Călătoria eroului. Cum ne ajută storytelling-ul într-un interviu de angajare
Bun venit în lumea celor care ajută povestea să crească. De fapt, e invers, povestea ne crește pe noi în copilărie, când ascultăm poveștile eroilor/eroinelor preferați/ preferate cu sufletul la gură și emoție, descoperim lumile lor cu stângăcie, admirație, abia așteptăm reîntâlnirea cu același personaj la care de fiecare dată observăm detalii noi. Și creștem, și tot creștem, până într-o zi, când, cuprinși de experiența vieții, ajungem să fim mai mari decât povestea și personajul nostru, și ne separăm.
Dar ce se întâmplă dacă și când conștientizezi că te-ai transformat într-un erou sau eroină, care își caută locul din punct de vedere profesional? Toate preocupările, căutările de sens, de misiune, de viziune, de identitate pe care le afli în joacă despre eroul sau eroina ta din copilărie sunt acum ale tale.
Îți dorești să știi ce vrei să devii, vrei schimbări care să îți aducă experiențe profesionale noi prin care să contribui la stabilitatea ta, a familiei tale, a împlinirii tale personale? În contextele acestea reale, în care tu ești eroul sau eroina, care trece testele interviurilor ca să acceseze roluri, misiuni, experiențe și sarcini noi, storytelling-ul (povestea adusă în contexte de viața reală prin vorbire în public) reprezintă o atitudine de care ai nevoie și pe care o poți învăța.
Cum a fost ultima ta experiență de interviu?
Te-ai simțit ca un erou sau o eroină, testat(ă) prin cursul conversației și prin întrebări despre experiențele profesionale anterioare? Te-ai gândit că vii dintr-un soi de lume veche, în care ai colectat în tolbă informații, abilități, competențe, și că în timpul interviului te afli la o răscruce de drumuri în care ai nevoie să împărtășești despre cum a fost călătoria ta de până acum și să construiești argumente despre ce cauți în lumea nouă, în compania nouă, la rolul nou, în fața unei audiențe noi? Cum ai povestit despre tine când ai răspuns la invitația care sparge gheața: „Spune-mi mai multe despre tine”. Cum ai structurat răspunsul la provocarea: „Spune-mi despre parcursul tău de până acum”. Cum ai abordat un rol despre care ai citit online, la care poți aplica online, dar parcă ai lasa doar CV-ul în sistemul de aplicații și poate va fi vizualizat? Uneori, este vizualizat și poate că ajunge să spună o poveste mai bună decât cea pe care o împărtășești tu.
Călătoria eroului
O tehnică din storytelling pe care o poți folosi ca pe o cheie în orice interviu și care te transformă într-un erou care își conduce audiența în propria poveste profesională este „călătoria eroului”. Pe scurt, eroul, ești tu, iar la începutul oricărei povești profesionale pleci într-o călătorie din care revii un profesionist schimbat – la începutul fiecărui job sau fiecărei sarcini din jobul respectiv, pleci într-o călătorie până când ajungi să capeți experiență și să vezi lucrurile dintr-o perspectivă diversă și diferită.
Cum s-a născut această tehnică? În cartea din 1949, „Eroul cu o mie de fețe”, mitologul Joseph Campbell a definit această structură și cele 12 elementele din care este formată. După ce a studiat mitologia în diferite culturi și perioade de timp, Joseph a analizat și a observat că majoritatea miturilor au la bază aceleași modele de poveste, aceeași structură, conțin aceleași tipuri de personaje și au aceleași teme. De mii de ani, oamenii continuă să folosească și să dezvolte această tehnică de storytelling pentru a comunica între ei. Deci, povestea susținută de emoție și date continuă să trăiască prin noi și în perioada contemporană și este o carte de schimb pentru autopromovare și diferențiere.
Pentru că este o tehnică șlefuită de mii de ani, o poți folosi și tu ca să planifici, să te pregătești și să te prezinți pentru și în următorul interviu. Călătoria eroului este o tehnică pe care o poți adapta ca să suprapui peste 12 ore ale unui ceas drumul tău profesional sau poate doar o parte din el, de unde a început și care sunt provocările cu care te-ai confruntat, care sunt reușitele tale, ce mai ai de învățat/ de descoperit, care este sursa ta de motivație și de dezvoltare, unde ești acum din punct de vedere profesional, unde vrei să ajungi și cum te poate susține noul rol în aspirațiile tale de carieră. Ca să structurezi conștient(ă) răspunsurile la etapele călătoriei și să fii din ce în ce mai eficient(ă) atunci când o folosești, ai nevoie să afli care sunt beneficiile tehnicii și să îți dai voie să o testezi prin exercițiu. Este o probă pentru eroul/eroina din tine prin care cultivi autoconștientizarea, vizualizarea, concizia, și care funcționează ca un accelerator de încredere în propriile forțe.
Te aștept în lumea plină de surprize și flexibilitate din online la cursul de Storytelling în public speaking de la Fundația Calea Victoriei. Ai să creezi un spațiu nou pentru tine, alături de alți călători, în care îți vei personaliza călătoria eroului din tine. Pentru interviuri și nu numai.
Iulia Melinte este trainer, lector de public speaking și storytelling în public speaking pentru adulți în cadrul Fundaţiei Calea Victoriei.