Unde mergem în weekend? (16-18 septembrie)
De vineri, 16 august şi până duminică, în parcul Tineretului va avea loc singurul festival românesc dedicat exclusiv culturii urbane. După o primă ediţie la care au participat peste 12 000 de persoane, Street Heroes revine în forţă anul acesta într-un format ce va aduna la un loc tot ce are legatură cu cultura urbană: bboying bBattle, Graffiti & Collage, concerte şi alte surprize.
Vineri noaptea la Arenele Romane sunteţi aşteptaţi la un concert drum’n’bass cu Netsky, tânărul de numai 22 de ani care este considerat de criticii muzicali un mare talent în muzica electronică. Organizatorii au anunţat că biletele care se găseau la preţul de 20 de lei s-au epuizat, însă sunt destule la intrate, preţul acestora fiind de 30 de lei.
PARK(ing) Day este un eveniment mondial la care poate participa oricine. Timp de o zi, vineri, 16 septembrie, RFI România transformă parcările în parcuri. În parcările din piaţă Unirii (magazinul Unirea, aripa Călăraşi) şi Carrefour Băneasa, între orele 10-18, vor avea loc activităţi pe toate gusturile: ping-pong, înălţări de zmeie, work-shop-uri şi dansuri irlandeze, teatrul Masca va aduce statui vivante, iar bicicletele vor fi ca la ele acasă.
Evenimentul este iniţiat în 2005 de Rebar, un studio de design din San Francisco cu scopul de a pune în dezbatere felul în care este folosit spaţiul public în marile orase, militând pentru schimbări ale infrastructurii urbane. Proiectul a crescut în fiecare an, iar în PARK(ing) Day 2010 s-a înscris peste 800 de “PARK”-uri în mai mult de 180 de oraşe din 30 de ţări, pe şase continente.
Sâmbătă, 17 septembrie şi duminică, 18 septembrie, centrul istoric al Capitalei, Piaţa Unirii şi Piaţa Constituţiei vor fi principalele puncte în care se vor desfăşura concerte muzica clasică şi muzica pop, reprezentaţii de teatru stradal sau show ecvestru în cadrul Zilelor Bucureştiului, eveniment cultural dedicat aniversării oraşului.
Strada de C’Arte, festival cultural in aer liber, organizat de Biblioteca Centrala Universitară “Carol I” începe pe 17 septembrie la ora 17:00 şi se închide pe 24 septembrie la ora 24:00. În weekend festivalul ţine străzile în priză, la propriu şi la figurat, până la ora 02:00 dimineaţa.
Festivalul aduce pe străzile din centrul oraşului literatura, arhitectura, cinematografia, pictura, poezie, muzica, teatru şi ateliere de creaţie pentru copii, într-o formulă interactivă, de agora. Astfel, va invităm să regăsiţi un mini oraş cultural, în perimetrul descris de strada CA Rossetti şi străzile limitrofe, Boteanu şi Golescu, delimitat de vegetaţie şi amenajări stradale la care au contribuit arhitecţi de renume. Evenimentul transforma complet kilometri de stradă, care vor fi populaţi cu standuri de carte cu un design aparte, expoziţii de arhitectură, lounge-uri de exterior, ateliere de creaţie pentru copii, iluminări stradale care te îmbie să păşesti în lumea Strada de C’Arte, mobilier urban de excepţie şi hot spots de la Orange pe toate străzile festivalului.
Ziua Europeană a Patrimoniului la Muzeul Naţional Cotroceni (slide-ul următor)
Ziua Europeană a Patrimoniului la Muzeul Naţional Cotroceni
O serie de evenimente culturale menite să ilustreze evoluţia artei româneşti de la clasic la contemporan au fost reunite de Muzeul Naţional Cotroceni cu prilejul celei de-a XIX-a ediţii a „Zilei Europene a Patrimoniului“ la 17 septembrie ora 12,30.
Muzeul Naţional Cotroceni readuce în atenţia publicului creaţia marelui pictor Nicolae Grigorescu (1838-1907), fondatorul picturii moderne româneşti prin expoziţia „Despre trăinicia lucrurilor pământeşti – Nicolae Grigorescu“. Aflat într-un amplu proces de restaurare, Muzeul de Artă Craiova a oferit cu generozitate, spre expunere Muzeului Naţional Cotroceni, colecţia Nicolae Grigorescu, pentru a putea fi astfel admirată de către publicul bucureştean între 17 septembrie 2011 şi mai 2012.
Un alt eveniment special oferit de muzeu este expoziţia „Grup Kalinder´81“ – pictură contemporană şi restaurare, care reuneşte în Spaţiile medievale din cadrul muzeului în jur de 40 de lucrări ale unor artişti plastici contemporani: Nadia Ioan, Sanda Buţiu, Relu Biţulescu, Dinu Pacea etc., pe care îi uneşte un maestru comun, regretatul profesor Petre Achiţenie. Sunt prezenţi în expoziţie şi artişti care au îmbrăţişat şi cariera de restaurator de patrimoniu mobil sau imobil, dar pentru care creaţia a rămas în tot acest răstimp de 30 de ani o pasiune constantă: Maria Lungu, Ion Chiriac, Mircea Munteanu, Vasile Carp, Ioana Zărnescu Munteanu. Pictura figurativă şi nonfigurativă pe pânză sau lemn, se îmbină în cadrul expoziţiei cu ample panouri documentare ce reprezintă imagini din timpul restaurărilor unor monumente de patrimoniu de prim rang sau a unor tablouri semnate de pictori consacraţi. Expoziţia este deschisă în perioada 17 septembrie şi 9 octombrie 2011.
Ultimul, dar nu cel din urmă eveniment oferit de Muzeul Naţional Cotroceni este lansarea de carte „Regina Elisabeta – Carmen Sylva în presa vremii“ de Anica Constantin. Lucrarea este consacrată personalităţii reginei Elisabeta a României (1843-1916), cunoscută şi sub pseudonimul literar de Carmen Sylva. Volumul se adresează atât specialiştilor, cât şi publicului larg iubitor al istoriei naţionale. Cu ocazia Zilei Europene a Patrimoniului expoziţiille aflate pe simeza Muzeului Naţional Cotroceni vor putea fi vizitate gratuit, între orele 9.30-17.00. (Loreta Popa)
Spatiu expandant – expoziţie în Parcul Kiseleff
Până la 31 octombrie 2011, Parcul Kiseleff, Bucureşti, va găzdui lucrările de artă realizate în cadrul proiectului SPAŢIU EXPANDAT de artiştii: Judit Balko, Mihai Balko, Otilia Boeru, Adina Cioran, Marius Leonte, Christian Paraschiv, Mima Sorocean.
Lucrările prezentate au fost realizate în 2011 pornind de la tema migrare şi reaşezare. Artiştii au abordat diferite aspecte ale acestei teme investigând identitatea personală sau de grup, în contextul lumii actuale definită de schimbare şi mişcare.
Pielea şi corpul/ nomos, Human being, Habitat surogat, Fără titlu, Jurnal, Epurare, Nomazii gri sunt cele 7 lucrări de artă care vor anima spaţiul bucureştean în toamna acestui an.
SPAŢIU EXPANDAT este un proiect de artă în spaţiul public care propune descoperirea artei contemporane, descifrarea mesajului transmis de ea şi a modului în care poate interacţiona cu spaţiul în care este inserată.
Pentru cei interesaţi de o incursiune în lumea artei, Asociaţia Volum Art realizează, în cadrul proiectului Spaţiu expandat, ateliere de artă dedicate copiilor între 6-12 ani precum şi prezentări ale lucrărilor deja amplasate, destinate publicului larg. Participarea se face în regim de gratuitate, pe bază de inscriere.
Atelierele de artă se vor desfăşura în incinta parcului în zilele de sâmbătă şi duminică, 17 şi 18 septembrie, 1 şi 2 octombrie, 15 şi 16 octombrie, începând cu ora 11.00. Concomitent, părinţii sunt invitaţi să participe la prezentarea lucrărilor din cadrul acestui proiect de artă în spaţiu public. Programul de ghidaj, cu durata de o oră, se va desfăşura în zilele de sâmbătă, 24 septembrie, şi 8 octombrie, orele 11 şi 14.
Serbările Toamnei – Cârstovul viilor (slide-ul următor)
Serbările Toamnei – Cârstovul viilor
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită la Serbările Toamnei – Cârstovul viilor, desfăşurat în perioada 17 – 18 septembrie 2011.
Evenimentul marchează începutul culesului viilor la români, motiv de bucurie şi de sărbătoare. Vizitatorii vor avea ocazia în această perioadă să descopere şi să achiziţioneze produse de la meşterii populari veniţi din toate colţurile ţării, să deguste cozonaci, turtă dulce, fructe, dulceţuri, miere şi produse bio. Originalitatea şi diversitatea culturii tradiţionale va fi ilustrată printr-un program de datini şi obiceiuri specifice culesului viilor, cântece, dansuri, teatru, concursuri – susţinute de ansambluri româneşti, ale etniilor conlocuitoare şi ansambluri venite de peste hotare.
Din program:
- Ansamblul Ţara Vrancei din Focşani deschide programul evenimentului oferind publicului vizitator prin cântec şi joc povestea de la strugure la vin;
- Gelu Voicu şi Taraful Lăutarii din Teleorman şi Ansamblul folcloric Carpaţi din Câmpulung Muscel vor întreţine atmosfera de sărbătoare;
- Asociaţia Tradiţia Militară din Bucureşti va întâmpina vizitatorii cu onoruri militare în echipament de epocă;
- Muzica Militară a Jandarmeriei Române va încânta publicul cu un buchet de şlagăre din toate timpurile, cântate în chioşcul muzeului;
- Soliştii Maria Butaciu, Gheorghiţa Nicolae, Rodica Anghelescu, Cornelia Tihon, Maria Băndoiu, Gabriel Dumitru vor aminti în cântecele lor despre vie şi vin;
- Ansamblurile Orfeas al Comunităţii Elene din Prahova, Asteria al Uniunii Elene din Bucureşti vor aminti de ritmurile greceşti, iar Ansamblul Sadina din Popova, Bulgaria va aduce aroma viei şi vinului de la sud de Dunăre;
- Teatrul Masca din Bucureşti va fi prezent cu piesa Statui vivante.