Lasati angajatii sa asculte muzica la birou!
Un studiu realizat de Music Works – un grup de cercetare care studiaza efectele muzicii pentru a demonstra efectele benefice ale acesteia asupra firmelor si organizatiilor, dar si asupra clientilor si angajatilor – a scos la iveala faptul ca 71% dintre angajatii cu norma intreaga isi doresc sa poata asculta muzica la locul de munca.
74% dintre angajati au declarat ca merg la serviciu cu mai multa placere atunci cand acolo se asculta muzica preferata. In companiile unde se poate asculta muzica, absenteismul e mai redus deoarece sunt mai putin angajati care isi iau zile libere pe motiv de boala.
Unele companii angajeaza experti care sa analizeze profilele angajatilor si, dupa centralizarea rezultatelor, sa realizele un playlist care va fi ascultat de angajati la locul de munca, ne-a declarat Dan Alexandru Petre, muzician meloterapeut. In Romania, din pacate, nu exista astfel de experti, iar companiile nu sunt interesate sa-si stimuleze angajatii prin intermediul muzicii.
“Rezultate foarte bune se observa atunci cand angajatii accepta ca fac parte dintr-un grup la locul de munca, nu sunt doar indivizi care trebuie sa mearga la serviciu, iar grupul are, cu acordul managerilor, posibilitatea de a asculta radio in timpul muncii”, spune Dan Alexandru Petre.
Muzicianul sustine ca “muzica aranjaza pe plan afectiv multe lucruri, fara a distrage atentia angajatilor de la ceea ce fac”.
Efectul Mozart
In 1993, cercetatorii din cadrul Universitatii din California au descoperit ca studentii care ascultau timp de zece minute Sonata pentru pian K. 448 inainte de a da un test de inteligenta obtineau cu opt puncte mai mult decat cei care nu ascultau piesa de Mozart. Piesa respectiva a fost folosita si in studii efectuate pentru demonstrarea “Efectului Mozart”, potrivit caruia ascultarea muzicii compuse de Wolfgang Amadeus produce o imbunatatire pe termen scurt a gandirii spatial-temporale.
Studiile care demonstreaza efectele pozitive ale muzicii la locul de munca sunt numeroase. In urma cu aproape un deceniu, cercetatori din cadrul Universitatii Illinois din Statele Unite ale Americii au aflat, examinand un esantion de 256 de angajati cu munca de birou ,ca, daca acestia ascultau muzica preferata, deveneau mai putin nervosi, reuseau sa-si pastreze atentia in ciuda discutiilor avute in jur de catre colegi, isi imbunatateau starea de spirit, iar performanta la locul de munca avea de castigat.
Printre alte efecte pozitive se numara si o satisfactie mai mare a angajatorului si un interes redus pentru angajati de a-si cauta un alt loc de munca.
Un alt studiu, realizat in 1999 de catre profesorul Adrian North de la Universitatea din Leicester a demonstrat acelasi lucru: angajatii sunt mai productivi cand asculta muzica, mai ales muzica la un ritm alert, iar starea de spirit a salariatilor este mai scazuta in momente le cand este oprita muzica.
Potrivit BBC, chirurgii opereaza mai bine atunci cand asculta muzica in fundal, acest lucru sporindu-le dexteritatea si concentrarea.
“Numerosi chirurgi, inclusiv eu insumi, folosesc muzica de background in sala de operatie pentru a crea o atmosfera mai calma, lucru apreciat intotdeauna de catre pacientii aflati in stare de constienta”, a declarat pentru BBC John Black, presedintele Colegiului Regal al Chirurgilor.