Beneficiile weekendurilor prelungite
Într-un articol recent de la Harvard Business Review, coach de time management, Elizabeth Grace Saunders, vorbește despre timpul liber, cel din concediile lungi, dar și de timpul liber necesar – atunci când ai pur şi simplu nevoie de o pauză scurtă, de o zi petrecută în afara biroului.
Când spui „concediu”, adesea acest cuvânt te duce cu gândul la călătorii în țări îndepărtate. Deși este adevărat că excursiile pe perioade mai lungi pot fi distractive și reconfortante, ele îți pot consuma, de asemenea, mult timp, multă energie și mulți bani.
Unii se simt epuizați doar gândindu-se la planificarea unei vacanțe. Dincolo de a ţine cont de lucrurile ce ţin de viaţa ta personală, trebuie să te decizi şi cum vei lăsa situaţia de la job. Din acest motiv, e posibil să pierzi noțiunea timpului, imaginându-ţi că vei ajunge la momentul în care programul nu este atât de solicitant sau când este oportun, doar pentru a ajunge în situaţia ca, la sfârșitul anului, să rămâi cu multe zile de concediu de odihnă.
În experiența ei ca antrenor de gestionare a timpului și ca antreprenor, Elizabeth a constatat că vacanțele nu trebuie să fie mari pentru a avea un impact pozitiv pentru sănătatea și fericirea unui om. „De fapt, am experimentat ideea de a lua „micro-vacanțe” frecvent, de obicei, o dată la două săptămâni. Aceste mici „bucăți de timp liber” îmi pot mări simțul fericirii și sentimentul de a avea „spațiu pentru a respira”, spune coach-ul.
Citește și – Timpul liber e un lux: 36% dintre români au mai puțin de 3 ore de timp liber pe zi
Din punctul ei de vedere, micro-vacanțele sunt perioade scurte care necesită să îţi iei o zi sau două din concediu. Datorită duratei lor mai scurte, acestea necesită în mod obișnuit mai puțin efort pentru a le planifica. Și micro-vacanțele nu necesită, de regulă, să-ți delegi proiectele către alte persoane cât timp ești tu plecat. Datorită acestor beneficii, micro-vacanțele se pot lua mai des pe tot parcursul anului, ceea ce îţi permite să îţi reîncarci bateriile înainte de a intra înapoi în “focurile” muncii.
Saunders sugerează să luați aceste micro-vacanțe în zilele de vineri, ca să ai un weekend prelungit. Astfel, ai suficientă vreme pentru a te deconecta, relaxa şi distra. Între timp, cei de la Curiosity.com, spun că „adevărata strălucire a vacanțelor mici ar putea fi faptul că nu trebuie să fie deloc vacanțe”. În schimb, ei vă sugerează să folosiți micro-vacanța pentru a „picta ziua”. Aceștia vă sugerează să vă luați liber „o jumătate de zi pentru a avea un prânz lung cu un prieten”.
Profită la maximum de zilele tale de concediu!
Da, vacanțele sunt scumpe. Problemele legate de securitatea afacerilor pot fi reale, iar companiile nu pot încuraja angajații să își consume zilele de concediu. Dar trebuie să profiți la maxim de zilele tale libere plătite. Mergi în vacanță!
De ce? Nu este doar pentru că vacanța este distractivă. Există o mulțime de dovezi că vacanțele sunt bune pentru sănătatea voastră fizică, inclusiv pentru inimă. Un studiu de nouă ani de la SUNY-Oswego a constatat că, în fiecare an, concediul a redus riscul de deces cu aproximativ 20%, și riscul de deces din cauza bolilor de inimă cu până la 30%.
Vacanțele sunt, de asemenea, bune pentru sănătatea dvs. mintală, și chiar pentru performanța dvs. de lucru. Atunci când grupul Boston Consulting Group a început să ceară angajaților săi să-și consume timpul liber, a constatat că productivitatea a crescut – și a văzut o îmbunătățire a capacității de lucru. Datele unui sondaj al Asociației Americane de Psihologie, au arătat că cei mai mulți muncitori s-au întors din vacanță într-o stare mai bună, cu mai multă motivație, stres mai scăzut, au fost mai productivi și au avut o calitate superioară a muncii.
Dacă șeful tău încă se oprește la planurile tale de vacanță, arătați-i că un studiu din 2017, făcut de o platformă HR, a ajuns la concluzia că cei mai performanți angajați au avut cel mai mult timp de vacanță, sugerând că timpul departe de muncă este bun pentru muncă. Deci, începeți să planificați această vacanță și rezervați un bilet undeva – de preferință undeva fără serviciu mobil sau acces la internet.
Sursa: Fast Company – No, a day off is not a “micro-vacation”