Antreprenorii români au adus creativitatea la rangul de succes (I)
În fapt, un studiu realizat de IBM în 2010 în rândul a peste 1.500 de antreprenori arată că acesta este cel mai important atribut care determină succesul unei afaceri, fiind mai apreciat de liderii din domeniu în comparație cu disciplina, integritatea sau chiar viziunea.
Am stat de vorbă cu câţiva români care dețin business-uri în care creativitatea reprezintă o componentă impregnată în ADN-ul activităţii pentru a afla ce rol joacă acest aspect în reţeta succesului antreprenorial.
Atelier 13: Când designul, arhitectura și talentul merg mână în mână cu tehnologia
Laura Bursuc (foto), asociat și director executiv la Atelier 13, spune că proiectul s-a conturat în urmă cu 10 ani, în speranța dezvoltării și susținerii industriilor creative.
Crezul este unul pe cât de admirabil, pe atât de îndrăzneț.
Într-o Românie care își pierde valorile în detrimentul străinătății, cei de la Atelier 13 reușesc să adune o comunitate de oameni creativi care aduc „la viață” proiecte care mai de care mai spectaculoase.
Da, efortul depus este unul considerabil, dar merită în totalitate.
O dovadă a măiestriei acestei echipe a fost prezentată public în luna decembrie a anului trecut la Gala Revistei CARIERE. Trofeele realizate de Atelier 13 au făcut parte din superlativele evenimentului în cadrul căruia au fost premiați românii care ne inspiră.
(Trofeul Galei Revistei Cariere 2017
Foto: Dănuț Tolea)
Povestea afacerii a început cu o echipă restrânsă, formată din patru tineri arhitecți, dar cu un plan bine stabilit: „Am încercat să venim în întâmpinarea nevoii «creativilor» de a-și materializa mai ușor ideile”, spune Laura Bursuc.
Oferta inițială s-a axat pe prelucrarea materialelor, fiind destinată cu precădere designerilor și arhitecților. Mai apoi, odată cu mărirea echipei și diversificarea tehnologiilor utilizate, cei de la Atelier 13 au ajuns să ofere servicii complete de design customizat și producție.
„Cu ajutorul studiilor arhitecturale și de design, dar și al dotării atelierului cu tehnologii moderne computerizate precum prelucrarea laser, prelucrarea CNC cu freza, printarea 2D sau printarea 3D, am realizat o gamă variată de proiecte. Am produs obiecte de design, decorațiuni, accesorii în modă sau amenajări, obiecte personalizate pentru producția publicitară sau pentru evenimente și prototipuri complexe, machete de studiu sau imobiliare.
În timp, Atelier 13 și-a mărit portofoliul cu lucrări de producție din ce în ce mai ample, cele mai recente fiind printul pe textile sau tapet pentru decorarea pereților, respectiv designul și producția de mobilier comercial la comandă”, explică Laura Bursuc. Anul acesta, Atelier 13 devine marcă înregistrată, întrucât echipa își dorește ca munca depusă în ultimii 10 ani să fie recunoscută și dusă la un alt nivel.
Antreprenoriatul înseamnă o strădanie continuă, iar pentru un business autohton provocările sunt multiple.
„Despre finanțare, ca orice produs 100% românesc, realizat din surse proprii, am avut o evoluție cu mult efort și cu multe surprize. Am pornit la drum cu un mic împrumut și ulterior ne-am dezvoltat constant, reinvestind cât am putut în echipă și în tehnologie. Pasiunea a fost un alt ingredient-cheie care ne-a determinat să evoluăm și să rezistăm în momentele dificile. Dorim să ne dezvoltăm într-o formulă similară, însă vrem să fim mai orientați pe o performanță sporită, în contextul unui cadru economic atât de imprevizibil și instabil”, mai spune Laura Bursuc.
Un ingredient al reușitei îl reprezintă creativitatea. În opinia Laurei Bursuc, este ceva cu care ne naștem, iar diferența dintre oameni pe acest palier apare prin cultivarea trăsăturii în direcții diferite, în funcție de răspunsul pe care
îl dă fiecărui individ la provocările vieții. „În domeniul în care noi activăm, creativitatea este un ingredient esențial, care ține atât de capacitatea de a veni cu idei, cât și de abilitatea de a oferi soluții pentru implementarea lor. În lipsa lor, ideile rămân undeva în imaginar sau doar pe hârtie. Prin urmare, în cadrul activității noastre, creativitatea se traduce prin abilitatea de a parcurge acest drum de la idee la obiect finit, cât mai coerent și cu rezultate cât mai elegante și mai performante. Pentru a avea succes în antreprenoriat, trebuie împletită creativitatea cu aplicabilitatea, disciplina și abilitățile manageriale”, menționează Laura Bursuc (Va urma).
¤ Explicaţie foto articol: Băncile, amplasate în Parcul Expozitiei din Iaşi, sunt executate de Atelier 13, design-ul îi aparține lui Andrei Berzunțanu, care a primit finanțare pentru proiect în urma concursului de soluții desfășurat de Fundația Comunitară Iași, cu sprijinul TRANSGOR LOGISTIK (în cadrul Fondului TRANSGOR LOGISTIK pentru design de mobilier urban).
Articol preluat din numărul 244/februarie 2018 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.