Întâlnirile ERUDIO – Despre Capitalism cu Horia Roman Patapievici
Încă de la prima ediție Erisma, în 2006, am pornit seria de conferințe ”Întâlnirile Erudio” cu teme care să aducă în discuție câteva dintre cele mai importante preocupări ale liderilor:
- Ce este leadership-ul și care este relația lui cu caracterul, autenticitatea, educația continuă sau expresivitatea?
- Ce este Încrederea și cum se conjugă ea cu etica, puterea, adevărul, curajul sau cunoașterea?
- Ce înseamnă să fii occidental? Sinteza dintre mințea grecescă și mintea creștină, sinteză definitorie pentru ceea ce numim astăzi Democrație.
- Ce este Frumosul? Frumosul ca etică și filosofie de viață.
În 2024, împreună cu Horia Roman Patapievici, vorbim Despre Capitalism.
Confundat adeseori cu un regim politic, Capitalismul este un mod de organizare economică a oamenilor care au libertatea de a schimba liber mărfurile care le aparțin, cui vor și la ce preț vor, și garanții juridice din partea statului de drept pentru libertățile și pentru proprietatea lor. Atunci de ce există printre noi, în lumea celor cei care trăim în economii prospere, voci critice ale Capitalismului?
Ultima serie a ”Întâlnirilor Erudio” din acest an, a VI-a, este dedicată Capitalismului și este formată din două prelegeri.
Prima conferință va avea loc pe 14 noiembrie, pe tema: ”Ce este Socialismul și de ce nu poate el să dispară?”
Majoritatea tinerilor cred că socialismul e bun, iar capitalismul rău, iar locuitorii Berlinului, la întrebarea “care e sursa prosperității?”, răspund, în proporție de peste 60%, statul. Pentru a înțelege această situație, primul lucru care trebuie lămurit este ce e socialismul și care este originea lui?
A doua conferință va avea loc pe 21 noiembrie, despre: ”Ce este Capitalismul și de ce trebuie el să trăiască?”
Totalitarismele secolului al XX-lea s-au ridicat toate împotriva capitalismului și toate provin din socialismul revoluționar. Azi, cu câteva excepții, lumea intelectuală este fie anticapitalistă, fie moderat anticapitalistă. Consensul este că ultraliberalismul e sigur rău, pentru că e extremist, iar o infuzie a socialismului în capitalism e neapărat bună, pentru că e moderată. Felul în care extremismul este asociat cu capitalismul și moderația cu socialismul indică o eroare de înțelegere a capitalismului. Horia Roman Patapievici va examina această eroare în lumina istoriei, mai precis a istoriei modului în care oamenii au ajuns să înțeleagă mutația socială care s-a produs cândva după jumătatea secolului al XVII-lea.
Ambele conferințe vor avea loc la sediul CBRE, Calea Floreasca 159, clădirea ONE Tower, etajul 15, București, de la ora 16:00.
Taxa de participare per conferință este de 120 EURO + TVA/persoană. Se acordă reduceri de 5% pentru 2 bilete la conferințe, 10% pentru 3 sau mai multe bilete la conferințe.
Mai multe detalii despre conferințe pe: Întâlnirile ERUDIO – Seria VI. Despre Capitalism
Pentru înscrieri vă rugăm sa ne contactați la: [email protected] sau telefonic la 0744.377.173