Refugiații nu se așteaptă la alimente scumpe, doar la suficientă hrană sănătoasă. Câteva sfaturi pentru cei care vor să-i ajute
Situația prin care trec vecinii noștri ucraineni este una dramatică. Imaginile sunt cutremurătoare: mame care își lasă copiii la adăpost alegând să se alăture luptei, soții și copii care la graniță se desprind cu greu din brațele soților și taților, sperând că o să îi revadă curând, clădiri distruse, orașe sub asediu… Nimeni nu și-ar fi închipuit că e posibil să vedem și să trăim asemenea momente în secolul XXI, atât de aproape de noi. Ucrainenii fug din calea gloanțelor doar cu lucruri de maximă necesitate, acte, bani, câteva haine. Odată trecuți frontiera însă, refugiații au nevoie disperată de ajutor, un loc în care să se adăpostească, medicamente, haine de schimb și, mai ales, hrană.
Iar aici aici intervine rolul nostru, al statului român și al cetățenilor.
Patricia Rusu, coach în nutriție regenerativă, a explicat pentru Revista CARIERE ce alimente ar fi bine să oferim acestor oamenii aflați acum într-o situație atât de critică.
„Tipul de hrană pe care refugiații o consumă depinde de mixul grupului. Copiii, fiind în creștere, au nevoie de mai multe proteine decât persoanele în vârstă, bebelușii au nevoie de formule speciale de lapte, mai ales în cazul în care mamele lor nu au posibilitatea de alăptare, iar bătrânii au nevoie de multe legume pentru a-i proteja de boli și întețirea simptomatologiei unor boli deja existente. Ca să fie și sustenabil, mâncarea oferită ar trebui să fie și suficient de hrănitoare, dar și accesibilă ca preț, mai ales că durata îngrijirii acestor persoane s-ar putea prelungi. Refugiatii nu se așteaptă la alimente scumpe, doar la suficientă hrană sănătoasă. Alimentația proastă poate duce la probleme de sănătate și slăbirea capacității lor fizice. Dacă refugiații devin neputincioși, sunt slăbiți sau bolnavi, nu vor putea avea grijă de ei înșiși, iar situația din tabăra respectivă de refugiați s-ar putea înrăutăți”, explică nutriționistul.
Pentru a rămâne sănătos, organismul uman are nevoie de diferite tipuri de alimente cunoscute sub numele de grupuri alimentare, combinate pentru a forma mese echilibrate.
O masă echilibrată include următoarele grupe de alimente:
– Carbohidrați: Aceștia oferă energie și se găsesc în alimente amidonoase, cum ar fi cartofi, cereale, porumb, orez și pâine. Acestea conțin și fibre, și le vor servi la un metabolism care să susțină nivelul de energie mare consumat de corp prin petrecerea unui timp îndelungat în frig, stresul la nivel ridicat pe o perioadă lungă și, în mare, stresul resimțit de întreg organismul în astfel de situații critice și care, pentru a se apăra, prioritizează procesele în aceste condiții extreme.
– Proteine: Acestea construiesc mușchii și le va da putere. Alimentele bogate în proteine includ carne, pește, ouă, leguminoase (fasole, mazăre, năut, linte, soia etc.).
– Grăsimi și uleiuri: Acestea oferă energie și ajută la protejarea organelor interne, dar și la menținerea temperaturii bazale a organismului, ceea ce în stările de stres constant e un factor esențial. Grăsimile ajută și la reglarea sistemului nervos, ce e sub un imens stres în astfel de momente și perioade. De asemenea, ajută corpul să lupte împotriva bolilor. Alimentele din acest grup alimentar includ unturi, uleiuri, nuci, semințe, care sunt și neperisabile și pot fi luate la purtător pentru atunci când le este foame.
– Vitamine și minerale: Acestea se găsesc în toate alimentele, dar mai ales în fructele și legumele proaspete. Ele sunt foarte importante atât pentru sănătate în general, cât și pentru astfel de perioade când poate o masă pregătită termic nu este la îndemână, dar compensează factorul enzimatic ridicat din fructe și legume, care mențin un aport nutrițional.
În încercarea de a ajuta, deci, ne vom focusa pe alimente care să aibă un potențial nutrițional totuși ridicat, pentru a-i ajuta pe acești oameni să mențină un nivel de subzistentă măcar în ceea ce privește hrana, pentru a reuși să aducă putere și energie și din interior pe cât posibil. Asta, pe lângă suportul emoțional și cel în plan material, bineînțeles.
Mulți voluntari ajută acum la graniță. Și ei ar trebui să fie atenți la alimentație, mai ales dacă petrec timp îndelungat în frig.
La fel de mulți voluntari însă lucrează de acasă. Pentru efortul prelungit și lucrul în condiții de stres, și ei au nevoie de o alimentație sănătoasă pentru a rezista presiunii și pentru a se putea concentra.