Anul Nou Chinezesc 2018: Vom fi guvernaţi de Câinele de Pământ
Vineri, 16 februarie, China va celebra începutul Noului An Chinezesc. Data se schimbă anual în funcție de Calendarul lunisolar Chinezesc. La fel ca zodiacul vestic, acesta este divizat în 12 secțiuni, dar fiecare secțiune este caracterizată de un animal, potrivit The Independent.Astfel, din punct de vedere astrologic, anul acesta, din punctul de vedere al calendarului chinezesc, va fi anul Câinelui de Pământ.
Specialiștii în zodiacul chinezesc sunt de părere că anul 2018 va fi unul plin de evenimente și pentru a ține la distanță situațiile neplăcute, ar fi bine să punem mult mai mult accent pe securitate. Astfel, în 2018 trebuie să fim solidari și să comunicăm mai mult, acestea fiind o parte dintre elementele ce definesc Câinele de Pământ, potrivit karmaweather.com.
Anul Nou Chinezesc mai este numit "Sărbătoarea Primăverii" şi se încheie cu Festivalul Lampioanelor. Ca şi Crăciunul pentru creştini, "Sărbătoarea Primăverii" reprezintă cea mai importantă sărbătoare pentru chinezi. Istoricii spun ca are o vechime de circa 5.000 de ani.
Potrivit "calendarului agricol", un an este perioada în care luna efectuează 12 rotaţii în jurul Terrei, fiecare rotaţie având o durată de o lună. Anul Nou Chinezesc nu are o dată fixă: cade întotdeauna între 21 ianuarie şi 19 februarie, în funcţie de calendarul lunar, iar festivităţile în cinstea sa durează mai multe zile.
Tradiţia spune că Nian, un monstru uriaş care pradă oamenii în jurul datei de Anul Nou, a fost potolit de un bătrân. El i-a sfatuit apoi pe oameni să arboreze decoraţiuni de culoare roşie la uşi şi la ferestre pentru a-l alunga, lucru pe care chinezii îl fac şi astăzi.
Pregătirile încep cu o lună înainte când oamenii cumpără cadouri, materiale pentru decoraţiuni, alimente şi haine. Tot atunci începe şi curăţenia caselor pentru a alunga ghinioanele iar uşile şi geamurile sunt vopsite din nou, de obicei în roşu. Apoi ele sunt decorate cu benzi de hârtie roşie (Chun Lian) pe care sunt înscrise diferite urări de fericire, prosperitate şi viaţă lungă.
Steaua Longevității și nu numai
Îmbrăcămintea este de obicei de culoare roşie deoarece se crede că alungă spiritele rele. Negrul şi albul sunt asociate doliului aşa că oamenii se feresc să poarte aceste culori în Ajun. Înaintea Anului Nou, chinezii îşi decorează camerele de zi cu vaze cu flori, cu farfurii pe care se aşază portocale sau mandarine (care simbolizează fericire din plin) şi cu o tavă cu dulciuri pe care se află opt feluri de fructe uscate.
Pe ziduri şi la uşi se agaţă benzi de hârtie roşie (Chun Lian) pe care sunt înscrise tot felul de urări, ca de exemplu: "Să te bucuri de o sănătate perpetuă" sau "Steaua Fericirii, Steaua Sănătăţii şi Steaua Longevităţii să strălucească asupra ta". Îmbrăcămintea este de obicei de culoare roşie deoarece se crede că alungă spiritele rele. Negrul şi albul sunt asociate doliului aşa că oamenii se feresc să poarte aceste culori în Ajun.
Simbolistica preparatelor
Cina din seara de ajun a Anului Nou se numeşte "masa reîntregirii". Toţi membrii familiei, chiar şi cei care lucrează în alte localităţi, se adună pentru a mânca împreună. În sudul Chinei, meniul constă în peste zece feluri de bucate. Nu lipsesc de pe masa de sărbătoare peştele şi brânza de soia, care sugerează ideea de belşug. În nordul Chinei, toţi membrii familiei pregătesc împreună colţunaşi aducători de noroc. Tot noroc aduc şi "pacheţelele de primăvară", oarecum asemănătoare cu sarmalele, ca aspect, dar preparate din foi de placintă, oua, carne de porc tocată cu condimente.
Preparatele de la "masa reîntregirii" au o anumită simbolistică: "puiul întreg" garantează sănătatea, chiftelele de peşte, creveţii şi carnea asigură reuşita la studii, iar legumele – inteligenţa. Printre specialităţile aparte de la masa de revelion se numără stridii uscate, castraveţi de mare, muguri de bambus, pipote de raţă, burtă de peşte, tendon de porc, moluşte, oua de porumbel, ciuperci şi altele. Meniurile includ şi mâncăruri cu denumiri poetice, cum ar fi "purceluşul drăgăstos", "vita se rostogoleste", sau "purceluşul se uită în apă".
Chinezii nu obişnuiesc să bea şampanie la astfel de ocazii, ci mao tai, un fel de rachiu din orez, bere ori vin roşu.
Anul Câinelui şi este sărbătorit în China, Filipine, Taiwan, Singapore, Vietnam şi alte ţări asiatice, dar şi în New York, Londra, Brisbane, Vancouver şi Sydney. În această perioadă, în China, toată lumea intră în cel mai lung concediu din an, care durează între 7 şi 12 zile. Studenţii şi elevii au o vacanţă de o lună.