Mihaela Tatu a inaugurat Școala Gimnazială Nr. 1 Luncșoara, renovată de Asociația Bookland
La evenimentul de inaugurare a Școlii Gimnaziale Nr. 1 din satul Luncșoara, comuna Aușeu, județul Bihor, a participat Mihaela Tatu, cunoscută realizatoare de emisiuni TV-radio și trainer acreditat în Tehnica și Arta Livrării Discursului. Aceasta a acceptat invitația de a deveni Ambasadoare BookLand și a vizitat școala pentru a discuta cu cei peste 120 de elevi, cadre didactice și părinți din comunitate.
Renovarea școlii gimnaziale s-a desfășurat în perioada mai 2023 – martie 2024, iar costul total al investiției a fost de 200.000 EURO. Asociația BookLand a strâns sponsorizări în valoare de 180.000 EURO pentru acest proiect, în timp ce Școala Luncșoara și partenerii locali au contribuit cu 20.000 EURO.
„Inima și sufletul mi-au rămas în Luncșoara, la chipurile acelor copii plini de bucurie și entuziasm pentru faptul că au intrat într-o școală nouă, într-o școală curată, într-o școală amenajată cu bănci noi, zugrăvită, cu băi civilizate, cu o tablă inteligentă, cu laptopuri… O școală în care merită să învețe orice copil din orice colț al acestei țări. În Luncșoara, la chipurile acelor copii mi-a rămas sufletul și totodată la colegii mei, prietenii mei, draga echipă de la BookLand, care asta a făcut și cu asta se ocupă de ceva vreme. Am primit cu drag propunerea de a fi Ambasador și a fost o onoare pentru mine, însă, mă simt măruntă și mică în fața emoției și bucuriei acelor copii”, a spus Mihaela Tatu.
„În primele luni ale anului trecut am semnat protocolul de colaborare, iar din Martie au început să vină și primele materiale de construcții. Iar în Mai ne-am apucat de renovare, începând cu interiorul școlii și continuând cu acoperișul, ca să încheiem cu termoizolarea și tencuirea exteriorului. Bookland a dotat școala cu un laborator IT complet utilat, ne-a oferit echipamente sportive, ne-a ajutat să trimitem gratuit un elev în Tabăra Coolturala BookLand și, în continuare ne ține constant la curent cu varii acțiuni pe care le inițiază, a adăugatAdrian Matei Botici, Director Școala Gimnazială Luncșoara (jud. Bihor)
„Dincolo de zidurile gri cu tencuiala căzută până la cărămidă, acoperișul vechi prin care ploua în sălile de clasă, holurile reci cu gresie spartă, dușumelele vechi mirosind a mucegai, ușile vechi și sparte, noi am văzut o comoară în această școală, care adăpostește peste 120 de suflete nevinovate. Așa că am purces la un drum lung și anevoios. În Mai 2023, când ne-am apucat de renovare, am scos toate lambriurile, dușumelele, am ars vopseaua pe bază de ulei de pe pereți, am reparat și zugrăvit pereții, am montat gresia și mocheta. După care am coborât țiglă cu țiglă, înlocuind acoperișul vechi și sistemul pluvial cu unul nou. În ajutor ne-au sărit zeci de voluntari de la Fundația Vodafone România & _VOIS, care s-au dovedit tare vrednici, căci au reamenajat și dotat integral laboratorul IT, au zugrăvit casa scării, au vopsit gardul exterior și tot mobilierul de lemn de la locul de joacă, porțile de fotbal, retrasând marcajele de pe terenul de baschet. Ultima etapă de renovare a însemnat anveloparea clădirii cu polistiren și tencuirea-zugrăvirea acesteia, înlocuirea pervazurilor vechi, decorarea intrării în școală cu piatră și pavele decorative, precum și instalarea unei sculpturi care să le amintească micuților de grija pe care le-o purtăm.” – Mihaela Petrovan, Președinta Asociației BookLand
Prin programul „Renovare școli în mediul rural” demarat de Asociația BookLand, 80 de școli și grădinițe din satele României au fost reabilitate în perioada 2020 – 2024, în beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociația a reușit această performanță motivând autoritățile și comunitățile locale să se implice, dar și mobilizând sute de companii private să contribuie cu bani, servicii sau materiale prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177. Un exemplu de parteneriat public-privat care creează un viitor mai bun și sustenabil pentru copiii din satele și comunele României, contribuind la schimbarea mentalităților și atitudinii privind importanța educației în comunitățile rurale!
Toți cei care împărtășesc viziunea BookLand pentru șanse egale la o educație de calitate pentru elevii din mediul rural se pot alătura demersului donând 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845, achiziționând Soricelul BookLand sau completând Formularul 230 și redirecționând 3.5% din impozitul pe venit către Asociația BookLand.