Ce faci ca să ți-l apropii pe șeful cel rău?
Șeful cel rău e conștient că e rău?
Începeți „Campania de apropiere de șeful cel rău” încercând să înțelegeți dacă el e conștient că e rău, potrivit unui articol publicat de humanresources.about.com. Definirea răului depinde de nevoile angajatului, de abilitățile managerului și de circumstanțe. Un manager care nu se implică în problemele angajaților lui s-ar putea să nu fie conștient că eșecul său în a sugera directive sau feedback face ca el să fie un șef slab. S-ar putea să creadă că el e cel care dă mână liberă angajaților. Un manager care dă prea multe directive și se ocupă de micromanagement s-ar putea să se simtă nesigur și ezitant la job-ul său. S-ar putea ca el să nu realizeze că e insultător pentru angajat să-i spună permanent ce trebuie să facă.
Sau poate șefului îi lipsește trainingul necesar și este prea copleșit cu sarcinile sale, încât nu reușește să-și susțină angajații. Poate că a fost promovat prea repede sau poate că sarcinile i-au fost extinse peste puterile sale. În perioada aceasta, în care toate bugetele și pârghiile se reduc, responsabilitățile se împart unui număr mai mic de angajați mai mult ca niciodată.
Șeful cel rău s-ar putea să nu aibă același set de valori ca și tine. Noua generație de angajați se așteaptă să-și poată folosi timpul din vacanțăsă facă din ceea ce se numește work-life balance o prioritate. Dar nu toți șefii împărtășesc acest crez. Dacă valorile tale nu coincid deloc cu cele ale șefului, s-ar putea să ai o problemă.
Se recomandă o apropiere de șef
Vorbește cu șeful tău. Spune-i ce nevoi ai de la el, în termeni de direcție, feedback și sprijin. Fii politicos și concentrează-te strict pe nevoile tale. Dacă îi spui că e un șef slab va fi contraproductiv și nu te va ajuta să obții ce vrei. Întreabă-l și tu cum îl poți ajuta pe el. Asigură-te că ai înțeles bine și ajută-l cum poți mai bine.
Caută-ți un model printre ceilalți manageri sau colegi mai experimentați, care îți cunosc bine șeful, pentru a avea o oportunitate mai bună să crești. Dacă ai luat toate măsurile astea și tot nu a funcționat, du-te la șeful șefului tău și roagă-l să te ajute. Sau du-te la departamentul de resurse umane și cere-le lor sfatul. Gândește-te totuși că șeful tău actual s-ar putea să nu uite acest lucru, așa că mai întâi asigură-te că ai făcut tot ce trebuia înainte.
S-ar putea să nu afli niciodată ce decizie a luat șeful șefului tău sau cei de la HR, pentru că astfel de măsuri pot fi confidențiale în majoritatea cazurilor, însă mai așteaptă puțin până când lucrurile vor avea un impact și situația se va schimba.
Dacă nici așa nu se schimbă nimic, pentru că nu te crede nimeni, atunci poate c-ar fi o idee bună să implici câțiva colegi care au aceeași părere ca și tine despre șef în acțiunea asta. Vizitați-l pe șeful șefului tău cu toții, să-l ajutați să vadă problema așa cum o vedeți voi. Dacă crezi că șeful nu se poate schimba sau nu se va schimba, atunci cere să fii transferat într-un alt departament. Recomandarea asta presupune însă că-ți place ce faci și îți place angajatorul tău.
Dacă transferul sau promovarea ta sunt imposibile, atunci începe să-ți cauți un alt job. Plecarea e întotdeauna o opțiune.