Obiceiuri culinare de Crăciun
Salată „cuib de prepeliţă”
Ingrediente: 6 ouă, 1 kilogram de cartofi, o jumătate de piept de pui, 5 castraveţi muraţi, 200 grame de maioneză şi o lingură de pătrunjel verde tocat.
Mod de preparare: Mai intâi puneţi la fiert pieptul de pui şi ouăle, după ce aţi făcut focul mic şi fierb încet ne apucăm de cartofi. Puteţi să-i tăiaţi foarte fin şi cu cuţitul, dar mult mai uşor este dacă aveţi o răzătoare, ca să le facă julien cât mai subţire. Atenţie, nu daţi toţi cartofii o dată prin răzătoare, pe parcurs după ce-i prăjiţi mai daţi câte unul. Încingeţi mai mult ulei într-o tigaie adâncă şi prăjiţi în reprize toţi cartofii. Îi scoateţi pe nişte şerveţele de hârtie şi îi lăsaţi să se scurgă de ulei şi să se răcească.
Ouăle fierte şi răcite le curăţaţi de coajă, scoateţi gălbenuşurile separat într-un bol şi îl puneţi deoparte. La fel şi pieptul de pui, după fierbere, lăsaţi să se răcească puţin.
Tocaţi julien toate ingredientele (pieptul de pui, albuşul de ou şi castraveţii muraţi) şi îi puneţi apoi într-un bol adânc. Din cartofii prăjiţi alegeţi o mână bună şi îi amestecaţi cu celelalte ingrediente. Adăugaţi maioneza, sare şi piper după gust, apoi amestecaţi toate ingredientele.
Puneţi amestecul pe un platou. Aranjaţi cu o lingură astfel încât forma să fie rotundă şi faceţi o adâncitură în mijloc, pentru a forma cuibul. Se presară pe deasupra şi prin părţi cartofii prăjiţi rămaşi.
Acum că am făcut cuibul, urmează ouăle. Gălbenuşul se mărunţeşte bine cu o furculiţă, se adaugă o lingură de maioneză şi pătrunjelul tocat mărunt. Compoziţia trebuie să fie puţin uscăcioasă, ca o plastilină moale. Modelaţi ouă mici pe care le aşejaţi în mijlocul salatei.
Se lasă 1-2 ore la frigider după care se serveşte.
Cozonac „Coroniţă de Crăciun”
Bineînţeles că nu lipseşte cozonacul din preparatele noastre tradiţionale. Sper să vă placă reţeta următoare şi să o încercaţi cu plăcere.
Ingrediente: 500 grame de făină albă de calitate superioară, 275 ml de lapte de vacă, 25 de grame drojdie proaspătă (sau 10 grame drojdie uscată), un ou (plus un gălbenuş pentru uns deasupra), 100 grame zahăr ( plus 3 linguri pentru umplutură), 70 grame unt (topit şi răcorit, păstraţi 2-3 linguri de unt topit pentru umplutură), sare (0,25 linguriţe), o esenţă de vanilie, 2 linguriţe scorţişoară.
Mod de preparare: Într-un bol puneţi făina, în mijloc faceţi o adâncitură. Drojdia se dizolvă cu 3-4 linguri de lapte cald, se toarnă în adâncitura din făină şi lăsaţi până începe să facă spumă. După acest timp adăugaţi în bol restul de lapte, zahărul, untul topit, esenţa de vanilie şi sarea. Amestecaţi aluatul cu o lingură, va fi ceva mai lipicios dar nu adăugaţi făină.
Presăraţi făină pe masă şi treceţi aluatul cu o lingură acolo. Frământaţi puţin aluatul cât să fie uniform, ajutându-vă cu făină. Apoi îl treceţi înapoi în bol şi lăsaţi să crească 30-40 de minute. Apoi îl tăiaţi în 2 bucăţi. Din fiecare bucată de aluat întindeţi 2 foi rotunde, cam de 5-7mm grosime. Aşterneţi cu hârtie de copt tava de cuptor, eu am folosit-o pe cea mare de aragaz. Treceţi prima foaie de aluat pe hârtie. Ungeţi cu unt topit această foaie. Apoi presăraţi 2-3 linguri de zahăr şi 2 linguri de scorţişoară. Cu mâinile frecaţi bine scorţişoară cu zahărul şi untul. Aşa ca să fie toată suprafaţa maronie. Acoperiţi cu a 2-a foaie.
Puneţi 1 pahar(pahar cam de 5-7cm în diametru) în mijlocul foilor. Tăiaţi în 4 foile cu un cuţit sau tăietor de pizza, aveţi grijă să tăiaţi doar până la marginile paharului. Apoi fiecare bucată se taie încă în 4 bucăţi. În total trebuie să vă iasă 16 felii. Apoi începem să răsucim de 3 ori fiecare felie – una în stânga, următoarea în dreapta. Le răsuciţi pe toate şi vă iese aşa o coroniţă. O lăsaţi la cald până creşte frumos (se dublează). Ungeţi cu gălbenuş de ou, eventual dizolvaţi cu 2 linguri de lapte.
Puneţi la cuptor preîncălzit la 180 grade pentru 20-25 de minute. Când s-a rumenit frumos o scoateţi şi lăsaţi puţin să se răcorească. Ar fi bine să scoateţi hârtia de copt cât coroniţa este caldă, să nu se lipească zahărul caramelizat de ea. Dacă totuşi s-a lipit, o mai puneţi 5 minute în cuptor să se topească caramelul. Puteţi orna cu zahăr pudră deasupra.
Ciuperci umplute
Ingrediente: 1 kilogram de ciuperci albe proaspete, o ceapă albă, 100 grame de caşcaval clasic, 200 grame carne de pui, o legătură de pătrunjel verde, un vârf de linguriţă de piper negru, o jumătate de linguriţă de sare, 4 linguri de maioneză.
Mod de preparare: Spălaţi şi curăţaţi ciupercile proaspete. Le scoateţi picioruşul (le lăsaţi într-o farfurie separat) şi atent, cu un cuţit, curăţaţi interiorul ciupercilor. Picioruşele ciupercilor le tăiaţi mărunt, carnea de pui o spălaţi şi tăiaţi cubuleţe, apoi curăţaţi ceapa şi o tăiaţi mediu. Turnaţi puţin ulei într-o tigaie, şi puneţi la călit împreună ceapa, carnea şi picioruşele. Le lăsaţi să se rumenească, după care opriţi focul şi lăsaţi puţin până se răcoresc. Daţi această compoziţie prin maşina de tocat carne, sau le pasati bine cu un blender. Peste compoziţia tocată, adăugaţi verdeaţa mărunţită, caşcavalul ras mărunt, sare, piper după gust.
Amestecaţi bine. Umpleţi ciupercile pregătite cu compoziţia anterioară, le ungeţi cu maioneză (vor face o crustă rumenă) şi le puneţi la cuptor. Le lăsaţi la cuptor până se rumenesc bine, după care le scoateţi. Sunt bune atât calde, cât şi reci.
Poftă bună!