Noi, toţi, avem nevoie de literatură
Şi pentru că ieri au fost atât Ziua Mondială a Francofoniei, a Fericirii, cât şi a Povestirii, să ne-amintim ce-a spus Benjamin Franklin, americanul aflat în vizită în Parisul secolului al XVIII-lea: „Orice om are două patrii: a sa şi Franţa.”
Filosoful, diplomatul, omul de ştiinţă, omul politic şi inventatorul Benjamin Franklin făcea referinţă la ceea ce-nseamnă Franţa pentru întreaga istorie a artelor şi a civilizaţiilor, pentru ceea ce numim noi cultură.
Citește și Diferența dintre a asculta și a auzi
Cât despre celelalte două aniversate, fericirea şi povestirea, de cele mai multe ori umblă-n lume împreună. Şi aşa se naşte bucuria. Despre cum să ne facem părtaşi acestei bucurii ne povesteşte, cum altfel?, „unul dintre puţinii critici literari care iubesc literatura”, aşa cum spune scriitorul Mircea Dinescu despre criticul, istoricul literar şi scriitorul Alex. Ştefănescu.
Duminică 22 martie 2015, începând cu ora 11:00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti, Alex. Ștefănescu va susține conferința cu tema „Cine mai are nevoie azi de literatură?”.
Iată ce-a declarat Alex. Ştefănescu, radiografiind nevoia sufletului omenesc: „La numeroase întâlniri cu publicul, sunt întrebat cine mai are nevoie de literatură?. Răspunsul meu este: toţi avem nevoie de literatură, dar nu ştim că avem nevoie.
Citește și A vorbi în public: artă şi ştiinţă
„Cu sute de ani în urmă, marinarii care călătoreau pe mări și oceane vreme îndelungată se îmbolnăveau de o boală misterioasă: le apăreau pete pe față și pe picioare, le sângerau gingiile, deveneau hidoși. Nimeni nu cunoștea cauza. După mult timp, avea să se afle că boala – numită scorbut – era provocată de absența vitaminei C din alimentația marinarilor (care, prin forța împrejurărilor, mâncau pesmeți, pastramă, dar nu și fructe și legume proaspete).
Într-o situație asemănătoare ne aflăm noi. Ne facem tot mai urâți și nu înțelegem de ce. Oamenii care citesc sunt frumoși. Lectura nu schimbă, bineînțeles, plastica feței. Designul fizionomiei rămâne mereu același pe care îl avem din naștere. Dar chipul unui om cultivat iradiază noblețe, se înconjoară de un fel de aureolă ușor de recunoscut.”
La finalul conferinței, scriitorul va acorda autografe pe cea mai recentă carte a sa, „Mesaj către tineri. Redescoperiți literatura!”, București, Editura Curtea Veche, 2014 (ediția a II-a – 2015). Prețul unui volum – 20 lei. Biletele se găsesc pe www.tnb.ro.