Antreprenor român la Londra. Emi Gal, creatorul unei tehnologii utilizate de mari televiziuni europene
Despre Emi Gal, antreprenor român la Londra, au auzit puțini la noi. Și-a deschis un business de dezvoltare de software în adolescență,când încă trăia în România, iar mai târziu a plecat la Londra. Compania Brainient, pe care o conduce azi din capitala Marii Britanii, creează softuri prin care televiziunile pot insera conținut interactiv în clipuri. Printre clienții companiei create de Emi Gal se numără ITV, Channel 5 și Sky.
Potrivit lui Emi Gal, produsul Brainient este cel mai bun din interactive video advertising din Europa, poziționând compania ca lider de piață în Marea Britanie, având în portofoliu clienți din încă 19 țări. În echipa de management a Brainient mai sunt trei români – cofondatorul Andrei Bărăgan (CTO), Cristina Pop (Financiar) și Mihai Iova (Creație) – și britanicul Jonathan Lewis (Comercial).
Într-un articol publicat săptămâna aceasta, publicația britanică Financial Times îl compară pe tânărul în vârstă de 29 de ani cu Mark Zuckerberg. Și n-ar fi primii. Emi Gal respinge comparația pentru că, cel puțin deocamdată, nu are rezultatele uriașe acumulate de „Zuck”. A lucrat pentru alții doar pentru o scurtă perioadă, ca web developer, și spune că nu i-a plăcut. Le-a adus însă actualilor săi clienți încasări cu 30% mai mari în publicitate, motiv pentru unii să aprecieze că Brainient a ajuns să valoreze nu mai puțin de 50 de milioane de lire sterline. Emi Gal respinge și aceste zvonuri: „Pe cât de mult mi-ar plăcea să cred că realmente atât valorăm, nu există în momentul de față o evaluare externă pe care să o facem publică. Într-adevăr, Brainient a primit finanțări în valoare de 5 milioane de dolari, însă din motive comerciale am decis să nu facem publică evaluarea companiei la care a fost făcută investiția.”
De altfel, „de când am fondat Brainient, în primul an nu am primit salariu deloc, în următorii doi ani am fost plătit cât să îmi pot acoperi costurile în Londra, iar în momentul de față sunt probabil unul dintre cei mai prost plătiți CEOs din tot sectorul de tehnologie din Marea Britanie. Nu am o problemă cu asta, pentru că interesele mele materiale nu au fost niciodată motorul dorinței de a porni un business”, scria el recent pe blogul său.
Crede că România mustește de talent în domeniul în care lucrează și el dintotdeauna, dar nu este și cazul clienților, care sunt concentrați încă în mare parte în SUA și Europa Occidentală. E drept însă că, în combinație cu salariile mici de aici, companiile internaționale au venit în număr destul de mare. Dar piedici sunt multe, crede el: sectorul tehnologic românesc nu se dezvoltă nici acum la capacitate maximă pentru că finanțările se obțin greu, afaceriștii români nu iubesc riscul, iar cadrul legislativ este mult prea flexibil.
„Cred că România are capacitatea de a se transforma într-un hub tehnologic al Europei estice, întrucât avem extrem de multe talente în domeniul tehnic. Școlile de inginerie din timpul comunismului sunt încă la standarde de excelență. Dar avem nevoie de mai mult capital și trebuie să învingem această aversiune culturală față de risc”, crede Emi Gal. Ce-i de făcut? „Investitorii realizează că țara crește pe baza talentelor, dar și a politicilor. Iar asta trebuie să mențină interesul și să reducă reticența investitorilor”, spune tânărul businessman român, apreciind că autoritățile trebuie să depună mai multe eforturi pentru a încuraja startup-urile.