Bill Gates: ”De ce cred că putem prezice viitorul”
În 2019, titlul de Professor Stephen Hawking Fellowship i-a fost conferit lui Bill Gates, unul dintre bunii prieteni ai savantului. Cei doi s-au cunoscut cu 20 de ani în urmă și se întâlneau în mod regulat, în discuțiile lor abordând de regulă teme științifice.
„Hawking era o persoană extraordinară, exact cum bănuiesc că vi-l imaginați. Nu era doar un extraordinar savant, ci și un excelent vorbitor. Îi îndemna pe oameni să fie curioși, să pună întrebări despre ceea ce se întâmplă. De fapt, ultima carte a lui Hawking este despre întrebările importante, una dintre acestea fiind: pot oamenii prezice viitorul?”, a spus Gates.
Preluând ideea lui Hawking, Bill Gates și-a denumit discursul rostit cu ocazia primirii titlului ”De ce cred că putem prezice viitorul”.
Miliardarul american este de părere că, atunci când vine vorba de medicină, viitorul poate fi prezis. El a explicat că această premisă se bazează pe învățămințele extrase din evoluția ultimilor ani. Chiar dacă e vorba de principii desprinse din domeniul medical, sunt valabile în orice sector de activitate, lecția majoră pe care o transmit fiind aceasta: dacă ești deschis la inovație și perseverezi, nu ai cum să nu progresezi și să nu controlezi, parțial, viitorul.
Iată cele două principii la care a făcut referire Bill Gates.
Lumea se schimbă cu ajutorul inovațiilor
„Atunci când vine vorba de inovație, cei mai mulți oameni se gândesc la descoperiri revoluționare, ca de exemplu vaccinul anti-poliomielitic. Dar inovația nu se rezumă la tratamente. Câteodată e suficient să îmbunătățim modul de funcționare al sistemelor de distribuție, așa încât tratamentele să ajungă la cât mai mulți oameni. De exemplu, vaccinul anti-poliomielitic administrat pe cale orală, ce aproape că a condus la extincția acestei boli, a fost descoperit încă din 1961. Dar, timp de decenii, nu a fost accesibil tuturor copiilor. Lucrurile s-au schimbat în 1988, când a apărut Inițiativa de Eradicare a Poliomielitei la Nivel Global. Cei care au luat parte la inițiativă au condus la scăderea cu 99,9% a cazurilor de poliomielită în întreaga lume”, a spus Bill Gates.
Prin urmare, odată ce au apărut inovațiile, trebuie ca tot mai multă lume să aibă acces la acestea. Impactul asupra binelui general la fi unul covârșitor.
Inovația e un joc pe termen lung
„Există un motiv pentru care am adus vorba despre importanța cercetărilor: în spatele inovațiilor se află de regulă decenii de dezvoltare”, este o altă concluzie la care a ajuns Bill Gates.
„Astfel, au trecut decenii până când vaccinul anti-rotavirus a devenit accesibil tuturor și a existat chiar o perioadă în care acesta a fost retras de pe piață. Descoperiri recente legate de modul de funcționare a organismului uman promit să aducă îmbunătățiri majore în domeniul sănătății. Din fericire, munca mea de acum îmi permite să am acces la toate descoperirile uluitoare. De aceea spun că am capacitatea de a prezice viitorul, deoarece pun aceste noi descoperiri în corelație cu ceea ce s-a întâmplat în trecut”, a mai spus acesta.
Altfel spus, perseverența e cheia către inovație. Fără perseverenă, cele mai multe dintre descoperirile ce au condus la transformarea omenirii nu ar fi fost posibile.