Ce învățăm de la copiii noștri pentru business și din business pentru copiii noștri
Copiii sunt oglinda noastră. Iar autenticitatea lor face ca oglinda să fie curată și să ne arate realitatea clar. Vedem limpede ce funcționează și cum, ce nu funcționează și de ce. Este o oglindă care nu deformează, în care nu ne putem ascunde. Autenticitatea copiilor revendică autenticitatea noastră.
În cadrul conferinței Antreprenoriat în România, organizată de Revista CARIERE pe 7 iunie, Stefano Colli-Lanzi, CEO și Fondator al Gi Group, ne-a împărtășit ce l-au învățat despre viață copii săi și cum a transformat el aceste învățăminte în principii de business. Stefano este tatăl a cinci copii, dintre care trei sunt adoptivi.
IUBIREA ESTE ÎNCEPUTUL A CEEA CE ESTE CU PUTINȚĂ
„Relațiile cu copiii mei sunt cele mai importante relații din viața mea. De la copiii mei am învățat iubirea – care înseamnă să fii atent, interesat, să-ți dorești să contribui, să vrei faci bine. Ei m-au învățat să ascult, ca să înțeleg cum gândește celălalt, în loc să cred că știu cum ar trebui să gândească celălalt. Așa am înțeles că pentru a-ți deservi clienții trebuie să-i iubești. Poți îndeplini numai nevoile oamenilor care te intereează, de care îți pasă. ”
FRICA PARALIZEAZĂ, TREBUIE SĂ TE SIMȚI LIBER SĂ GREȘEȘTI
„Apoi, de la copiii mei adoptivi am învățat că o inimă paralizată de frică paralizează mintea. La început, când în familia noastră totul era nou pentru ei, copiii mei adoptivi erau speriați. Veneau din medii în care nu se simțiseră în siguranță, în casa noastră încă se simțeau străini, iar de la noi nu știau la ce să se aștepte. Speriați fiind, nu aveau rezultate bune la învățătură. Dar timpul a trecut, s-au obișnuit cu noi, au înțeles că sunt iubiți, s-au liniștit și nu au început să învețe foarte bine. Frica paralizează, așa că e important să nu îți fie teamă să greșești. Nu aș putea lucra într-un loc în care să nu mă simt liber să greșesc.”
Sursă foto: Sabine van Straaten – Unsplash
Pe de altă parte, copiii sunt și busola noastră, la fel de autentică. Știm ce e bine în viață și în lume în funcție de ce e bine pentru copiii noștri.
Christopher Myers, confondator și CEO al BodeTree și contribuitor Forbes, transformă lecțiile de business în învățăminte pentru fiul său, căruia îi scrie o scrisoare pentru când se va face mare.
„Jack, când te-ai născut, ți-am promis că voi face tot ce-mi va sta în putință ca să te îndrum în viață și să te ajut să crești mare și să fii un om bun. Știam că aveam să fac și greșeli, dar am încredere că dacă îți împărtășesc erorile, temerile și dificultățile mele, atunci toate acestea vor căpăta un rost”, își începe Chris scrisoarea.
Iată ce a învățat Chris pentru fiul său:
EȘTI FERICIT DACĂ FACI CE-I BINE, NU DACĂ AI BANI SAU SUCCES
Pe termen scurt, scrie Chris, afacerile par a fi un joc cu sumă nulă. Dacă acționezi cu integritate, compasiune și empatie ai șanse mari să pierzi. Înainte îmi spuneam că, pe termen lung, integritatea este răsplătită, dar acum știu că nu se întâmplă întotdeauna așa. Uneori oamenii care mint și trișează sunt cei care au profit, cel puțin când e vorba de bani.
Dacă vei face ceea ce este bine cu scopul de a fi răsplătit, adeseori vei fi dezamăgit. Adevărul greu de acceptat este că respectarea valorilor în care crezi nu-ți garantează siguranță materială. Dar nu lăsa acest adevăr greu să-ți stea în cale.
În viață, cele mai bune lucruri nu costă nimic. Poate nu-ți va aduce faimă, bani, influență sau putere, dar să ții minte că integritatea este ceea ce nimeni nu-ți poate lua. Fericirea nu vine din ce ai, ci din liniște sufletească. Asta am învățat de la cei mai fericiți oameni pe care i-am întâlnit.
Admirația, statutul social sau succesul nu-ți pot da liniște. Liniștea se naște din cinste, iubire și integritate.
NU TE SPERIA DE REMUȘCĂRI
Vei face greșeli. N-ai cum să nu faci. Iar când vei greși, să nu-ți fie teamă să-ți pară rău. Nimic nu e mai păgubos decât să refuzi să-ți recunoști erorile și eșecul.
Suntem îndemnați să credem că regretele și remușcările sunt semne de slăbiciune, că a te scuza înseamnă a te acuza. Eu am învățat că nu este așa. În plus, se pare că remușcarea stă la baza compasiunii.
Câteva dintre cele mai încăpățânate și dăunătoare decizii luate vreodată s-au tras din refuzul cuiva de a recunoaște eșecul. Indiferent dacă e vorba de afaceri sau de viață, te rog să ai curajul să recunoști când ai greșit.
La fel ca integritatea, nici conștiința de sine și nici remușcarea nu sunt întotdeauna răsplătite. Dar îți promit că aceste valori te vor conduce către acea liniște sufletească care transcende toate trivialitățile din afaceri.
ORICE-AR FI, STRĂDUIEȘTE-TE SĂ FII UN OM BUN
Viața te va pune la încercare. Uneori, oamenii răi vor câștiga, iar onoarea se va găsi greu. Vei fi tentat să renunți și să joci și tu după regulile celorlalți. Se va întâmpla și să suferi și să pierzi atunci când vei face ceea ce știi că e bine.
Te asigur, va fi greu și dureros, dar nu renunța. Înconjoară-te cu oameni în care ai încredere, pe care îi respecți și îi admiri și rămâi în picioare atunci când lumea vrea să te doboare.
Nu încerca să fii liderul, antreprenorul și omul de afaceri perfect; străduiește-te, în schimb, să fii un om bun. Nu uita că, oricât de greu ar fi și oricât de neagră ar părea realitatea, binele există întotdeauna.
Viața e plină cu de toate și, pe termen lung, nimic nu este atât de important pe cât pare.
Dar dacă vei fi mereu un om bun, vei avea liniștea și puterea necesare pentru a supraviețui.
Lecțiile acestea rămân la fel de adevărate, indiferent de calea pe care vei alege să o urmezi în viață. Cum vei face va fi întotdeauna mai important decât ce vei face.