Lingusirea sefului iti poate imbunatati sanatatea mintala
Ostracizarea, considerata o forma de hartuire, este descrisa drept convingerea unui individ ca este ignorat sau exclus de catre superiori si colegi la locul de munca. Potrivit si sciencedaily.com, cercetatorii au analizat relatia dintre ostracizarea la locul de munca si suferinta psihologica a angajatilor, concentrandu-si atentia asupra efectului avut de lingusire si de abilitatile diplomatice. “Datele noastre arata clar ca ostracizarea la serviciu este legata suferinta psihologica”, explica Ho Kwong Kwan, unul dintre autorii studiului.
“Am descoperit ca lingusirea neutralizeaza relatia dintre ostracizarea la locul de munca si suferinta psihologica atunci cand este utilizata de angajatii care au bune abilitati diplomatice”, spune Kwan. Totusi, cercetatorii au mai observat ca persoanele lipsite de tact pot inrautati situatia atunci cand inceasca sa-si linguseasca sefii, ajungand sa fie si mai ostracizati de colegi.
Ostracizarea la locul de munca are numeroase efecte secundare, ducand la o stare precara de sanatate psihica, iar stresul creste riscul aparitiei a numeroase afectiuni, de la hipertensiune arteriala la cancer. Un studiu din 2005, la care au participat 262 de angajati pe o perioada de cinci ani a aratat ca 66% dintre respondenti s-au simtit ignorati sistematic de catre colegi, in timp ce 29 de procente au declarat ca alte persoane pleaca intentionat atunci cand intra intra intr-o incapere.
Organizatiile ar trebui sa creeze o cultura in care ostracizarea este descurajata, furnizand training managerilor si angajatilor prin care sa se incurajeze respectul de sine si tehnicile de rezolvare a conflictelor, precum si promovarea abilitatilor diplomatice, sunt de parere specialistii.