Cartier de lux
Bijutierul Louis Francois Cartier preia inca din 1847 atelierul de bijuterii al maestrului sau Adolphe Picard, iar in 1853 este deschis primul magazin Cartier, dedicat exclusiv clientilor privati. Dupa cativa ani de la deschidere, Cartier devine unul dintre cele mai renumite magazine din Paris. In 1899, fiul lui Francois-Louis Cartier, Alfred Cartier, instaleaza sediul Casei Cartier pe una dintre cele mai scumpe strazi ale Parisului. Nu trece mult timp si, in aceeasi zona, alte magazine isi stabilesc sediul.
In momentul in care afacerea este preluata de catre cei trei fii ai lui Alfred Cartier, are loc si extinderea companiei la nivel international. In timp ce Pierre si Jacques Cartier calatoresc in lumea intreaga, din India pana in Rusia sau de la Golful Persic pana in Statele Unite, Louis Cartier ramane la conducerea Casei Cartier din Paris. Datorita influentei sale, Casa Cartier devine in scurt timp una dintre cele mai renumite pe plan international.
Despre Cartier…
Sediul casei Cartier din New York se afla inca din 1917 in aceeasi locatie, pe Fifth Avenue la numarul 651, intr-o cladire neo-renascentista care-i apartinea magnatului Morton Freeman Plant. Casa a fost cumparata de la Plant si sotia sa in schimbul unui colier cu perle evaluat, la acea vreme, la 1 milion de dolari.
In 1909, echipei Cartier i s-a alaturat pentru tot restul vietii, Charles Jacqueau, si Jeanne Toussaint, care era Directorul de Bijuterii Fine din 1933. Dupa 1964, Jean-Jacques Cartier (fiul lui Jacques), Claude Cartier (fiul lui Louis) si Marionne Claudelle (fiica lui Pierre) care conduceau sediile Cartier din Londra, New York si respectiv, Paris, au vandut afacerea. In 1972, un grup de investitori condus de Joseph Kanoui a cumparat casa de lux Cartier Paris, a carui presedinte a devenit Robert Hocq, creatorul conceptului "Les Must de Cartier" in colaborare cu Alain Dominique Perrin, Directorul General al "Les Must de Cartier". Intre 1974-1976, Casa Cartier Londra si Casa Cartier New York au fost rascumparate, iar in 1979 casa de lux Cartier era interesata de unirea celor trei case, sub numele de "Cartier Monde". Cele mai mari si mai luxoase magazine Cartier se afla astazi la New York, Beverly Hills, Waikiki, Boston, San Francisco, Tokyo, Paris, Shanghai, Londra si Vancouver.
Primele bijuterii
In anul 1888, Cartier realizeaza primul ceas cu bratara pentru femei. Rand pe rand, isi fac aparitia noi marci care vor alcatui practic patrimoniul casei franceze. De atunci incolo succesele s-au tinut lant: in 1904 se realizeaza primul ceas de mana barbatesc – Santos.
In 1906 este fabricata prima bijuterie art-deco semnata Cartier, o brosa cu forme abstracte. Trei ani mai tarziu, Louis Cartier cumpara celebrul diamant albastru de 45,52 de carate "Hope" pe care il vinde dupa un an, auzind ca aduce numai ghinioane proprietarilor lui. In 1911 sunt realizate faimoasele "Pendule misterioase", acele ceasului oferind senzatia ca plutesc in spatiu, independent de miscarea lor regulata; in 1912 apar pe piata ceasurile Tortue si Tank, Baignoire (1957), Panthere (1983), Pasha (1985), Roadster (2002), Santos 100 in 2004 sau Pasha 42 mm (2005).
In zilele noastre…
Conform Top 100 Global Brands Scoreboard realizat de revista Business Week, compania Cartier era pozitionata, in 2005, pe locul 89, cu o cifra de afaceri de 3.050 de milioane de dolari. In intreaga lume exista peste 200 de magazine Cartier, in 123 de tari, dintre care 28 se afla numai in SUA.
De peste 30 de ani, CEO-ul Cartier International este Gerard Djaoui. Djaoui s-a nascut in Algeria, dar s-a refugiat impreuna cu parintii sai in Franta, lasand in urma toate afacerile de succes ale tatalui sau. In 1969 si-a luat licenta la Universitatea Nice, dupa care a obtinut o diploma in marketing si un master in administrarea afacerilor. Dupa terminarea studiilor, la 23 de ani s-a angajat la Cartier ca asistent al managerului de export. Din acest moment, incepe ascensiunea sa. Din 1980, Djaoui impreuna cu sotia s-au stabilit in Canada. Fiind promovat ca Managing Director pe divizia Far East, Djaoui s-a mutat ulterior la Hong-Kong.
In Romania, brandul Cartier a intrat pe piata inca din 1997 prin firma distribuitoare de ceasuri elvetiene Helvetansa, in a carei portofoliu se mai regasesc marci ca Tissot, Piaget, Hermes sau Longines. Cartier intentioneaza sa deschida un boutique in Romania, cel mai devreme in 2008 si cel mai tarziu in 2010. Casa de lux Cartier produce si se ocupa de designul si distribuirea propriilor produse precum bijuterii, ceasuri, parfumuri, instrumente de scris, brichete sau esarfe.
Costul unui ceas Cartier variaza in functie de materialul din care este fabricat, de aplicatii, dar si de colectia din care face parte. Asadar, pretul de pornire al unui ceas Cartier este de 1.500 de euro si poate depasi chiar suma de 100.000 de euro.
Printul de Wales, Regele Eduard al VII-lea, ofera in anul 1902 Casei Cartier titlul de "Bijutier al Regilor si Rege al Bijuteriilor", urmand ca dupa doi ani sa primeasca primul brevet regal, devenind astfel singurul furnizor al casei regale din Anglia.