Magie cinematografică la Sala Radio
Pelicula Der Rosenkavalier, realizată în 1925 și inspirată de libretul operei lui Strauss, poartă semnătura regizorului Robert Wiene şi este o comedie de sine stătătoare. Locurile de filmare precum Palatul Schönbrunn şi împrejurimile sale oferă un farmec aparte peliculei.
Premiera absolută a filmului a avut loc pe 10 ianuarie 1926, la Dresden Semperoper (teatrul liric din Dresda), instituție care găzduise de altfel premiera operei lui Strauss cu 15 ani în urmă. Doi ani mai târziu însă, în 1927, fusese planificat un turneu în S.U.A cu Strauss şi orchestra sa, dar apariția filmului sonor a dus la anularea proiectului.
Elementul central al peliculei este muzica, creată anterior realizării cinematografice. Strauss a modificat pe alocuri compoziția sa originală pentru cinematografie: partea vocală a fost eliminată și înlocuită parțial de instrumente individuale. La 80 de ani de la premiera filmului, ZDF/ARTE a comandat refacerea completă a filmului de la Filmarchiv Austria, ce cuprindea şi reconstrucția părții finale. Muzica, recondiționată de Bernd Thewes, a fost înregistrată de Sächsische Staatskapelle, sub bagheta lui Frank Strobel, căruia i se datorează şi sincronizarea acestui proiect excepțional de film-concert.
Dirijorul Stefan Geiger este un promotor al acestui tip de concerte cu proiecţie cinematografică. În 2011, a fost invitat pentru prima dată în România pentru a dirija Orchestra Română de Tineret, în cadrul Festivalului Internaţional “Enescu şi Muzica Lumii”, organizat la Sinaia. În 2013, a revenit la București, pe scena Ateneului Român, pentru a dirija „Aventurile Prințului Achmed“.