Trucuri nonverbale la interviul de angajare
Pozitia corpului, felul în care strângi mâna sau modul în care stabileşti contactul vizual cu persoana care te intervievează contează foarte mult în decizia finală a angajatorului. În plus, este dovedit că mesajele nonverbale sunt peste 93 % din totalul modului nostru de comunicare. De aceea, este vital ca în timpul unui interviu de angajare să ştim cum să ne comportăm, susţin experţii în comunicare nonverbală.
Comunicarea nonverbală îţi poate compromite şansele obţinerii unui job
“Putem avea experienţa şi cunoştinţele necesare pe care să le comunicăm verbal în restul de 7% din timpul comunicării, însă dacă mesajele nonverbale nu le susţin, întăresc sau completează pe cele verbale, interviul poate fi compromis", atenţionează Mihaela Stroe, specialist în comunicare nonverbală.
Numeroase studii au demonstrat că în timpul unui interviu de angajare, cel mai mult contează atitudinea candidatului, iar aceasta se exprimă în primul rând nonverbal. Acest lucru a rezultat şi în urma cercetării făcute de Mihaela Stroe – «Cum influenţăm nonverbal în timpul interviului de selecţie» cu subiecţi din Belgia (Comisia Europeană) şi România (companii multinaţionale)”.
De aceea, dacă vrei să-ţi maximizezi şansele obţinerii unui loc de muncă trebuie să acorzi o atenţie deosebită la câteva lucruri pe care le faci din momentul când te întâlneşti cu recrutorul. ”Ai grijă cum deschizi uşa, cum păşeşti în cameră, cum dai mâna cu intervievatorul, cum te aşezi şi stai pe scaun, cum priveşti în ochi intervievatorul, care este postura corpului, ce fel de voce foloseşti, cum susţii argumentele/punctul de vedere cu ajutorul gesturilor, cum te îmbraci, cum răspunzi la întrebările angajatorului cum încheiem discuţia şi cum părăsim sala”, spune şi Alin Ghizăşan, business coach.
“Nu ţine braţele încrucişate, acestea denotă nervozitate”
Specialiştii în limbaj nonverbal îţi împărtăşesc câteva trucuri pe care poţi să le foloseşti pentru a face angajatorului o impresie bună. „De exemplu, strângerea de mână trebuie să fie fermă, nicidecum moale, pentru a nu indica neîncredere”, susţine Mihaela Stroe.
Experţii mai spun că în timpul discuţiei cu angajatorul este foarte important să păstrezi contactul vizual. “Este indicat să te uiţi direct în ochii intervievatorului. Dacă nu poţi, fizează un punct în mijlocul frunţii. Astfel vei reuşi să dai impresia că o priveşti în ochi şi în acelaşi timp tu te vei simţi confortabil”, adaugă specialistul în comunicare nonverbală. Pe de altă parte, trebuie să acorzi o deosebită importanţă şi poziţiei corpului. Dacă vrei să-ţi arăţi interesul pentru persoana cu care vorbeşti, îndreaptă-ţi corpul către ea, indiferent dacă stai jos sau în picioare. Totodată, este indicat să nu ţii braţele încrucişate, pentru că o astfel de poziţie poate însemna o atitudine de nesiguranţă ori nervozitate.
TIPS&TRICKS. Câştigă puncte în favoarea ta cu ajutorul vestimentaţiei
Vestimentaţia joacă un rol esenţial în crearea primei impresii, iar candidaţii primesc un credit mai mare în timpul interviului de selecţie dacă ştiu cum să se îmbrace cât mai adecvat contextului, susţin specialiştii în comunicare nonverbală.
> Costumul de business este un factor cheie pentru o imagine profesionistă;
> Ţinuta vestimentară trebuie adaptată în funcţie de poziţia şi profilul pentru care persoana aplică. Află ce combinaţii vestimentare trebuie să faci pentru a câştiga respectul recrutorilor în contextul poziţiei pentru care aplici. De exemplu, dacă îţi depui candidatura pentru poziţia de instructor de fitness e total nepotrivit să optezi pentru un costum business;
> Îmbrăcămintea aleasă, coafura, ochelarii, accesoriile sau machiajul, toate comunică un mesaj foarte important despre cine eşti tu cu adevărat. Cum alegi să te vinzi depinde doar de tine!
> Încălţămintea îţi deconspiră secretele, fiind unul dintre cei mai puternici indicatori ai statutului tău social. Atenţie ce pantofi porţi!
> Vestimentaţia pentru profesionşti nu înseamnă neapărat moda. Cu cât culorile costumului sunt mai închise, cu atât ţinuta este considerată mai elegantă, şi cu cât dungile din modelul materialului sunt mai groase, cu atât scade rafinamentul unui costum. Pentru o ţinută de afaceri, cred că extrem de importante sunt accesoriile. Ele desconspiră adevărata ta personalitate!