Noaptea Muzeelor. Află ce poţi vizita!
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internaţional, coordonând desfăşurarea Nopţii Muzeelor în România şi asigurând o promovare amplă activităţilor organizate de muzeele româneşti. Astfel, RNMR invită publicul să afle detalii despre activităţile organizate cu această ocazie de către muzeele din România accesând site-ul www.noapteamuzeelor.ro.
De asemenea, din 2011 RNMR coordonează şi organizarea circuitului muzeal din Bucureşti, care a fost iniţiat în 2008 de către Muzeul Naţional de Artă al României. În acest an,RNMR propune vizitatorilor, în premieră, şi un circuit-pilot în Cluj. Muzee din Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoşani, Bran, Braşov, Brăila, Bucureşti, Caransebeş, Constanţa, Ciucea, Cluj-Napoca, Craiova, Dej, Deva, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sf. Gheorghe, Sibiu, Sighişoara, Sinaia, Slatina, Slobozia, Târgovişte,Târgu-Jiu, Tîrgu-Mureş sau Turda îşi aşteaptă vizitatorii în nocturnă. Concerte, proiecţii de filme, personaje care prind viaţă, activităţi pentru copii, spectacole sau prezentări de costume de epocă completează într-un mod inedit programul acestei nopţi speciale, transformând vizitarea expoziţiilor organizate de muzee în experienţe de neuitat.
Muzeul Antipa, încă de la primele ediţii ale evenimentului
În Bucureşti vizitatorii pot alege să-şi petreacă noaptea de 19 spre 20 mai vizitând atât muzee care şi-au facut o tradiţie din sărbătorirea acestui eveniment, cât şi muzee sau organizaţii culturale care s-au alăturat în 2011 sau chiar în acest an. Printre acestea amintim: Muzeul de Artă Veche Apuseană “Ing. Dumitru Furnică-Minovici”, Universitatea Spiru Haret, Şcoala Centrală şi Biblioteca Naţională a României (World Press Photo România, în colaborare cu Fundaţia Culturală EIDOS), care sărbătoresc pentru prima dată evenimentul, Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”, căruia vizitatorii pasionaţi de domeniul tehnic i-au simţit lipsa la ediţia de anul trecut, Arhivele Naţionale ale României, Fundaţia Löwendal sau Centrul Cultural Art Society, aflate la a treia participare, Muzeul Bellu sau Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, care au participat pentru prima dată anul trecut şi s-au bucurat de un real succes.
Muzeele care s-au alăturat evenimentului încă de la primele sale ediţii îşi aşteaptă şi în acest an publicul: Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, Muzeul de Artă “Vasile Grigore” – pictor şi colecţionar, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional „George Enescu”, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
Serviciu de taxi gratuit între muzee
BMW Group extinde colaborarea cu Noaptea Muzeelor. O flotă de automobile MINI la Bucureşti şi BMW la Cluj va fi disponibilă în principalele locaţii pentru serviciu de taxi gratuit între muzee. BMW Group are o istorie bogată de implicare în proiecte culturale, automobilele celor două mărci reprezentând mereu o alegere interesantă la astfel de evenimente pentru eficienţa remarcabilă şi emisiile deosebit de scăzute.
Noaptea Muzeelor 2012 încurajează utilizarea bicicletelor pentru a parcurge mai uşor distanţele între muzeele din Bucureşti: vizitatorii vor avea la dispoziţie 80 de biciclete din cel mai important program naţional de bike-sharing, I’Velo, puse la dispoziţie de Green Revolution şi Raiffeisen Bank. În plus, ca şi la alte ediţii, autobuze Noaptea Muzeelor oferite de RATB şi Primăria Municipiului Bucureşti vor parcurge circuitul între muzee.
Câştigă un telefon Samsung Galaxy Note
Vizitatorii sunt invitaţi în locaţiile Samsung înscrise la Noaptea Muzeelor Bucureşti pentru a câştiga unul dintre telefoanele Samsung Galaxy Note. Este nevoie doar de un check-in folosind aplicaţia de smartphone a evenimentului la minimum trei locaţii, din care să facă parte şi Biblioteca Naţională.
Programul Nopţii Muzeelor 2012 este unul diversificat şi la Cluj. Ca de obicei, în Cluj-Napoca participă Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeele Universităţii Babeş-Bolyai, dar şi Virtus Antiqua şi Centrul Cultural Petre Ţuţea. Acestora li se adaugă Muzeul de Istorie Turda, Muzeul “Octavian Goga” Ciucea, Muzeul Municipal Dej şi Galeria Frezia Dej.
Deoarece hărţile cu organizaţiile participante au fost apreciate de public, RNMR invită bucureştenii şi clujenii să folosească hărţile tipărite cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, care vor fi disponibile la sediul muzeelor participante în noaptea evenimentului.