Mituri false despre oamenii extravertiți
Nu pica în plasa acestor mituri. Uneori, oamenii extravertiți pot avea o reputație proastă…
Chiar dacă termenul „extravertit” este folosit pentru a desemna o persoană care socializează cu ușurință într-un context neoficial, definiția sa tehnică tinde să difere. În psihologie, o persoană extravertită este o persoană preocupată mai degrabă de realitățile practice ale vieții decât de limitarea la gândurile și sentimentele interioare. Practic, o persoană cu trăsături de personalitate extravertită tinde să fie mai interesat de ceea ce se întâmplă în jurul lui.
Introversia și extraversia se referă la modul cum îți încarci bateriile (și nimic mai mult). Un introvertit își încarcă bateriile din solitudine și devine din ce în ce mai obosit pe măsură ce este înconjurat de oameni și „gălăgie” socială. Un extravertit își încarcă bateriile din această gălăgie socială și din oameni și tinde să își piardă din energie când se află în solitudine.
Unii specialiști susțin că nu există introvertiți și extravertiți „puri”, majoritatea dintre noi situându-ne undeva la mijlocul celor două extreme. Cu toate astea există persoane care au o preferință vizibilă către extroversie și persoane care se simt mai bine în softul de operare intern (al introversiei).
Atât experții, cât și știința ne spun că există unele concepții greșite despre extravertiți. Trăsăturile care îi pot face să pară prea conștienți de unele lucruri și chiar mai puțin plăcuți, sunt adesea motivate de modul în care extravertiții procesează informațiile, reîncarcă și interacționează natural cu ceilalți. Iată câteva lucruri pe care oamenii le interpretează greșit în general despre extravertiți evidențiate de Los Angeles-based psychotherapist, Mike Dow, PsyD, PhD, autor al Chicken Soup for the Soul’s Think, Act & Be Happy.
Dacă întâlniți o persoană cu o personalitate expansivă, care adoră să petreacă și să socializeze, e foarte probabil să fie o persoană extravertită. Acestor oameni le place să fie mereu printre oameni și sunt cel mai adesea în centrul atenției oriunde ar merge. Acest lucru depinde, însă, de gradul de extravertire. Unora nu le ia mult timp să socializeze, în timp ce alții au nevoie de ceva timp pentru a se obișnui cu mediul. Cu toate acestea, odată ce se simt confortabil, vor ști cum să atragă atenția asupra lor. Dacă aveți o astfel de persoană în preajmă, șansele de a vă plictisi sunt destul de mici. Sunt înzestrați cu abilități excelente de comunicare, care îi ajută să vorbească și să se înțeleagă cu oamenii din jurul lor destul de bine.
-
Nu doar vorbesc, ei și gândesc cu voce tare
În timp ce extravertiții tind să fie mai vorbăreți, este pentru că așa procesează mai bine anumite informații, spune psihoterapeutul Mike Dow. Extravertiţii ajung în mod obișnuit la un răspuns prin a vorbi despre o situație, în timp ce colegii lor mai introvertiți pot privi în interior să gândească lucrurile și să ajungă la un răspuns sau o decizie, spune Dow. Deci, un extravertit este persoana care elaborează o situație, o decizie sau o problemă.
“Extravertiții, modul în care aceștia procedează în anumite situații, se gândesc la informații, față de introvertiții care își creează cu adevărat simțul apartenenței unei lumi într-un mod mai interior”, spune el .
Afinitatea lor de a vorbi despre lucruri, de asemenea, nu înseamnă că extravertiții nu pot fi ascultători buni, spune antrenorul executiv Olivia Fox Cabane, directorul conducerii inovatoare pentru programul StartX al lui Stanford și autorul Charisma Myth: Cum poate cineva să conducă arta și știința de magnetism personal.
-
Se îndoiesc de ei
Excursiile în natură îi determină pe unii să creadă că sunt siguri de sine și nu se luptă cu auto-meritul sau încrederea. Dar nu este cazul, spune Katherine Lucas, șefa departamentului de marketing din America de Nord și șef global de gestionare a contului pentru compania de servicii financiare din statul Boston State Street Corporation. După ce a primit feedback că personalitatea sa nu este conformă cu abilitățile sale de conducere, Lucas și-a schimbat stilul de conducere. Procedând astfel, nu a făcut decât să își facă echipa nefericită și nesigură, așa cum povestește în 2015 la TED Talk, în discrusul ei numit „În apărarea extravertiților”.
Problema este: cum schimbi ceva care este cu adevărat înrădăcinat în personalitatea ta? Nu este o fațadă. Nu este un act. Nu este o mască. Numai cine sunt.
Dow spune că mulți extravertiți se luptă cu auto-valoarea și încrederea, la fel ca alții. “Dar, spre deosebire de oamenii care sunt mai liniștiți, se înclină în realitate. În loc să fie timizi, sunt un mic declanșator – fericit”, spune el. Și, uneori, asta se poate întoarce percepția oamenilor despre ei.
-
Nu sunt toți la fel
În studiul ei, Lucas a descoperit că există tipuri de extravertiți, inclusiv extraverți „agenți”, ambițioși și prosperi în poziții de conducere și „afiliați”, care sunt mai orientați spre situații sociale și dezvoltă legături profunde, interpersonale. Și desigur, majoritatea sunt combinații de ambele tipuri.
-
Creierul funcționează diferit
Introvertiții sunt foarte sensibili la dopamină și prea mulți stimuli externi îi obosesc, având nevoie de timp ca să proceseze „informația” primită. De partea cealaltă creierul extravertiților se „hrănește” cu dopamină, fiind puțin sensibil la ea, prin urmare având nevoie de o cantitate mult mai mare ca să poată procesa emoțional experiențele trăite.
Extravertitii au nevoie constantă de locuri, experiențe și oameni noi – tocmai ca să creeze această dopamină, devenind dependenți de ea în detrimentul introspecției (a ceea ce numim trăire interioară).
Creierul introvertiților funcționează diferit, sângele curgând în special către părți ale lui care sunt implicate în procese precum – amintirile, procesarea informației primite, planificarea, trăirea internă a emoțiilor (fără stimuli exteriori); asta se întâmplă în detrimentul a ceea ce numim noi „acțiune” – experimentare fizică.
-
Reîncărcarea bateriilor
Un introvertit are nevoie de timp pe care să-l petreacă singur ca să-și încarce bateriile. Dacă li se refuză timpul petrecut doar cu ei înșiși devin iritabili și deprimați. Pentru o sănătate optimă au nevoie să fie singuri cel puțin jumătate din timpul folosit pentru a se recrea. Le plac călătoriile lungi, plimbările în natură, adoră compania animalelor – toate aceste lucruri le refac echilibrul interior.
Un studiu din 2016 publicat în The Journal of Personality a constatat că socializarea te face extravertit și obosit. Pur și simplu durează puțin până când oboseala se instalează. Deci imaginea extravertitului nu este cea corectă mereu. Când lucrează cu indivizi, Dow utilizează adesea tehnici de mindfulness pentru a ajuta extravertiții să experimenteze situații fără să simtă că trebuie să acționeze.„Cred că există o legătură între extravertiți și a fi perceput ca fiind nepoliticos pentru că au probleme în a-și ține gura. Cred că de aceea uneori sunt percepuți ca fiind nepoliticoși sau brutali. Acesta este doar modul lor de a fi în lume”, spune el.
Companiile pot ajuta oamenii cu diferite tipuri de personalități să lucreze mai bine împreună, încurajând înțelegerea între ei, adaugă Lucas. Când vedeți „de ce” în spatele acțiunilor unei persoane, este mai ușor să acceptați – și chiar să învățați să apreciați – aceste diferențe.
Gwen Moran scrie despre afaceri, bani și alte subiecte asemănătoare pentru publicații și site-uri web. În 2015, 2014 și în 2012, a fost numită un prim campion al premiilor “Small Business Influencer Awards”.
Sursa: Fast Company – 5 things you’re getting wrong about extroverts