Somnul prelungit în weekend scade riscul de deces prematur
Mulţi se plâng că nu se odihnesc suficient, iar acest lucru are efecte negative asupra lor. Oamenii de ştiinţă au arătat că persoanele sub 65 de ani care dorm cinci ore pe noapte sau mai puţin în fiecare zi a săptămânii au un risc mai ridicat de deces prematur ca cei care se lasă purtaţi în lumea lui Moş Ene câte şase sau şapte ore pe noapte.
Însă pentru a evita suprasolicitarea organismului, poţi folosi o strategie eficientă.
Un studiu recent arată că efectele somnului insuficient în timpul săptămânii pot fi combătute printr-o odihnă prelungită în weekend, informează The Guardian.
Cercetarea a arătat că un astfel de program nu duce la creşterea riscului de deces prematur.
"Durata somnului e importantă pentru longevitate", spune Torbjörn Åkerstedt, unul din autorii studiului, care lucrează la Stress Research Institute, din cadrul Universităţii din Stockholm.
La cercetare au participat mai mult de 38.000 de adulţi, care au fost monitorizaţi din 1997 până în 2010, pentru a vedea legătura dintre odihnă şi rata mortalităţii.
Au fost luaţi în considerare factori precum sexul, indicele de masă corporal, dacă sunt fumători sau nefumători, nivelul de activitate fizica, munca în ture. Rezultatul, însă, a arătat că persoanele sub 65 de ani care dorm doar 5 ore sau mai puţin în fiecare din cele şapte zile ale săptămânii au un risc de deces prematur mai mare cu 65% decât cei care petrec pe tărâmul viselor 7-8 ore.
Interesant este faptul că cei care au dormit câte 5 ore de luni până vineri şi 8 ore sau mai mult în weekend stau la fel de bine în ceea ce priveşte riscul de deces prematur ca cei care dorm câte 7-8 ore în fiecare zi.
Probleme sunt şi pentru cei care dorm prea mult. Astfel, în pericol sunt şi cei care se odihnesc peste 9 ore în fiecare zi. În fapt, acesta este un semnal că persoana respectivă suferă de anumite boli.