Capcanele muncii hibrid. Subestimarea deconectării
Angajatorii sunt gata să deschidă larg ușile companiilor și să-și aducă oamenii înapoi în birouri. Angajații, însă, nu sunt pregătiți să se întoarcă.
Deconectarea de organizație este mult mai profundă decât cred liderii, trag semnalul de alarmă experții, de aceea, spun ei, o grăbire a acestui proces ar putea crea rupturi grave între management și salariați.
Care este realitatea din companiile din România, cât și cum a afectat pandemia conectarea, angajamentul, cultura și apartenența organizațională vom încerca să aflăm de la invitații celei mai recente ediții a Revistei CARIERE, realizată sub tema umbrelă: ”Capcanele muncii hibrid. Subestimarea deconectării”.
Totodată, însă, nu puteam ignora un alt subiect extrem de important din această perioadă, raportul Comitetului interguvernamental ONU asupra schimbărilor climatice (IPCC). De aceea, în paginile acestei ediții, sub titlul ”Apel la trezire: Noi suntem vremea!” veți regăsi și o serie de articole despre Responsabilitatea Socială și Dezvoltarea Sustenabilă (CSR), o temă tot mai prezentă în multe organizații, care au finanțat și dezvoltat programe și proiecte prin care susțin ideea de sustenabilitate ca mod de viață și de business.
CARIERE 274
Să nu lași niciodată-n urma ta un ciot de păr! – este titlul editorialului acesti ediții, un îndemn la responsabilitate, respect, empatie, o reinterpretare a celor mai importante povețe ale copilăriei. Și tot despre responsabilitate, de această dată socială și corporatistă, despre tradiții și fapte bune veți putea citi în seria de articole CSR în care i-am avut ca invitați pe: Andreea Ciglenean, Brand Manager BMW Group România; Irina Siminenco, Corporate Affairs Manager Nestlé; Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston România și Ana-Maria Pâslaru, General Manager Unilever South Central Europe. Tot în această primă serie, sub titlul ”Confortul, consumul şi mediul înconjurător”, George T. Șipoș, face o radiografie profundă a conceptului de protejare a mediului și reducere a poluării așezând în oglindă două dintre cele mai puternice țări de pe glob, Japonia și SUA.
Grija față de natură, respectul pentru tradițiile populare și efortul extraordinar pe care îl depune de mai bine de 3 ani pentru salvarea pădurilor românești, au adus-o în atenția noastră și pe Nicoleta Cărpineanu, sau, așa cum a numit-o presa din Marea Britanie, Nico de Transilvania. În următoarea rubrică a ediției, Work Life Choices, interviuri speciale cu oameni speciali, vă invităm așadar s-o cunoașteți pe Nico, DJ-ul ambasador care mută munții prin puterea muzicii.
Despre respect și solidaritate, dar și despre reinventare și reziliență, precum și despre arta de a conduce cu modestie sau puterea locului de muncă, vorbesc următorii invitați ai ediției: Irina Munteanu, Director General Adjunct Apa Nova; Mihaela Voinea, Regional HR Business Partner – Regiunea Est, Leroy Merlin Romania; Cristina Dărășteanu, National HR Manager REHAU România & Bulgaria; Marius Ciurariu, director Resurse Umane Provident Financial România; Mihaela Oltean– Managing Director și Iulia Mihăiescu– Human Resources Manager Steelcase România; Bianca Sorescu, Organizational Development Director eMAG; Ionut Gherle, CEO UCMS by AROBS; Irina Firstova, People and Culture Director, Coca-Cola HBC Romania; și Felicia Georgescu, Head of Human Resources and CSR – Sodexo Pass România.
Vă propunem apoi o recenzie a cărții „Munca: O istorie a modului în care ne petrecem timpul” – autor James Suzman, semnată Iulia Nani – traducător, autor şi specialist comunicare, dar și o poveste din categoria SWEET BUSINESS – Chocolissimo și cei cinci cioco-fantastici.
Urmează articolul de fond al ediției, Cover Story, în care i-am avut ca invitați pe: Alexandru Filip, Managing Partner McKinsey România, Codruț Nicolau, General Manager Edenred România, Georgeta Dendrino, Executive Coach, Managing Director la Interact Business Communication, și Prof. dr. Bogdan Voicu, sociolog, cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii din cadrul Academiei Române și profesor asociat la Catedra de Sociologie a Universității Lucian Blaga din Sibiu.
În completarea cover-ului, tot despre munca hibrid, și influența pandemiei asupra organizațiilor au scris: Madi Rădulescu, Executive Coach (PCC) și Managing Partner MMM Consulting Intl; Lavinia Rașcă, prof.univ./profesor Strategie și Antreprenoriat ASEBUSS, Director BORD EXEC – EDU; Laurențiu Maricuțoiu, Prof. Univ. Dr. Universitatea de Vest din Timișoara – Departamentul de Psihologie, Președintele Asociației de Psihologie Industrială și Organizațională (APIO); și Lavinia Țânculescu- Popa, Lector Univ. Dr. – Facultatea de Psihologie (UHB), cda (SNSPA), membru în comitetul director al APIO.
Ne apropiem de final cu provocarea lansată în această ediție de Adrian Stanciu, care a ales să scrie ”Despre mulțumire”.
Ultima rubrică a revistei, Brain Story, ne poartă din nou în fascinanta lume a creierului uman. Și de această dată, ghid ne este Andrei C. Miu, profesor de neuroștiințe cognitive la Universitatea Babeș-Bolyai, șeful Laboratorului de Neuroștiințe Cognitive, un grup de cercetare care studiază creierul și emoțiile. Tema propusă este ” Învățarea și neuroplasticitatea în creierul adult”.
Aceasta este ediția cu numărul 274 a Revistei CARIERE.
Dacă ți-am stârnit interesul, cere un exemplar și noi ți-l trimitem acasă!
La bună citire!