Rusalii 2015. Obiceiuri și tradiții la români
Prima zi de Rusalii cade întotdeauna duminica, la zece zile după Înălţare şi la 50 de zile după Paşte. În Vechiul Testament, Cincizecimea amintea de primirea Legii pe Muntele Sinai, de suferinţele evreilor în pustiu, precum şi de necazurile cele multe prin care au trecut, până să ajungă în pământul făgăduinţei. De aceea, la această sărbătoare se mulţumea lui Dumnezeu şi pentru secerişul nou.
Ce reprezintă Rusaliile
În credința populară, Rusaliile sunt spiritele morților care, după ce au părăsit mormintele la Joimari și au petrecut Paștele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locașurile lor subpământene și încep să facă rele oamenilor. Pentru a le îmbuna, oamenii, care evitau să le spună Rusalii, le-au dat diferite nume: Iele, Zâne, Frumoasele. Aceste spirite locuiesc pe lângă izvoare, fiind în stare, prin cântecele lor, să ia mințile oamenilor, să-i îmbolnăvească. Boala seamănă cu o transă hipnotică ce nu poate fi dovedită decât de puterea magică a călușarilor. Obiceiul spectaculos al călușarilor de RUSALII, deosebit de vechi, este cunoscut mai ales în localitățile Conțești, Lisa, Năsturelu, Bragadiru și Zimnicea. Bătrânii satelor cred că dacă ești bolnav, de Rusalii te poți face bine după ce vătaful călușarilor trece cu pasul peste tine.
Tot de Rusalii, în biserici se aduc ramuri verzi de tei sau de nuc, care se binecuvântează şi se împart credincioşilor. Acestea simbolizează limbile de foc ale puterii Sfântului Duh pogorât peste apostoli.
Potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe, lunea de după duminica Rusaliilor este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi (Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh). Astfel, sărbătoarea Rusaliilor are consacrate două zile. În România, ambele sunt zile libere.
Tradiții și obiceiuri
La fel ca și la alte sărbători creștine și de ziua de Rusalii se leagă o mulțime de tradiții și superstiții care diferă de la o regiune la alta a țării:
– oamenii își împdobesc casele și gospodăria cu ramuri de tei, plop, stejar. Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare. Se crede că teiul ferește gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor și de aceea flăcăii le aduc din păduri după care se sfințesc la Biserică, iar credincioșii le iau acasă și le pun la icoane;
– în unele regiuni se dansează Jocul Călușarilor. Dansul călușarilor, în general, are scopul de a apăra oamenii, vitele și recoltele de influențele negative;
– se spune că leacul cel mai folosit pentru cei atinși de Rusalii este jocul călușarilor;
– Sărbătoarea de Rusalii este un moment în care creștinii sfințesc ramuri de tei, soc, mure, pe care le folosesc apoi ca leacuri tot restul anului. În tradiția populară se zice că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare;
– spiritele rele se alungă prin ritualuri gălăgioase și pocnituri cu ramuri de tei;
– în gospodării se prepară unsori cu care se vor unge de Rusalii ugerele vacilor pentru a spori laptele;
– de asemenea, femeile fac descântece împotriva Ielelor;
– se ung ușile cu usturoi pentru că așa casa va fi păzită de rele și ghinion tot restul anului.
Anul acesta Rusaliile se suprapun cu o altă sărbătoare extreme de dragă nouă, tuturor: Ziua Copilului. Așa că, pentru toții copiii mici și mari, vă urăm cu drag: La mulți ani!