Bill Gates despre “calea capitalismului”
Lui Bill Gates i-ar fi greu să își imagineze un sistem capabil să asigure oamenilor acces la medicamente, electricitate şi alfabetizare la fel de bine ca sistemul capitalist.
Un sistem economic capitalist permite reglarea fiscalităţii astfel încât să ajute la distribuirea prosperităţii. Nu există dovezi că un sistem alternativ ar funcţiona bine. Astfel a specificat Bill Gates în cadrul unei întâlniri cu presa, la Berlin. Ce face fondatorul Microsoft în capitala germană, în ce context a făcut asemenea afirmații? Gates se află la Berlin pentru reuniunea anuală a iniţiativei caritabile Grand Challenges (Marile provocări), printre ai cărei cofondatori se numără.
Bill Gates a amintit că sunt ţări care au ales altă cale
Capitalismul reprezintă instrumentul adecvat pentru combaterea inegalităţilor. Prin faptul că generează venituri din taxe care pot fi folosite pentru a distribui prosperitatea. Aceasta a mai declarat fondatorul Microsoft, aflat în vizită în capitala germană, după cum precizează CNBC.
Gates a mai amintit că sunt ţări care au ales altă cale. Și au eşuat, în opinia multora. Nord-coreenii duc o “viaţă îngrozitoare”, iar exemplul Venezuelei a arătat ce se întâmplă când preţurile sunt fixate, a explicat el.
44% dintre tinerii din SUA ar prefera să trăiască într-un stat cu sistem socialist
Interesant este faptul că, potrivit unui studiu efectuat în toamna anului 2017, 44% dintre tinerii din Statele Unite ale Americii ar prefera să trăiască într-un stat cu sistem socialist. Iar 7% vor un regim comunist. Doar 42% preferând organizarea politică și economică de tip capitalist. Studiul a fost efectuat de Institutul de sondare a opiniilor YouGov și de Fundația memorială a victimelor comunismului, cu sediul in Washington, D.C. și a fost citat de către Daily Mail.
Comparativ, la nivelul populației totale din SUA, 59% dintre cetățeni preferă un sistem capitalist. 34% ar vrea unul socialist, 4% ar vrea un sistem fascist, iar 3% unul comunist, conform sondajului realizat in intervalul 28 septembrie – 5 octombrie pe un eșantion reprezentativ de 2.300 de persoane, cu vârste de peste 16 ani. “O posibilă explicație a rezultatului este că 53% dintre tinerii americani cred că economia Statelor Unite funcționează în detrimentul lor”, au explicat autorii studiului.