Shape your life! Imboldul de a încerca: Yoga Hub, un mod de viață
Am stat de vorbă în acest sens cu Cristina Lundin, cea care este implicată trup și suflet în activitatea Yoga Hub – un concept născut din pasiune. Studioul Yoga Hub se află în București, zona Piața Victoriei şi combină într-un mod armonios diverse practici şi stiluri de yoga, cu baletul şi nutriţia prin intermediul oamenilor care deja denumesc acest loc a doua casă. Dialogul cu Cristina nu a avut loc întâmplător. Contextul fiind nu numai “moda” din ultimul timp, la nivel mondial, de a face din stilurile yoga un “stil de viață“ , ci și faptul că, în fiecare an, pe data de 21 iunie, milioane de practicanţi din întreaga lume sărbătoresc Ziua Internaţională Yoga. Iar din 2016, acest stil de viaţă practicat de mai bine de 5.000 de ani este pentru prima dată sărbătorit şi în ţara noastră.
Întâi să începem cu o poveste…
Cristina Lundin (foto stânga) și Erica Nagy (foto dreapta) – instructor internațional de yoga și cofondator al Yoga Academy Romania s-au cunoscut în urmă cu 10 ani la Bucureşti şi au ţinut permanent legatura de atunci. Între timp, Erica a fost atrasă de yoga şi din 2014 a renunţat la orice altă activitate profesională implicându-se total în studiul intensiv şi aprofundarea acestei pasiuni.
În aprilie 2016, după 2 ani de practică yoga, Erica a invitat-o pe Cristina la una dintre orele ei de ashtanga. Cristina dă curs invitaţiei, iar la finalul clasei realizează nu numai că nici o altă ora de yoga nu o făcuse să simtă ceea ce a transmis Erica – o energie şi o linişte interioară de nedescris, dar și că yoga a intrat ireversibil în viața ei. Ceea ce a urmat s-a derulat fulgerător: Erica ajunge în India unde îşi perfecționează cunoştinţele adăugând încă 300 de ore intense de yoga cu TTC 300 în Goa, iar Cristina porneşte pe urmele Ericăi urmând primele 200 de ore de curs TTC 200 cu primul profesor al Ericăi, în cadrul Yoga Academy Romania, Mukesh Kotari, născut şi educat în Rishikesh, oraşul originar al yoga. Au urmat șase luni intense, timp în care transformările nu au încetat să apară, noi intenţii s-au setat şi, în sfârşit, dorinţa de a deschide împreună un studio de yoga a apărut ca un cadou de Crăciun, în decembrie 2016…Aşa s-a născut Yoga Hub. “În jurul nostru am strâns o echipa tânără şi entuziastă, profesionişti cu reputaţie în domeniile lor, aşteptând cu nerăbdare să îşi împartă energia pozitivă atât prin intermediul diferitelor tipuri de clase de yoga, cât şi prin pilates sau balet. “În jurul nostru am strâns o echipa tânără şi entuziastă, profesionişti cu reputaţie în domeniile lor, aşteptând cu nerăbdare să îşi împartă energia pozitivă atât prin intermediul diferitelor tipuri de clase de yoga, cât şi prin pilates sau balet”, după cum subliniază Cristina Lundin.
Cristina, de ce Yoga Hub?
Yoga Hub deoarece am resimțit nevoia unui centru în care să putem întâlni cât mai multe stiluri de yoga și care să ofere activități conexe practicii yoga, prin intermediul workshopurilor, a diverselor evenimente organizate. Dorim să creăm un cadru în care atât începătorii cât și practicantii avansati sa gaseasca ceea ce cauta. Ne dorim ca Yoga Hub sa fie locul unde vii cu dorinta de a-ti aduce corpul in cea mai buna forma si de unde pleci relaxat, optimist si mai increzator in viata. De aici si sloganul in care credem din tot sufletul: Shape your life!
Se spune că, în general, sunt mai deschise la practicarea yoga persoanele cu studii universitare (licenţă, master sau chiar doctorat) şi cu un nivel mediu spre ridicat al veniturilor. Așa este?
Statisticile internaționale într-adevăr așa arată, o pondere mai mare pe acest segment de public datorită faptului că acesta este informat și de regulă mult mai curios, însa practica yoga nu este deloc exclusivistă, ba dimpotrivă.
Yoga este o practică veche de 5.000 de ani, care combină posturi corporale (ASANA), cu tehnici de respirație și de ritmare a suflului (PRANAYAMA), relaxare și meditație. Specialiștii în yoga vorbesc despre o ''liniștire a minții'' prin intermediul căreia poate fi înțeleasă adevărata natură a existenței. Cum comentezi ceea ce se…dă deja în definiții?
Nu pot vorbi despre adevărata natură a existenței pentru că, personal, nu am ajuns la acel nivel, însă ceea ce pot spune este că acel drum pornește de la înțelegerea naturii proprii. Yoga te aduce cu atenția la tine și este adevărat că poți începe să înțelegi mai bine cine ești, să te accepți așa cum ești în esență și nu la suprafață și cu siguranță drumul duce către unificarea ta cu întregul. Frumusețea practicii este că această liniștire a minții are beneficii în prezent, nu trebuie să atingi o stare profundă, cum ar fi „adevărata natură a existenței”, pentru a-ți aduce o stare de bine.
Ce înseamnă yoga teacher și ce înseamnă yoga ballet? Termenii ies în evidență, printre mulți alți termini și indicații interesante, pe site-ul Yoga Hub.
Pentru mine un yoga teacher este o persoană care a pășit prin practică și studiu pe drumul yoga și are ceva de împărtășit din experiența proprie celor cu care rezonează și care simt că au ceva de învățat de la el.
Yoga ballet este un concept dezvoltat din împreunarea mișcărilor de yoga cu mișcările de balet. Grația mișcărilor de balet se poate combina într-un mod extrem de armonios cu asanele (posturile de yoga) oferind o conștientizare intensă a corpului și o practică profundă în minte, corp și suflet. Frumusețea este că și un novice poate practica această formă modernă de yoga, deoarece nu cere performanță fizică, dar poate dezvolta una.
Ce ai învățat și ce crezi că vei mai învăța din toate aceste experiențe yoga să le spunem?
Am învățat că yoga este pentru oricine, o armonie între libertatea respirației și aliniamentul posturilor ce aduce o adevăată relaxare a minții, care te ajută să fii mai bun cu tine și cu cei din jur.
Sunt atat de multe aspecte pe care practica yoga m-a ajutat să le învăț, în principal despre mine, atunci când ești atent la cum te porți cu tine pe saltea conștientizezi că în mod similar te comporți și în viața de zi cu zi. Profunzimea și valențele practicii le dă fiecare și frumusețea este că de fiecare dată devii o versiune mai bună a propriei tale ființă.
Cel mai de preț aspect pentru mine este trăirea prezentului în care mă ancorez de fiecare dată și pe care am reușit să-l aduc tot mai des și în viatț de zi cu zi. Chiar dacă ceea ce fac acum este influențat de ce am trăit cu o clipă înainte și influențează ce voi trăi peste o secundă, încerc să mă implic complet in prezent și să nu mă las tulburată nici de trecut, nici de viitor. Ce voi învăța pe viitor? Nu am cum să știu! Chiar dacă studiul îți oferă o oarecare perspectivă, nu poți ști niciodată unde vei ajunge, dar încrederea că voi ajunge exact acolo unde trebuie să fiu îmi conferă o liniște a călătoriei, chiar dacă uneori aceasta este aparent furtunoasă.
Românii au început să îşi schimbe opinia generală despre yoga datorită influenței stilului de viaţă al occidentalilor sau datorită mediatizării mult mai puternice a VIP-urilor care practică meditaţia şi yoga?
Eu cred că mai degrabă românii au început să-si schimbe opinia datorită experienței proprii și a deschiderii lor în urma unor promotori locali, care au arătat aspectele benefice ale yoga. Vedete care practică yoga sunt de zeci de ani, însă până nu a patruns yoga in salile de sport romanii nu au gasit imboldul de a incerca. Liderii de opinie intr-adevar au rolul lor dar pentru mine liderul de opinie a fost o prietena care incercase si in care am avut mult mai multa incredere decat in persoanele mediatizate, e adevarat ca si ele conteaza dar pentru fiecare e diferit. Sa nu uitam ca pe vremea comunismului aceasta practica era interzisa si totusi au fost oameni care o practicau din carti si erau de cele mai multe autodidacti.
Vin mulți corporate la Yoga Hub? În general, ce meserii au cei care vin la voi?
De regulă un mediu stresant în care îți petreci cam mare parte a timpului cere o compensare în a restabilii echilibrul fizic, mental și emoțional. Munca în mediul corporate este destul de solicitantă si normativ, adica îți cere să te aliniezi la un grup pentru ca acel grup să poată funcționa, de aceea individul are nevoie de o compensare pentru a se echilibra și a putea să funcționeze în mod armonios. Practica yoga ajuta în restabilirea acestui echilibru fizic, energetic și emoțional. Din punctul meu de vedere orice practică fizica poate avea o valență yoga, atâta timp cât îl încarcă pe practicant, dacă ea are doar rol de modelare fizica sau epuizare atunci pe termen lung nu te poate ajuta, mai mult, îți poate alimenta aspecte care cel mai probabil deja sunt predominante în modul tău de a fi, cum ar fi ego, competitivitate, violența etc., aspecte care sunt necesare însă care ar fi bine să fie echilibrate de altruism, umilință, iubire ș.a.
Oamenii care ne calcă pragul sunt din diferite domenii, începand de la liber profesioniști din tot felul de domenii, la corporatiști (din IT, PR, comunicare, client suport, imobiliare, etc.), personal diplomatic, femei casnice, elevi de liceu, studenți ș.a.m.d., nu este un segment care să prezinte un număr mai mare, cu toate că statistic vorbind probabil se păstrează proporția statisticilor generale.
Mulți cred că dacă practică yoga gata, sunt “iluminați“!
Practicantul este cel care dă valoarea yoga, nu invers. Nu înseamnă că, dacă practici o formă de yoga ești implicit iluminat și nici nu trebuie să aștepti iluminarea dacă practici yoga într-un anumit fel. Da, yoga este uniunea între minte, trup, gândire și acțiune, iar scopul final este iluminarea, însă la început este doar trup sau doar minte, depinde la ce capăt al aței te afli, uniunea se obține treptat , dacă înaintezi în practică și renunți la paradigme. Cred că cel mai important aspect al yoga este practica din momentul prezent, care oferă mulțumire, echilibru și o stare de bine.
În ultimul timp, prin practica zilnică, yoga m-a facut să înțeleg că viața îți dă ceea ce ai nevoie, nu neapărat ceea ce-ți dorești!
Care sunt cele mai importante cursuri de la voi? Desigur, toate sunt importante, dar care sunt cele mai semnifivcative? Ori cele mai apreciate de către cei care vin aici?
În acest moment, cei care sunt începători încearcă toate tipurile de clase, pe când cei care au deja o practică ştiu foarte bine cu ce se simt confortabil. Tendinţa în yoga este ca mare parte a practicanţilor să meargă către stiluri de genul hatha, ashtanga, vinyasa, yoga ballet care solicită corpul. Și care ajută prin efort fizic să calmezi mintea însă, încet încet ajung să constate şi beneficiile claselor care nu au o dinamică atât de mare, precum Yin yoga şi restorative care conferă o introspecţie mai profundă şi o abordare a corpului dintr-o perspectiva statică. Clasele care sunt numitor comun sunt cele de tip terapeutic, cum ar fi cea de yoga pentru spate care răspunde la o nevoie imediată a îmbunătăţirii posturii şi a îndepărtării durerilor de spate.
Mi-a atras atenţia o prezentare a unuia dintre workshopurile voastre. În care se vorbește despre cum să învăţăm să e pregătim corpul pentru perioada de vara. Un workshop în cadrul căruia se poate afla, printre altele, ce ar trebui să mâncăm pentru a ne ajuta corpul să îşi recapete şi să-şi menţină sănătatea…
Acesta este genul de workshopuri pe care dorim să-l promovăm în care să dăm tehnici concrete în integrarea practicilor yoga în viaţa noastră prin prezentări specifice care se integrează în întreg.
Nu este forţat dacă spunem că Yoga Hub este un mod de viaţă? Şi, la modul general, este un mod de viaţă pentru ţine?
Yoga Hub este un mod de viaţă pentru că promovează uniunea prin diversitate, întregul prin unicitatea fiecărei componente. Foarte multe tipuri de oameni îşi pot găsi aici o practică pe care să o agreeze, un instructor cu care să rezoneze sau o informaţie pe care să o poată aplică în viaţă lui care să îi îmbunătăţească felul de a fi şi nu să fie nevoie să se schimbe sau să se adapteze. Yoga Hub este asemenea nouă, pentru că suntem genul de persoane care reuşesc să unesca oameni, fiind fascinate dintotdeauna de diversitatea şi frumuseţea umană. Iar la Yoga Hub ne place să îi ajutăm să-şi vadă propria frumuseţe, atât cea exterioară, dar mai ales cea interioară. Promisiunea noastră fiind, repet, SHAPE YOUR LIFE!
Din 2016, acest stil de viaţă practicat de mai bine de 5.000 de ani este pentru prima dată sărbătorit şi în România. Cum vezi viitorul practicării yoga la noi în ţară?
În România, yoga va lua o amploare foarte mare şi credem că se va dezvolta precum în alte ţări vestice, în care studiourile de yoga sunt precum magazinele alimentare de cartier! Deservind comunitatea imediat apropiată locaţiei. Având în vedere că anual doar din şcolile care formează instructori la nivel național se formează în medie 100 de instructori de yoga, iar aceştia în majoritate sunt din Bucureşti, pe lângă care sunt cei care aleg să plece în India sau alte ţări pentru a studia, vă daţi seama cam care este rata de creştere. Yoga este o practică care nu îţi cere performanţă şi care se mulează pe stilul tău de viaţă, dar care îţi aduce transformări uluitoare, nu este deloc costisitoare ba dimpotrivă: cu cât consecvenţa ta este mai constantă, cu atât viciile sau nevoia de a consuma se diminuează crescând starea de bine!