Cărţişor: Cum ia naştere mărţişorul ce împleteşte tradiţia cu pasiunea pentru cultură
Mărțișorul este considerat un simbol al primăverii, al renașterii, al speranței, dar el este, mai presus de toate acestea, un simbol al iubirii care ne leagă și pe care trebuie să o păstrăm mereu vie, spune Dana Georgescu, unul dintre fondatorii Ansamblului Moara de hârtie – Satul Meşteşugurilor de la Comana.
"Mărțișorul este o cale. El reprezintă un mic dar, precum și o ocazie de a ne manifesta iubirea într-o formă cât mai rafinată.
Dacă acum sute de ani strămoşii noştri își ofereau unii altora mici podoabe purtătoare de noroc, legate cu fire împletite, acum, odată cu evoluția umanității, mărțișoarele, în orice formă ar fi, trebuie să surprindă și să fie pe placul contemporanilor noștri", explică Dana Georgescu pentru Revista CARIERE.
Oamenii talentaţi implicaţi în acest proiect realizează manual mărţişoare deosebite, care împletesc tradiţia şi cultura, numite sugestiv "Cărţişoare".
"Moara de hârtie şi Satul Meşteşugurilor sunt proiecte altfel. Ceea ce ne-am propus să realizăm aici sunt lucruri care nu se (mai) găsesc pe piața din România. Încercăm să inovăm în toate domeniile, inclusiv în ceea ce privește mărțișoarele, raportându-ne și la tradiţiile şi la moştenirea culturală a poporului nostru, cât și la valorile care au ghidat de veacuri umanitatea. Din dorința de a oferi variante de mărțișoare cât mai originale, am căutat să realizăm în atelierele noastre mesageri ai primăverii cât mai autentici", punctează Dana Georgescu.
Pasiunea pentru poezie, carte și meșteșugurile legate de carte au dus la apariția Cărțișoarelor, care sunt miniaturi culturale "ce invită la cea mai pură bucurie, la o primăvară cu poezie".
"Am vrut să aducem, în mod simbolic, în prim plan cartea. Cărțișoarele clasice, cu urare în versuri, file nescrise sau foi de carte veche, realizate din hârtie de mână cu inserții de plante, sunt mărțișoare delicate ce ne introduc în atmosfera de primăvară și ne îndeamnă să prețuim cartea și natura.
Anul trecut am creat un tip de Cărțișor original, în care ne-am propus să publicăm versuri ale autorilor români. L-am numit Cărțișor de Autor și poate fi considerat cel mai spectaculos mărțișor de pe piața din România. Anul trecut au fost publicate versuri semnate de Ana Blandiana, anul acesta poartă versurile lui Nichita Stănescu.
Am creat, pentru cei care doresc să ofere un mărțișor unic, serii limitate de Cărţişoare. De exemplu, anul acesta, avem o serie limitată de doar 33 de exemplare numerotate, îmbrăcate în hârtie de mână realizată din fire de bumbac şi însoţite de o ilustraţie semnată de Mircia Dumitrescu", mai spune Dana Georgescu.
Cei ce doresc să vadă aceste minunăţii miniaturale pot merge astăzi, 8 februarie, de la ora 19:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, la evenimentul de lansare "Cărţişor de autor – Nichita Stănescu", unul dintre invitaţii speciali fiind Zoltan Octavian Butuc, care cântă şi recită poeziile cunoscutului autor ca nimeni altul.
O MUNCĂ MINUŢIOS DE FRUMOASĂ
În fiecare an, cei de la Atelierul de hârtie îmbogățesc seria de Cărțișoare cu variante noi. Acest lucru presupune multă energie și timp, de la etapa alegerii versurilor, până la stabilirea design-ului final, a colaborărilor și producția efectivă.
"Practic, lucrăm săptămâni în șir la concept și testăm mai multe variante până când alegem varianta cea mai potrivită. Apoi, în funcție de gradul de dificultate, etapa de producție durează până înainte de Mărțișor", mai spune Dana Georgescu.
Cei care lucrează la aceste mărțișoare sunt oameni din Comana, pentru care proiectele Asociației Moara de hârtie constituie șansa la un loc de muncă și o viață măcar un pic mai bună.
La fiecare tip de Cărțișor sau de mărțișor sunt folosite alte tehnici: de la realizarea hârtiei de mână și tehnici de legătorie, până la broderie, croșetat, împletit, modelajul ceramicii.
"Ne propunem ca din veniturile ce se adună să asigurăm, în primul rând, plata oamenilor din comunitate care au lucrat și lucrează la aceste obiecte, căci noi nu avem finanțări pentru costurile curente, ci ne susținem din vânzarea produselor noastre, din vizite, din atelierele organizate la Comana. Ceea ce nu este deloc ușor, având în vedere că în Ansamblul Moara de hârtie-Satul meșteșugurilor lucrează aproximativ 15 persoane. Aceste venituri ne ajută să continuăm proiectele noastre", explică Dana Georgescu.
Harnici şi talentaţi, ei speră ca produsele lor realizate cu măiestrie şi talent să ajungă la cât mai mulţi oameni care apreciază obiectele autentice și inedite şi, în același timp, vor să le ofere colaboratorilor, colegilor, angajaților, susținând astfel o inițiativă românească, ce oferă locuri de muncă oamenilor din comunitate și urmăreşte promovarea educației, a artei și a meșteșugurilor. Puteţi descoperi AICI colecţia de Cărţişoare.
PREMIAŢI LA GALA REVISTEI CARIERE 2017
Membrii echipei Moara de hârtie – Atelierul Meşteşugurilor s-au numărat printre laureaţii Galei Revistei CARIERE 2017, care a avut loc în luna decembrie, ei fiind desemnaţi de cititorii noştri drept câştigătorii categoriei "Exclusiv românesc".
„Suntem un ONG dar am gândit de la început această activitate ca un antreprenoriat. Am ajutat Comana să își creeze mici ateliere meșteșugărești și încercăm împreună să dovedim că se poate trăi frumos din meșteșuguri, în secolul 21. Nu am câștigat încă pariul mai avem multe de făcut. Fără ajutorul celor care ne sponsorizează nu am fi reușit să fim aici”, a adăugat Ion Georgescu.
Povestea proiectului Moara de hârtie – Atelierul Meşteşugurilor poate fi citită AICI!