Hartuirea sexuala in spatele usilor inchise
Pe parcursul ultimilor ani, aproape jumatate dintre companiile americane au decis sa interzica relatiile sentimentale dintre angajati si superiorii lor. Desi nu par a se afla in relatie directa, cauza acestor prevederi stricte este hartuirea sexuala, deoarece, potrivit statisticilor, circa 60% dintre procesele pe aceasta tema sunt, de fapt, o forma de razbunare in urma idilelor esuate. Mai mult, in urma unei acuze de hartuire sexuala din interiorul firmei, angajatorul este pasibil unei amende de cateva zeci de mii de dolari.
La polul opus, un studiu prezentat in februarie de Centrul Parteneriat pentru Egalitate arata ca, pe taram romanesc, doar un roman din noua s-a confruntat sau a auzit de o situatie de hartuire sexuala. Si, cel mai important, nici unul dintre cei care a ajuns in instanta cu plangerea sa nu a avut castig de cauza. Aceasta atitudine de ascundere sub pres “poate fi data si de eticheta pozitiei profesionale, de ierarhie si de puterea asociata acesteia. De multe ori se pot asocia anumite drepturi intrinseci pozitiei ierarhice superioare, <
Ignoranta, bat-o vina
15% dintre victimele hartuirii sexuale din Romania au fost nevoite sa-si dea demisia, 25% nu au luat nici o masura, alt sfert a incercat sa rezolve problema pe cale amiabila, si doar 20 de procente au optat pentru o atitudine in forta. “Cel agresat nu stie cum sa utilizeze situatia creata in <
Definitie de la tara la tara
In actele Uniunii Europene, hartuirea sexuala e inscrisa ca “orice forma de comportament de natura sexuala nedorit, verbal, non-verbal sau fizic, care are loc cu scopul sau efectul de a viola demnitatea cuiva, indeosebi atunci cand se creeaza si un mediu de lucru intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensiv". Prin urmare, fiecare intelege de aici ce vrea. De pilda, majoritatea respondentilor din sondajul CPE (87,9%) s-ar considera hartuiti sexual doar daca cineva de la locul de munca ar incerca sa-l forteze sa aiba relatii sexuale cu el. In schimb, gesturile deochiate nu reprezinta o forma de hartuire decat de catre o treime dintre romani. Mai la Vest, toleranta e si mai in floare.
Astfel, doar unul din sase cehi considera nepotrivite glumele vulgare sau saruturile nedorite, in Franta e nevoie de multiple violari ale intimitatii ca sa poti sa-ti ceri drepturile, iar in Danemarca doar violenta fizica este considerata hartuire sexuala. In afara granitelor UE, lucrurile arata diferit. Daca India, China sau Pakistanul au, surprinzator, o perceptie apropiata de media europena in ceea ce priveste aceasta tema, in Rusia tribunalele nu iau in serios plangerile de acest tip, desi codul penal rus cuprinde o lege care interzice “profitarea de o functie superioara pentru a obtine avantaje sexuale". Constienti de drepturile lor, americanii au facut din combaterea hartuirii sexuale politica de stat. De pilda, in Marina Militara a S.U.A. exista un sistem de delimitare a pedepselor in functie de gravitatea faptelor: zona verde – complimente de natura nesexuala sau atingerea cotului, zona galbena – limbajul obscen, fluieraturi, scrisori sau poezii nedorite – si zona rosie – fotografii de natura sexuala explicita, atingerea persoanei, comentarii de natura sexuala.
Sex cu aprobare de la sef
Pe de alta parte, un sondaj realizat in 2004 de compania Neogen arata ca aproape o treime dintre romani au avut o relatie amoroasa la locul de munca, iar acelasi procent ar fi vrut sa treaca printr-o astfel de experienta. Potrivit studiului, cei mai blazati din acest punct de vedere erau detinatorii functiilor de middle si top management, dintre care 45,8% avusesera o idila la birou. In acest sens, procentul creste proportional cu dimensiunea contului din banca. De asemenea, in ceea ce priveste disponibilitatea pe profesii, cei mai reticenti sunt cei din resurse umane si contabilitate (60%), iar cei mai avizi – antreprenorii, doar 19% dintre acestia declarandu-se impotriva relatiilor la slujba. La nivel global, conform unui studiu realizat in 2001 de catre Society for Human Resources Management, 80% dintre angajati au fost implicati sau au cunoscut pe cineva implicat intr-o relatie sentimentala la locul de munca.
Ce leacuri are hartuirea sexuala in Romania
Conform art. 33 din legea 202/2002 (1), angajatii au dreptul ca, in cazul in care se considera discriminati sexual, sa formuleze sesizari catre angajator sau impotriva lui, daca acesta este direct implicat, si sa solicite sprijinul organizatiei sindicale sau al reprezentantilor salariatilor din companie pentru rezolvarea situatiei. In cazul in care nu-si gaseste dreptatea pe aceasta cale, victima are dreptul atat sa transmita sesizarea Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES), cat si sa introduca o cerere catre instanta judecatoreasca competenta.