Perle din CV-urile romanilor
Este studenta la facultatea de medicina veterinara si lucreaza in prezent ca secretara. Isi cauta un job in domenii diverse, de la mass media, la constructii si amenajari interioare si saloane de infrumusetare. A atasat la CV o poza facuta in bucatarie, deoarece in planul secund se pot distinge aragazul si un sandwich maker si a completat, la rubrica beneficii dorite, urmatoarele: respect si apreciere, iar la activitati extracurriculare: “dexteritate, ambitie, memorie vizuala”.
La intrebarea “Ce ideal aveti in cariere?”, o tanara care-si doreste un loc de munca in publicitate a dat urmatorul raspuns: “Strategia pas cu pas reprezinta in opinia mea o posibilitate precauta cu ajutorul careia se poate in mod facil gestiona o situatie iar gandirea analitica, in mod evident bazata pe o structura riguroasa constituie nucleul sau mai bine spus nodul gordian al oricarei probleme”.
Angajatorului care o va chema la interviu pe tanara de 24 de ani din Capitala, care lucreaza in domeniul secretariat/administrativ, nu va avea probleme in a o “citi”. Asta deoarece ea marturiseste: “Vreau sa ajut la imbunatatirea functionarii si promovarii companiei si imi face mare placere sa lucrez cu oamenii, deorece sunt o carte deschisa”. Printre defecte, enumera “dorinta de autodepasire”, dar si clasica “incredere in oameni”.
Ce ar fi putut raspunde un candidat la intrebarea “Care dintre calitatile sau experientele dumneavoastra profesionale credeti ca reprezinta un atu in vederea acestei pozitii?”. Varianta aleasa a fost: “Beneficiez de un metabolism ce pare sa se imbunatateasca sub presiune si un instinct de a face ordine in haos”.
“Persoana fina, delicata, dar si dura atunci cand este necesar, nefiindu-mi frica sa pun piciorul in prag, daca lucrurile nu decurg conform programului normal”, marturiseste despre propria-i persoana o contabila din Bucuresti. La categoria defecte, tanara recunoaste: “cateodata ridic vocea, dar reusesc sa ma stapanesc repede si sa ma integrez in echipa”.
Un operator facturare din Buftea isi cauta un job in domeniul asigurarilor. Are numeroase calitati pe care vrea sa le ofere firmei care il va angaja: “perseverenta, intransingenta, competenta, foarte multa valoare si certitudine”.
La cei 25 de ani de viata, cu o experienta profesionala de cateva luni in pozitia de supraveghetor jocuri, o bacauanca isi cauta “un job langa oameni de credinta, sinceri, intr-un colectiv in care sa ne simtim prieteni, pentru ca astfel va da roade munca noastra”. De altfel, nevoile ei profesionale sunt si foarte spirituale: “Consider ca prietenia dintre angajati si sefi conteaza pentru interesul firmei, nu trebuie sa vi la serviciu cu gandul ca seful iti da dureri de cap, nu dai randament. De aceea cred ca prin armonia activitatii interioare, firma ar obtine mai mult profit. Ar fi o intreaga filosofie despre asta, dar… cel mai bine se vede in practica!”.
La intrebarea “Ce te motiveaza sa fii performant”, ea scrie: “Am privit viata ca pe o competitie in care m-am bagat sau nu, in functie de ce mi-a placut sa fac sau poate a fost nevoie. Dar daca tot m-am bagat si fac ceva trebuie sa fiu printre cei mai buni daca nu cel mai bun”. In legatura cu jobul ideal, candidata este de parere ca “Atat timp cat te duci la munca cu gandul k iar merg la servici deja psihic iti invoci starea aia de repulsie fata de munca, dar daca privesti partea buna, faptul ca te vezi cu colegii k se va mai intampla ceva nou ceva in genul clasei din liceu, probabil k va devenii jobul ideal”.
Care este compania ideala pentru un tanar de 22 de ani, care lucreaza ca programator, dar are si atestat de “atestat de inginer in industria pielariei”? Ei bine, isi doreste o firma “cu angajati tineri, mediu de lucru modern, team buildinguri si alte facilitati din cauza carora sa nu ma plictisesc la locul de munca”.
Un “operator baza date” marturiseste, in mini-interviul atasat CV-ului: “Fiind un personaj destul de controversat am castigat stima si dezaprobarea multor oameni dar imi place sa cred ca am facut ceva pentru cei din jurul meu”, apoi numara printre esecurile profesionale “facultatea”. Iata ce raspunde la intrebarea legata de idealul in cariera: “Tinand cont ca sunt bolnav de realism imi este imposibil de fixat o asemenea tinta deoarece exista diferente semnificative intre dorinta si vis”. La o alta intrebare, prin care i se cere sa descrie compania in care ar vrea sa lucreze, spune: “A face o descriere a companiei perfecte este subiectiv si fara continut daca nu vorbim de oameni”. Oare in ce departament ar dori sa lucreze? Logistica, pentru ca are o gandire logica, mai putin puseurile: “Cred ca departamentul logistica este cel mai aproape de caracterul meu fiind o persoana foarte organizata in gandire, onest, calm, rezervat, punctual si obiectiv uneori cu puseuri temperamentale”.
Ca manager zonal, responsabil de doua judete din Oltenia, posesorul unui CV se autocaracterizeaza ca fiind: “ambitios, constiincios, dinamic, echilibrat, persistent”.
Are permis de conducere de trei ani, timp in care nu s-a saturat de condus. Este un agent imobiliar de 22 de ani care credere ca jobul de “sofer curierat” i s-ar potrivi cel mai bine. Explicatia este un rand mai jos: “k imi place sa conduc foarte mult!”. Pentru a-si ilustra pasiunea pentru condus, posesorul CV-ului a atasat o fotografie in care apare, incruntat, la volan.
Este agent de turism si iubeste foarte mult viata: “In viata mea ocupa un loc foarte important succesul in viata si ceea ce ma motiveaza in viata este independenta financiara si dorinta de a avea o viata sanatoasa si lipsita de stres”.