Cele 5 reguli de aur ale dezvoltării personale
Dezvoltarea personală este un termen care descrie perfect ce înseamnă să fii constant preocupat de îmbunătățirea propriei tale persoane, indiferent că este vorba de planul profesional sau cel personal. Pentru fiecare dintre noi, conceptul poate însemna ceva diferit. Unii își doresc să își stabilească niște obiective clare pe care vor să le atingă, alții vor să își îmbunătățească sau să își dezvolte unele abilități, în timp ce alții sunt preocupați de propria lor dezvoltare emoțională.
Pe termen lung, dezvoltarea personală poate însemna și să înveți cum să scapi de negativism, cum să treci mai ușor peste un eșec și să te concentrezi întotdeauna pe viitorul tău și pe ce ai de făcut mai departe. Indiferent de cum vrei să te dezvolți, există unele reguli care te pot ajuta să devii cea mai bună versiune a ta:
Stabilește-ți țeluri clare
Obiectivele pe care vrei să le atingi trebuie să fie cât mai clar și concis definite. Setează-ți țeluri realiste, pe care să le poți atinge într-un anumit interval de timp. Ideal, ar trebui să îți împarți obiectivele în trei categorii: cele pe termen scurt, pe termen mediu și lung. Obiectivele pe termen scurt pot fi cele legate de crearea unui nou obicei: de exemplu, să te trezești zilnic la o oră anume. Cele pe termen mediu sunt cele pe care îți asumi să le îndeplinești într-o perioadă de maximum un an. Obiectivele pe termen lung te pot ajuta să îți creezi o anumită perspectivă mai largă asupra a cum îți dorești să arate viața ta peste cinci-zece ani.
Învață în mod constant
La fel cum mușchii îți devin mai puternici atunci când mergi regulat la sală, și mintea ta are nevoie de exercițiu și de un proces continuu de învățare pentru a rămâne creativă și ingenioasă. De aceea, este esențial să nu renunți niciodată la învăța lucruri noi, la a-ți dezvolta vocabularul sau a deprinde noi abilități care să îți fie de ajutor pe viitor. Cea mai bună metodă pentru a-ți îmbogăți cunoștințele și a-ți extinde orizonturile este să citești cât mai mult și constant. Iar acest obicei nu a fost niciodată mai simplu de creat decât acum, când ai la dispoziție o gamă largă de carti online care să îți țină de urât în drum spre serviciu sau cu care să te relaxezi într-o zi de weekend ori după o zi istovitoare la muncă.
Identifică-ți punctele tari și cele slabe
Fiecare dintre noi are calități și defecte, dar secretul oamenilor de succes este că încearcă întotdeauna să își corecteze defectele și să își evidențieze punctele forte. Este important să fii capabilă să te autoevaluezi cât mai obiectiv și să îți dai seama ce mai ai de învățat, care sunt calitățile care te diferențiază de cei din jur, care sunt îți sunt defectele sau punctele slabe și cum le poți atenua. Simpla preocupare pentru aceste lucruri poate face, în timp, diferența.
Monitorizează-ți progresele
În momentul în care începi să muncești pentru a-ți atinge obiectivele, vei ajunge de mai multe ori în punctul în care simți că eforturile tale nu dau roade sau nu se văd atât de repede pe cât ai fi sperat. De aceea, un mare ajutor poate fi să ții un jurnal în care să îți monitorizezi progresul, astfel încât atunci când te simți lipsită de motivație să poți vedea clar drumul lung pe care l-ai parcurs. Nimic nu îți va da aripi ca faptul că vei avea documentat tot efortul pe care l-ai depus și rezultatele, fie ele și mici, pe care le-ai obținut până acum. În plus, acest obicei poate fi util inclusiv pentru a-ți reseta obiectivele sau pentru a ajusta termenul pe care l-ai alocat pentru fiecare în parte.
Înconjoară-te de oameni care te susțin
Fiecare om de succes va ști să îți spună exact care sunt oamenii care l-au ajutat să ajungă sus prin susținere necondiționată. Atunci când încerci să renunți la un obicei nesănătos, când încerci să îți schimbi stilul de viață și vrei să devii mai bun, poate fi demoralizant să nu găsești la persoanele apropiate sprijinul de care ai nevoie. Înconjoară-te de oameni care să te înțeleagă și care să aibă mereu pentru tine un cuvânt de încurajare. Vei vedea că susținerea lor te va ajuta enorm să depășești momentele dificile sau cele în care te simți lipsit de motivație și, pe termen lung, va contribui din plin la dezvoltarea ta personală.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright:GaudiLab