Cărțile care i-au influențat pe Alain Cardon, Marius Ghenea sau Mihaela Feodorof
Bookfest 2012, care se bucură de participarea Franței ca oaspete de onoare, își va întâmpina vizitatorii cu un program maraton ce cuprinde nu mai puțin de 300 de evenimente: lansări de carte, sesiuni de lectură și întâlniri cu personalități ale lumii literare românești și internaționale, concerte, proiecții cinematografice, reprezentații de teatru pentru copii și cursuri de limbă franceză.
Cu această ocazie am vrut să aflăm care sunt cărțile și autorii care au reprezentat o sursă de inspirație pentru personalități precum Alain Cardon,Master Certified Coach, în prezent coach, trainer și coach superviser pentru cursanți din Franța și România, Marius Ghenea, antreprenor și business angel, sau Mihaela Feodorof, Executive Coach.
”Am citit numeroase cărți și de fiecare dată am ales să stau în afara ariei mele de expertiză, coaching, management sau training. În general citesc cărți despre biologie, fizică, filozofie, poezie și romane. Unele cărți pe care le-am citit îmbină toate aceste domenii. Un scriitor care îmi place este filozoful român Alexandru Dragomir, care este un fin observator și atinge teme de introspecție foarte provocatoare. De asemnenea, mi-a plăcut cartea lui Irvine Yalom «Când Nietshe a plâns». O altă carte care a avut o influență puternică asupra mea este «Sincronicitatea, puntea de legătura dintre lumea materială și minte», scrisă de David F. Peat. Acesta este, la bază, fizician, însă cartea sa este mai mult de atât, abordând conceptul jungian de evenimente sincrone, combinându-l cu teorii cuantice moderne, într-o dimensiune relativ convingătoare. Ceea ce spune Peat corespunde cu câteva din experiențele și intuițiile mele. Cartea m-a ajutat să îmi confirm și să pun în cuvinte o serie de lucruri pe care se pare că le știam. Care este punctul comun al celor spuse mai sus? Toți acești scriitori m-au ajutat să descopăr cum eu și munca mea îi pot ajuta pe alții. M-au ajutat să progresez. Nu în ultimul rând, o altă carte care m-a impresionat a fost trilogia Millenium, a lui Stieg Larsson, care este despre partea întunecată a «forței»”, afirmă Alain Cardon.
Marius Ghenea ne recomandă să citim cartea ”Excelența în afaceri (Good to Great)”, de Jim Collins. ”O carte excelentă, cea mai bună, cea mai completă și cea mai lipsită de clisee carte de business pe care am citit-o. Ea «suferă» încă din titlu din cauza traducerii în româna, pentru că nu poți pur și simplu traduce «Good to Great», iar «Excelența în Afaceri», deși sugerează ideea titlului original, nu are din păcate absolut nicio legătură cu sloganul «Good to Great». Mesajul cărții este simplu și este adresat tuturor afacerilor și tuturor oamenilor care fac business (antreprenori sau manageri): un business poate fi bun sau poate fi excelent. «Excelent» nu este un grad superior lui «bun», excelent este OPUSUL noțiunii de bun (sau, cum am spune pe românește, opusul lui «bunicel”, «acceptabil» sau «merge și așa»). Jim Collins analizează în carte diversele aspecte ale business-ului și încearcă să identifice ce face de fapt diferența între mediocritate și excelență. Cartea este bazată pe un studiu extensiv realizat pe un număr total de peste o mie de companii, timp de 5 ani, din care, la final, numai vreo 10 au intrat în categoria «great businesses». Ceea ce arată cât de greu este totuși pentru o companie să ajungă acolo. Dar nu imposibil!”
Una dintre cărțile ”de căpătâi” ale Mihaelei Feodorof este "Agonie și extaz", de Irving Stone. ”Dorința de a pătrunde în tumultul sufletesc al oamenilor din diverse timpuri mi-a călăuzit adolescența. Cartea «de căpătâi»,care mi-a confirmat că nu spațiul temporal și social determină reușita ci calitatea umana este cea care face diferența, a fost biografia lui Michelangelo Buonarroti. Cei 76 de ani (din copilaria lui Michelangelo până la vârsta de 89 de ani) surprinși cu maiestrie de Irving Stone sunt un model de determinare și rafinare a personalității marelui sculptor, pictor și arhitect. Din tot acest tumult nu capodoperele, ci trăirile lui Michelangelo pe parcursul nașterii lor, mi-au stat sprijin în momentele importante din viața mea.
«Acum coloana îl chema, daruindu-i-se pe de-a-ntregul..acum nu se mai putea gândi la nimic altceva, nu se putea opri nici măcar ca să mănânce sau să își schimbe hainele. Își potolea foamea pentru marmură 20 de ore pe zi.»(la sculptarea lui David).
Motto-ul meu profesional, ca om dedicat dezvoltării personale este: «Marele pericol pentru cei mai mulți dintre noi nu este că țintim prea sus și eșuam, ci că țintim prea jos și reușim»- Michelangelo Buonarroti 1475-1564.”