Democrație și spirit civic la comemorarea a 101 ani de la nașterea lui Ion Rațiu
Evenimentul Rațiu Friends & Family Weekend 2018 a început cu lansarea de carte a volumului II al Jurnalului lui Ion Rațiu, publicat la Editura Corint, apoi a continuat cu Decernarea Premiului Ion Rațiu pentru Jurnalism, acordat jurnalistului Paul Radu, unul dintre cei mai buni jurnaliști de investigație din România și unul dintre cei mai buni din lume. Este director și co-fondator RISE Project, platforma dedicată jurnaliștilor de investigație și face parte din cea mai mare rețea trasnfrontalieră de jurnaliști de investigație din lume, pe care chiar el a (co)fondat-o în urmă cu 10 ani. (Organized Crime and Corruption Reporting Project).
Paul Radu a fost nominalizat pentru meritul de a fi coordonat și asigurat eficiența muncii de echipă în lanțul de anchete dedicate afacerilor dezvoltate în Brazilia de români suspectați de încălcarea legii, considerate un model de investigație jurnalistică. Acest premiu promovează și încurajează eforturile jurnaliștilor de investigație români pentru care dreptul cetățenilor de a fi informați este cel mai important aspect al meseriei lor. Printre laureați se numără Emilia Șercan și Cătălin Tolontan.
Premiul Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală, lansat în 2017 pentru a recunoaște specialiști inovatori în domeniul sănătății mintale din România în ceea ce privește cercetarea, educația, serviciile și politicile publice, a fost decernat profesoarei Cătălina Tudose, fondatoare și președintă a Societății Române pentru Alzheimer și dr. Bogdana Tudorache, președinte al Ligii Române pentru Sănătate Mintală, nominalizate pentru activitatea profesională exemplară în domeniul sănătății mintale.
Violonistul Vlad Hîrlav Maistorovici, bursier al școlii Yehudi Menuhin în Marea Britanie și al Colegiului Regal de Muzică de la Londra, a primit din partea Rațiu Family Charitable Foundation o vioară Nicolo Gagliano (1751) achiziționată de Ion Rațiu în 1989, prilej cu care a concertat la Centrul Rațiu pentru Democrație.
Punctul culminant al discuțiilor a fost Revendicarea Civilității în Spațiul Public, dezbatere care a venit ca urmare a ceea ce percepem a fi o degradare a discursului public și o restrângere a spațiului civic, și excelenta prelegere Război și Pace în Vremuri Cibernetice, susținută de Michael Clarke. Acest keynote speaker este expert în cadrul Comitetului Național Mixt privind Strategia de Securitate a guvernului Majestății Sale și fost director general al Royal United Services Institute (RUSI). Este în continnuare profesor asociat de studii de securitate la KingsCollege Londra. Prelegerea sa a fost un excelent rezumat al realității geopolitice în contextul transformărilor pe care le antrenează tehnologia și a forței disruptive generate de era digitală.
În ultima zi a weekendului, am prezentat la Casa Rațiu, volumul Forța Civică a Femeilor, apărut la Editura Polirom, în care povestea mea de implicare civică apare alături de alte 100 istorii orale ale femeilor care activează în asociații, ONG-uri și alte entități caritabile din România. Cartea evidențiază spiritul civic al unor conștiințe feminine care nu dau niciodată vina pe soartă, sărăcie sau guvern, ci caută să genereze schimbarea pornind din interior și construind treptat o lume mai bună.
Volumul include povestea Pamelei Roussos Rațiu, director executiv al Rațiu Family Charitable Foundation pentru România, sufletul tuturor manifestărilor care au loc la Centrul Rațiu pentru Democrație.
Inspirată de experienţa tranziţiei la democraţie, precum şi de viziunea lui Ion Raţiu, doamna Rațiu a gândit Centrul Rațiu pentru Democrație ca o verigă între practicieni și membri ai comunității academice, care să dea voce activiștilor și să transforme gândirea critică într-o abordare practică și procedurală de tip proiect. Aria inițială de expertiză a CRD s-a extins de la participare publică și implicare comunitară, multiculturalism și studii de gen, trafic de persoane și proiecte pentru tineri (club de dezbateri, atelier de teatru, centru de voluntariat), la participare publică, drepturile omului și proiecte dedicate tinerilor, acestea din urmă reprezentând interesul principal al CRD din 2016.
Începând cu 2014, a deschis primul centru comunitar din Turda, numit Fabrica de Timp Liber, în vechea berărie a orașului, o clădire monument istoric, iconică pentru comunitatea locală. Aici tinerii din comunitate participă la ateliere de teatru, care le stimulează nu doar abilitățile artistice, ci contribuie la dezvoltarea lor personală. Tot aici au loc întâlnirile Clubului de Debate, o inițiativă menită să încurajeze spiritul critic la tinerii din comunitate, precum și orientarea spre soluții. Toate aceste inițiative formează un program unic de cetățenie activă, destinat tinerilor din Turda, care le oferă instrumente pentru inițierea și dezvoltarea de campanii de advocacy pornind de la probleme pe care le identifică în comunitate. Din experiența anilor trecuți, campaniile au un dublu impact asupra participanților: pe de o parte, tinerii descoperă cum să îşi facă auzite vocile în viaţa socio-politică a comunităţilor lor şi, pe de altă parte, ei învaţă că o societate democratică solidă are nevoie de participarea tuturor membrilor săi, indiferent de vârstă şi alte criterii demografice.