Diana Andrei: Avem nevoie de o supapă prin care putem lăsa spiritul liber
Diana Andrei a crescut în preajma sulurilor de calc și de foiță. A machetelor, a tușurilor și echerelor. Tatăl ei a fost arhitect. Unul foarte bun, care își iubea meseria. De aceea a fost fascinată dintotdeauna de modul în care un desen se transformă într-o clădire ce modifică pentru totdeauna peisajul cotidian. Spunea mereu în copilărie că se face arhitect. Dar de-abia la 20 de ani a conștientizat că arhitectura e ceea ce își dorea să studieze. Și să profeseze. „Arta este, în esență, cea mai pură formă a creativității umane, iar fără creativitate nu există progres“, spune cea care a creat trofeul oferit în cadrul Galei Revistei CARIERE 2018.
Diana Andrei este licenţiată în arhitectură şi a absolvit Facultatea de Arhitectură în cadrul UAUIM Bucureşti. Deţine de asemenea un master româno-francez pe tema „Dezvoltare Urbană Integrată“ şi are peste 10 ani de experienţă în planificare, proiectare şi supraveghere a proiectelor de clădiri rezidenţiale şi de birouri, hoteluri, showroom-uri auto, facilităţi de sănătate, sportive şi de petrecere a timpului liber.
Fiecare are steaua lui norocoasă
„Traversez o conversie profesională în care am păstrat implicarea în proiecte de arhitectură, în special de amenajări interioare și design ambiental, dar am migrat către designul de obiect și arhitectura spațiului expozițional. M-am implicat în designul de obiect pentru că sunt de părere că poți fi mai sincer și mai personal decât în arhitectură“. Simte că are mai multă libertate și se poate exprima mai corect din punct de vedere estetic. Se regăsește în obiectele create de ea. „E foarte plăcut, recunosc, să vezi oameni fericiți și mândri pentru că au fost recompensați cu un obiect-simbol care poartă și amprenta mea. Devin într-un fel părtașă a succesului și emoției lor și asta e nemaipomenit“, spune ea referitor la trofeul CARIERE 2018.
Foto: Daniel Tolea, Paparatzi Studio, paparatzi.ro
Simbolul ales este o stea inspirată din toată această mișcare accentuată din ultima vreme legată de zborurile interplanetare. „Avem misiuni spațiale care au ajuns pe Marte, pe partea întunecată a lunii și o sondă spațială care chiar a depășit limitele sistemului nostru solar. Stelele spre care omenirea a năzuit dintotdeauna au devenit parcă tot mai apropiate și mai tangibile. Și de aici și mesajul pe care am vrut ca trofeul să îl transmită: o personalitate a primit o stea, dar ne este tuturor la îndemână, printr-un efort corespunzător, să atingem stelele. Un premiu pentru unii și un îndemn pentru ceilalți. Putem atinge stelele, fiecare are steaua lui norocoasă!“
„Experiența artei este fundamentală pentru om și pentru o societate sănătoasă.“
„Nu putem trăi branșați în permanență la problemele cotidiene. Avem nevoie de o supapă prin care putem lăsa spiritul liber. Din nefericire, arta nu își găsește încă locul cuvenit în societatea românească. Artiștilor le este dificil să vină în contact cu publicul, iar oamenii și-au pierdut obișnuința de a vizita o galerie, de a descoperi arta“, este de părere Diana. Astfel, Arthalle, galeria pe care a deschis-o de curând, este locul care va încerca să refacă legătura dintre societate și artă. Locul în care tineri artiști vor putea avea expoziții, în care își vor putea exprima și dezvolta ideile și conceptele artistice. Următorul pas este să aducă la un loc toți acei oameni cu predilecție spre artă și să fie creată o platformă care să crească apetitul pentru arta contemporană românească. „Cred că publicul specific artei contemporane se educă. Văd o galerie de artă contemporană, în care publicul poate intra, poate pune întrebări, poate discuta cu un specialist sau cu un artist, poate să consulte publicații de artă, poate să consume cafea sau ceai în timp ce poartă o discuție civilizată“.
Diana mai lucrează la o platformă culturală online, care promovează artiștii români și realizările lor prin intermediul interviurilor și prezentărilor, atât scrise, cât și audio-video. „Acest proiect l-am amânat în perioada agitată a amenajării spațiului, dar vom avea elementele acestei platforme integrate în cadrul site-ului galeriei și parte din interviurile și articolele de pe această platformă vor apărea și în caietul/revista Arthalle ce va apărea în format tipărit de 4 ori pe an“.
În rest, ce speranțe clădește, ce viitor construiește – rămâne de văzut. Speră doar ca societatea românească să își continue parcursul european. Și să clădească o lume echilibrată, în care arta și cultura să își găsească locul cuvenit.
Expoziția Human Behaviour
Arthalle Gallery a găzduit, în perioada 14 decembrie 2018-25 ianuarie 2019, expoziția personală a pictorului Matei Șerban Sandu – „Human Behaviour“. „La această expoziție Matei l-a avut ca invitat pe tânărul și foarte talentatul sculptor Radu Panait. L-am ales pe Matei pentru că este un artist matur, cu un parcurs artistic închegat. Are un stil recognoscibil, când îi vezi o lucrare poți spune: «E o lucrare Matei Șerban». Fără să îi vezi semnătura. Dar l-am ales pe Matei mai ales pentru povestea căutării. Oamenii fac în general alegeri banale și logice, bazate pe instinct și experiență. Odată alegerea făcută, oamenii se schimbă, se transformă sub efectul experiențelor trăite. Uneori fac alegeri care duc la modificări radicale, ce par ciudate pentru cei din jur, dar ele nu sunt ciudate pentru Matei. Pentru că el este fascinat de comportamentul uman“, spune Diana.
Articol preluat din numărul 254/februarie 2019 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.