Criza dreptului
Vara trecuta, omul a luat un credit de la banca ca sa-si cumpere casa lui de milioane, de multe milioane de vise si multe milioane de lei. A platit, atunci, un avans de 15%, iar astazi trebuie, in baza contractului semnat cu vanzatorul, sa achite diferenta. Casa lui de milioane nu mai face insa milioane, iar unii spun ca a scazut undeva spre jumatate, fara sa stie exact unde. Omul nostru este insa constrans sa plateasca pretul agreat in contract: conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante, nu-i asa?… Pacta sunt servanda (n. red.: Conventiile trebuie sa fie respectate).
Dar nu e drept, zice omul nostru. Cum sa platesc banii astia pentru un lucru despre care nu mai stie nimeni cat valoreaza?!
„E drept ca imobilul acesta nu mai merita atatia bani, e nedrept sa saracesti platindu-l, dar e drept pentru ca asa te obliga contractul semnat”, zice judecatorul.
Necazul situatiei de mai sus este urmat de un altul: indexarea de catre banca a dobanzii pentru suma imprumutata. Omul nostru se intreaba de ce, iar banca ii arata clauza de la pagina 28 a anexei contractului de credit, semnata si ea in fata notarului. Cum adica, n-ai citit ce-ai semnat?… Cum adica, n-ai putut negocia clauza asta?… Cum adica nu-i drept?… Pacta sunt servanda, ii zice si banca.
„E drept ca tu n-ai citit atent clauza asta (si ca, chiar daca o citeai atent, exista riscul sa n-o pricepi), e nedrept ca ea sa se intoarca impotriva unui nepriceput ca tine, dar e drept pentru ca asa zice contractul”, ii zice iar judecatorul.
Crude contracte, crude realitati… In fata lor, omul nostru se inclina resemnat. Nu inainte de a-si pierde si slujba in baza clauzei cutare din contractul de munca ce ii permite angajatorului sa-l dea afara pe motiv de restructurare. Pacta sunt servanda, din nou.
„E drept pentru ca tu ti-ai facut treaba ca la carte, e nedrept sa te vezi pe drumuri din motive neimputabile tie, dar e drept deoarece asa zice contractul”, replica din nou judecatorul.
Ce sa faca, sa traiasca din pensia sotiei?… Imposibil… Asta cu atat mai mult cu cat, recent, aceasta pensie a fost redusa pe motiv de constrangeri bugetare, printr-o lege speciala.
„Dreptul la pensia calculata dupa o anumita formula este un drept castigat si e complet unfair ca o ordonanta de urgenta sa-l afecteze retroactiv”, sustine avocatul sau. „Legea de aceea e facuta, ca sa fie respectata”, proclama Guvernul…
Iritarea insului nostru se accentueaza cand afla ca banii platiti de el cu titlu de impozite si taxe beneficiarului numit stat sunt dirijati de acesta, imperator, catre banca imprumutatoare aflata in prag de faliment, iar ea ii distribuie partial directorilor sai, in baza contractelor incheiate in trecut cu acestia. Clauze clare, neinterpretabile, inconturnabile.
Drept, nedrept, drept.
Dreptul insusi aflat intr-o cruda criza. Si intr-o relatie pasionala cu morala din care se revendica. In optica judecatorului, o relatie de amor. Din perspectiva resemnata a omului nostru, una de feroce siluire…