Topul joburilor in care pandesc cei mai multi microbi
V-ati intrebat vreaodata de cate ori folositi liftul din cladirea in care aveti biroul? Inmultiti cifra cu numarul de angajati din cladire si va veti convinge ca butoanele pe care le apasati pentru a ajunge la etajul dorit sunt o sursa sigura de microbi.
Potrivit publicatiei South Source a South University din Statele Unite ale Americii, telefoanele de birou au peste 25.000 de microbi pe o suprafata de 2,5 centimetri, iar robinetul unui dozator de apa poate adaposti pana la 2,7 milioane de bacterii pe aceeasi suprafata. O alternativa la folosirea dozatorului de apa de la serviciu e aducerea de acasa a unei sticle de apa.
Tastaturile de calculator au cu peste 67 de ori mai multe bacterii decat un colac de toaleta. Cele mai periculoase sunt tastaturile calculatoarelor care sunt folosite de mai multi angajati. Specialistii recomanda dezinfectarea periodica a tastaturii cu servetele si substante dezinfectante.
Si toaletele de la serviciu sunt in topul locurilor cu cei mai multi microbi. Potrivit South Source, bacteria E. coli si toxine fecale se gasesc adesea pe aproape orice suprafata din toaleta, inclusiv pe usi sau pe robinete. Se recomanda folosirea servetelelor de hartie pentru deschiderea si inchiderea robinetelor, dar si a usii.
Cu toate acestea, nu toaletele sunt spatiile cu cel mai mare numar de microbi de la serviciu. Un studiu condus de microbiologul Charles Gerba, de la Universitatea Arizona, arata ca un birou poate avea 10 milioane de bacterii, in vreme ce intr-un loc de munca obisnuit exista aproape 21.000 de microbi la fiecare 2,5 cm.
Cercetatorul a descoperit ca numarul bacteriilor de la serviciu creste in timpul zilei, atingand un maxim dupa masa de pranz. Resturile de alimente care cad pe jos au o contributie semnificativa la sporirea numarului de microorganisme. Potrivit studiului, in companiile in care angajatilor li se cere sa isi stearga birourile cu servetele dezinfectante, nivelul bacteriilor scade chiar cu 99%.
Nu numai angajatii au de suferit de pe urma infectiilor de tot felul, ci si companiile. Statisticile arata ca gripa este responsabila, in Statele Unite ale Americii, de existenta a 200 de milioane de zile cu productivitate redusa si de 75 de milioane de zile absentate.
Potrivit Dr. Gerba, trecerea, in secolul XX, de la munca in aer liber la cea din birou nu doar ca ne-a apropiat fizic mai mult, ci a accelerat schimbul de microbi.
Cercetatorul a realizat si un top al angajatiilor trebuie sa lucreze sub amenintarea organismelor invizibile.
Personalul didactic
Profesorii au de sase ori mai multi germeni in spatiul de lucru decat contabilii, care s-au plasat pe locul doi in topul celor mai “murdare” profesii. Una din caile cele mai simple pentru un profesor de a “colectiona” microbi de la elevi este prin intermediul testelor scrise, pe care elevii le predau pentru corectat. Dr. Gerba afirma ca, intr-o sala de clasa, bancile elevilor sunt detasat cele mai murdare obiecte.
Personalul bancar
Angajatii bancilor, mai ales cei care lucreaza pe posturi de casieri, au unul dintre cele mai pline de microbi joburi. Potrivit Dr. Gerba, persoanele care petrec multa vreme la un birou il folosesc tot mai mult pentru a manca la el, ceea ce sporeste numarul bacteriilor. Specialistul a constatat ca, in general, femeile “stocheaza” mai multa mancare pe birou si din aceasta cauza spatiile lor de lucru au mai multi microbi.
Depanator de computere
Daca tastaturile contin un numar atat de mare de bacterii era de asteptat ca persoanele care repara calculatoare sa se plaseze in topul angajatilor amenintati de cei mai multi microbi. Mouse-ul si unitatea centrala a calculatorului sunt, de asemenea, surse de infectii.
Doctor sau asistenta medicala
Virusii si bacteriile reprezinta pentru o amenintare constanta nu numai pentru pacienti, ci si pentru personalul medical. Una dintre cele mai periculoase infectii poate fi provocata de bacilul gram negativ, ca in cazul infectarii a doua paciente ale spitalului CF2 din Bucuresti, in urma cu un an.
Laborant
Specialistii care au acest job lucreaza direct cu agenti patogeni, iar respectarea regulilor de igiena este esentiala in cazul lor.
Politist
In munca zilnica, oamenii legii sunt nevoiti sa intre in contact cu numeroase alte persoane si sa patrunda in diverse medii. Din aceleasi motive si paramedicii si pompierii sunt expusi numeroaselor infectii.
Angajat in domeniul sanatatii veterinare
Doctorii veterinari si angajatii cu atributii in domeniul sanatatii veterinare sunt amenintati zilnic de agenti patogeni care pot trece cu usurinta de la animal la organismul uman.
Potrivit clasamentului realizat de Dr. Charles Gerba, intre primele zece joburi cu risc ridicat de infectie se mai numara si cele de om de serviciu sau instalator, de lucrator in salubritate si macelar.