Salina Turda: De la adăpost pentru brânzeturi la cel mai vizitat obiectiv public din România
"Salina Turda este un unicat în lume pentru că se găsesc două forme de exploatare în acelaşi loc: o formă conică şi o formă trapezoidală. Nicăieri în lume nu există o astfel de salină" – cu această afirmaţie, ghidul nostru începe turul în Salina Turda, "o minune a naturii" şi unul dintre cele mai frumoase locuri din România.
Apoi, tânărul continuă să "sape" tot mai mult în istorie şi ne dă verdictul sumbru de la început de secol XX şi o veste cu un gust amar, nici măcar sărat, despre realitatea de astăzi.
"Mina pe care o vizităm este din 1690 şi a fost închisă în 1932. Din 1932 nu se mai exploatează sare în Salina Turda, deşi avem sare care poate aproviziona tot globul aproximativ 100 de ani. Toată mina a fost exploatată cu muncă manuală, daltă, ciocan şi târnăcop. În 1929 a început o criză economică care a ţinut până în '33 şi în '32 mina a dat faliment. În zilele noastre nu mai este rentabil să exploatezi sare dintr-o mină", ne asigură ghidul nostru.
Explicaţia tranşantă vine imediat: "Spre exemplu, la Salina Praid o tonă de sare costă vreo 20 de euro şi un bilet de intrare costă 30 de lei", spune el resemnat şi uşor ironic în acelaşi timp, dând de înţeles că ieşirea după turişti este un pariu sigur faţă de coborârea minerilor în mine.
Află întreaga istorie a Salinei Turda pe Wall-Street.ro.