cu două benzi aglomerată iar cealaltă jumătate am parcurs-o pe autostrada aproape goală ce leagă estul de vestul Cubei. De-a lungul drumului am văzut tot felul de mijloace de transport, majoritatea improvizate:
Plaja Giron este un loc recomandat pentru scufundări deoarece aici poți vedea numeroase peșteri subacvatice săpate în calcar și golfuri liniștite cu apă caldă și curată. Plajele cu nisip sunt destul de rare aici, majoritatea liniei de țărm fiind pietroasă și acoperită de mangrove. Cel mai vizitat loc pentru scufundări este pestera-bazin Cueva de los Peces, un bazin natural săpat în calcar ce are o adâncime de peste 18 m.
La mică distanță de Giron se află Parcul Național Zapata, cel mai mare ecosistem de ținuturi mlăștinoase tip deltă din Caraibe. Parcul se întinde pe o suprafață de 4,904 kilometri pătrați și este locul unde trăiesc numeroase specii de mangrove, crocodili, flamingo, pești antedeluvieni, toate conviețuind într-o rețea de lagune și lacuri. În zonă există un complex turistic amenajat cu facilități pentru: vizitarea fermei de crocodili, croaziere pe canale, cazare și plimbare prin complexul muzeal ce dezvăluie modul de viață al vechilor locuitori ai zonei. Vizitarea parcului a fost o încântare: am văzut modul în care sunt crescuți crododilii de la pui până la maturitate, am făcut o croazieră cu o barcă rapidă pe canalele complexului pentru a vizita facilitățile de cazare și muzeul și …. efectiv ne-am bucurat de priveliștea superbă.
Clima în regiunea Zapata este sufocantă nu datorită temperaturii ci mai mult este cauzată de umiditatea foarte ridicată. Zapata a fost ultima oprire înainte de Havana, unde am stat 3 zile. Capitala și împrejurimile le voi descrie pe îndelete în partea a-3-a și este lesne de înțeles de ce.
Din Havana am plecat dimineața, destinația fiind superba regiune din vestul țării și patria tutunului – Vinales.
Valle de Vinales este bijuteria coroanei în materie de atracții pitorești ale Cubei. Văile regiunii sunt împânzite de plantații de tutun, plugurile trase de animale ară câmpurile argiloase roșii iar dealurile și culmile calcaroase oferă un spectacol vizual ce te face să crezi că esti pe altă planetă.
La jumătatea drumului dintre Havana si Vinales se află Rezervatia Biosferă Sierra del Rosario. Rezervația a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în 1984 pentru a fi protejată. Regiunea a suferit foarte mult in sec. 19 de despăduriri masive pentru a face loc plantațiilor de cafea. Începând cu anul 1967 Castro a inițiat un program amplu de reâmpădurire a zonei cu puieți de cedru, pin, mahon și tec. În prezent parcul are 25,000 hectare, fiind un loc superb pentru drumeții și pentru cercetători (are peste 98 de specii de păsări). Drumul curge printre dealuri acoperite cu păduri luxuriante iar din loc în loc se ivesc palmierii regali. Nu m-am putut abține să nu fotografiez vegetația. Acel verde profund te amețește.
Printre obiectivele pe care nu trebuie să le ratezi dacă ești în zonă sunt vestitele cascade Soroa, în zonă funcționând și o renumită stațiune cu băi minerale. Am făcut o baie pe cinste aici mai ales că aerul începuse să devină supărător de cald. Singurul incovenient au fost bolovanii imenși acoperiși cu mușchi, ceea ce-i făcea extrem de lucioși și alunecoși.
Las Terrazas, este principalul punct ecoturistic al Cubei, complexul turistic fiind situat în satul cu același nume. Priveliștea de aici este superbă!
După ce părăsești zona Rezervației Sierra del Rosario, relieful devine mai plat iar căldură sufocantă deoarece nu mai ești protejat de răcoarea munților. Până în Vinales, întâlnești la tot pasul sate înșiruite de-a lungul drumului cu oameni ce-și duc viața liniștită, departe de ceea ce avem noi parte zi de zi.
Spre dupa amiază am ajuns în Vinales. Orășelul este situat în Valle de Vinales, fiind înconjurat din toate părțile de dealuri calcaroase acoperite cu o vegetație densă. Din loc în loc se văd plantațiile de tutun și palmierii regali. Prima imagine pe care am avut-o asupra Vinales a fost ceva sa-ți taie respirația:
Orășelul în sine – Vinales a fost fondat în anul 1607 și este o localitate mică, cu oameni ce se ocupă în majoritatea lor cu agricultura, dar care în ultimii ani odată cu relaxarea legislației au început timid mici afaceri în domeniul turismului: pensiuni, bodegi, terase și discoteci. În fapt, în zonă am văzut cea mai mare densitate de inițiativă privată din toată Cuba.
Străzile orașului sunt drepte, simplu organizate și sunt mărginite de case multicolore. Există o piața centrală, o catedrală și un loc special amenajat unde în weekenduri se țin fieste. Pensiunea la care am stat noi era chiar la strada principală așa că am văzut și auzit tot ce ține de viața rurală în cele trei zile cât am poposit acolo.
Din Vinales poți face multe excursii de o zi pentru a vizita împrejurimile. Deoarece noi am stat trei zile în Vinales am reușit să vedem cam tot. Aș aminti: Peșterile cu apă Cueva del Indio ating pe alocuri înălțimea de 150 m. Explorarea lor se face cu barca de motor. Înainte de a intra pe circuitul de explorare al peșterilor, la intrare este amenajată o zonă unde poți experimenta viața vechilor indieni. Am ajuns cam dimineață acolo, așa că i-am cam trezit din somn … oricum e bine să ajungi devreme deoarece altfel aștepți la cozi mari ca să te îmbarci pe vasele ce te plimbă prin peșteră.
Un alt obiectiv ce nu trebuie ratat este Pestera Valle de Santo ai cărei pereți sunt perforați de multe încăperi ce comunică între ele.
Mural de la Prehistoria, este o pictură de 180 m ce a fost comandată de Castro în 1961 cu scopul de a prezenta evoluția omului nou socialist. Din ce am mai citit când ne-am pregătit de călătorie, unii o critică, alții o laudă. Mie mi-a plăcut.
Valle de San Vincente, o zonă superbă unde poți să oprești și să te recreezi la cele câteva pensiuni și terase din apropierea șoselei.
Nu poți părăsi Valle de Vinales fără să faci o vizită de jumătate de zi la Pinar del Rio, capitala provinciei Vinales. Orașul are puține atracții pentru turiști, este sărăcăcios dar merită o vizită aici deoarece în Pinar del Rio se găsesc majoritatea atelierelor de fabricat trabucuri. Am vizitat unul, procesul de fabricație este simplu, manual și necesită multă dexteritate și atenție. Condițiile de muncă sunt insuportabile din punct de vedere a temperaturii și umidității deoarece nu este permisă folosirea aerului condiționat, deoarece dăunează calității foilor de tutun.
Ultima destinație din Cuba a fost Varadero, cu plajele sale superbe și apa turquoise. Am plecat dimineața din Vinales, am ocolit Havana pe centură și ….. vamos a la playa ….Varadero se află la 141 km est de Havana și are plaje ce se întind pe o lungime de 17 km. Varadero face parte din regiunea administrativă Matanzas iar locuințele și hotelurile sunt construite de fapt pe o peninsulă. Varadero a început să se dezvolte din 1880 ca stațiune de vară pentru cubanezi, au urmat anii 1920 când un industriaș american a construit vile pe o mare parte a peninsulei și ulterior în anii 1950 când zona a început să fie împânzită cu hoteluri masive.
În prezent Varadero este invadat de turismul de masă, există hoteluri pentru toate gusturile și buzunarele, iar de câțiva ani a început să fie permis accesul în zona hotelurilor internaționale și a cubanezilor. Până recent aceștia nu aveau voie, ei putând sa stea doar în zona hotelurilor pentru cubanezi.
Cuba este un spectacol. Am văzut și experimentat atât de multe în aceste 17 zile încât am rămas cu multe impresii care mă vor face să mă întorc cândva.
Cuba este o destinație care trebuie vizitată acum, când încă și-a mai păstrat parfumul trecutului. Încet, încet au început schimbări timide dar care odată accelerate ar putea schimba Cuba din ceea ce este în prezent. Normal, prin schimbări viața localnicilor va fi mai bună dar noi, ca turiști, vom pierde experiențele ce vor dispărea odată cu vechea Cubă.
Mihai Luca are o experiență de peste 16 ani în consultanța de afaceri și management financiar în companii de top ca BIG 4, General Electric și fonduri de investiții și a călătorit intens în ultimii 15 ani în peste 70 de țări. Experiențele câștigate în aceste călătorii sunt parte din proiectul www.travelsmartinfo.ro. Site-ul se dorește un liant între furnizorii de turism și cei care doresc ceva diferit. Oamenii încep să înteleagă din ce în ce mai mulți că dacă ”travel smart” orice este posibil iar destinații considerate ”de neatins” pot deveni realitate.