Toți suntem la fel, și totuși diferiți
Cele aproximativ 30 de lucrări au în centrul lor omul aflat în mișcare, în realizarea acestora fiind utilizate diverse forme de execuţie şi materiale de lucru. Lucrările au fost realizate în perioada 2007-2014 și sunt prezentate sub diferite forme: colaj, pictură (aproape) clasică, inserturi de materiale diverse, ciment, plastic, lemn, textile. Piesa centrală a proiectului este reprezentată de instalaţia cartelelor de metrou, realizată de artist prin desenarea a peste 2.200 de cartele.
Deși prima impresie pe care ți-o lasă proiectul este de inedit și, poate, un pic chiar de neînțeles, după o discuție cu autorul, care se află în țară până vineri, vezi lucrurile într-o altă lumină.
„Ideea acestui proiect este veche de aproape 20 de ani și coincide cu apariția primelor cartele de metrou în București. Inițial, am desenat pe acele cartele, cu mucul de țigară, portretele prietenilor și colegilor. În timp, proiectul a căpătat forme diferite, dar s-a rezumat la un singur personaj central: Alergătorul”, declară Daniel Bălănescu.
„Traversare. Eu sunt sistemul” este un proiect centrat în jurul relaţiei dintre individ şi societate, dintre libertatea de a alege şi putere. Nu este o expoziţie politică, deşi vorbeşte despre revoltă şi libertate.
Expoziția este una dintre cele mai mari ale lui Daniel Bălănescu și reușește să grupeze aproape toate lucrările din tema Alergătorului. Prezentarea proiectului în cadrul Aiurart a fost programată în urmă cu peste 1 an.
„Daniel Bălănescu este un artist complet, cu o spectaculoasă paletă de exprimare, cu un concept expoziţional actual și foarte bine articulat. Prezența sa la Aiurart este importantă pentru că vine după o perioadă lungă de timp în care artistul a stat departe de lumea galeriilor românești și a expus doar în străinătate”, declară Dan Pleșa, curatorul expoziției.
Expoziția poate fi vizitată între 20 mai – 20 iunie 2014, în cadrul spațiului de artă contemporană Aiurat. Expoziția este cu vânzare, iar câteva dintre lucrările care o alcătuiesc fac deja parte din colecții private.
Daniel Bălănescu a absolvit Universitatea de Artă din Bucureşti în 1998. A expus de-a lungul timpului în galerii din întreaga lume: Paris, Tokyo, Minnesota, Bogota, Köln, Istanbul, Budapesta. A ilustrat cărţi, a pictat decoruri de teatru şi film. În prezent, locuiește în Oxford, Marea Britanie.