Ce te poate aduce mai aproape de succes decât un obiectiv?
Vă propun o viziune interesantă, cumva pe dos de cum am aborda situaţia în acest moment. Iar viziunea îi aparţine americanului James Clear, specialist în ştiinţa comportamentală, pentru care nu obiectivele sunt cheia, ci sistemele. Iată ce ne recomandă într-unul din articolele sale (pe mine chiar m-a pus pe gânduri):
“Am început să realizez că atunci când vine vorba de a face efectiv lucrurile pe care ni le-am propus, există o cale mult mai bună pentru asta decât axarea pe obiective. Şi totul pleacă de la diferenţa dintre obiective şi sisteme. Să vă explic!
Diferenţa dintre Obiective şi Sisteme
- Dacă eşti antrenor de fotbal, obiectivul tău este să câştigi campionatul. Sistemul tăueste ceea ce echipa ta face la antrenamentul zilnic.
- Dacă eşti scriitor, obiectivul tău este să scrii o carte. Sistemul tău este programul săptămânal de scris.
- Dacă eşti atlet,obiectivul tău este să alergi la maraton. Sistemul tău este programul lunar de antrenament.
- Dacă eşti antreprenor, obiectivul tău este să construieşti un business de milioane de euro. Sistemul tău este reprezentat de procesele de vânzări şi marketing.
Şi acum, întrebarea interesantă: Dacă v-aţi ignora complet obiectivele şi v-aţi concentra pe sisteme, aţi mai avea rezultate? De exemplu, dacă aţi fi antrenor de fotbal şi aţi ignora obiectivul de a câştiga campionatul şi v-aţi concentra doar pe ce fac jucătorii voştri la antrenamentul zilnic, aţi mai avea rezultate? Eu cred că da.
Ca un exemplu, am adunat toate cuvintele cuprinse în articolele mele din 2013. În ultimele 12 luni am scris peste 115.000 de cuvinte. O carte obişnuită totalizează în medie între 50.000 şi 60.000 de cuvinte, ceea ce înseamnă că am scris două cărţi în acest timp. Pentru mine, este o surpriză pentru că nu mi-am setat un obiectiv pentru scris. Nu mi-am măsurat progresul după un benchmark şi nu mi-am impus un anumit număr de cuvinte per articol. Nu am spus niciodată: “Anul acesta vreau să scriu două cărţi”.
În schimb m-am concentrat pe a scrie câte un articol în fiecare Luni şi Joi. Şi după ce m-am ţinut de acest program timp de 11 luni, rezultatul a fost 115.000 de cuvinte. M-am concentrat pe sistemul meu şi pe procesul de lucru. În final, m-am bucurat de aceleaşi (dacă nu mai bune) rezultate.
Să discutăm despre trei motive care v-ar determina să vă concentraţi pe sisteme şi nu pe obiective.
1. Obiectivele vă anihilează bucuria de moment.
Când munciţi pentru un obiectiv, ceea ce spuneţi este: “Încă nu sunt suficient de bun, dar o să fiu atunci când îmi voi atinge obiectivul”.
Problema cu această mentalitate este că vă învăţaţi să amânaţi bucuria şi succesul până la bifarea următorului obiectiv (pe principiul: “Odată ce îmi ating obiectivul, voi fi fericit/ă. Odată ce îmi ating obiectivul, voi avea succes”).
SOLUŢIA: Luaţi-vă angajamentul faţă de proces, nu faţă de obiectiv.
Setarea unui obiectiv vă plasează o mare greutate pe umeri. Vă puteţi imagina cum m-aş fi simţit dacă mi-aş fi propus să scriu două cărţi anul trecut? Pe mine doar gândul m-ar stresa. Dar ne facem asta singuri, tot timpul. Ne stresăm inutil să pierdem din greutate, să reuşim în afaceri, să scriem o carte best-seller. În loc să ne facem griji cu privire la marile obiective ale vieţii, mai bine am păstra lucrurile simple şi am reduce presiunea concentrându-ne pe procesele zilnice şi pe respectarea programului
Când te concentrezi pe practică şi nu pe performanţă, te bucuri de clipă şi îţi îmbunătăţeşti activitatea.
2. Obiectivele nu prea sunt compatibile cu progresul pe termen lung.
Poate vă gândiţi că obiectivele pe care vi le-aţi setat vă vor motiva pe termen lung, dar asta nu este întotdeauna adevărat.
Gândiţi-vă la cineva care se antrenează pentru un semimaraton. Mulţi s-ar antrena din greu luni de zile, iar odată încheiată cursa, s-ar opri. Obiectivul lor a fost să încheie semimaratonul, iar acum că obiectivul a fost îndeplinit, acesta nu îi mai poate motiva în continuare. Când toată munca voastră este guvernată de îndeplinirea unui obiectiv specific, ce vă va mai motiva odată ce îl depăşiţi? O astfel de abordarea poate genera efectul “yo-yo”, când oameni se tot mută de la a munci pentru un obiectiv la a munci în gol. Un astfel de ciclu îngreunează progresul pe termen lung.
SOLUŢIA: Debarasaţi-vă de nevoia pentru rezultate imediate.
Săptămâna trecută mă antrenam la sală, iar înainte de penultimul set de exerciţii am simţit un disconfort la picior. Nu era ceva dureros sau vreo accidentare, doar un semn de oboseală musculară. Pentru unul, două minute, m-am gândit să termin ambele seturi. Apoi, mi-am amintit că am de gând să vin sală pentru tot restul vieţii şi că de această dată pot să mă duc la vestiar fără să le termin. Într-o astfel de situaţie, o gândire axată pe obiective m-ar fi împins să termin exerciţiile şi să îmi ating obiectivul pe aceea zi, în pofida riscurilor. Pentru că dacă îţi setezi un obiectiv şi nu îl atingi, atunci vei simţi că ai eşuat, nu?
Citiţi articolul integral pe hrmanageronline.ro.