Se intorc managerii
Cum a aparut trendul
Directia in care se misca lucrurile are mai multe explicatii. Investitiile si dezvoltarea inregistrate in ultimii ani in Romania au dus la aparitia unor posturi ce nu pot fi acoperite, momentan. Fie din lipsa oamenilor, fie din cauza ca multe din aceste joburi sunt noi pe piata romaneasca si nu exista persoane indeajuns de bine pregatite care sa le acopere. De aceea, concluzia la care au ajuns multe companii este ca pentru pozitii de middle si top management au nevoie de angajati cu experienta internationala, dar care, in acelasi timp, cunosc destul de bine societatea romaneasca, piata autohtona, oamenii, obiceiurile.
Companiile romanesti simt acum nevoia unor persoane cu experienta internationala in pozitii de middle si top management deoarece competitia este mult mai acerba. Cerintele pietei s-au schimbat si este nevoie de competente si cunostinte precum leadershipul, inteligenta emotionala sau change managementul, care nu au fost nici stimulate si nici dezvoltate cu atentie. "Ceea ce se intampla astazi in Romania este efectul politicii de business dusa de companiile prezente pe piata din 1991 si pana in prezent. Poti sa numeri pe degete multinationalele care au investit cu adevarat in dezvoltarea angajatilor (cu exceptia trainingurilor tehnice sau de vanzari si de negocieri) ", intareste Radu Manolescu, Managing Partner la firma de executive search K.M.Trust & Partners.
Prin urmare, o buna parte dintre "gulerele albe" nu este suficient de pregatita sau de productiva incat sa faca fata cerintelor actuale. "Cand un cumparator nu poate alege furnizorii de servicii cu un raport optim calitate/pret intr-o piata, el schimba strategia de cautare si merge pe alte piete, unde spera ca acest raport sa fie mai bun.
In acest fel se ajunge la momentul in care companiile incep sa caute in alte tari oamenii de care au nevoie. Motivul pentru care de multe ori se urmareste aducerea de romani inapoi in tara este faptul ca ei sunt deja destul de familiarizati cu atmosfera si societatea locala si pot interactiona cu angajatii mai bine decat unii expati. O urmare directa a numarului mic de specialisti este cresterea simtitoare, uneori chiar excesiva a salariilor acestora. Ofertele salariale interne se apropie din ce in ce mai mult ca valoare de cele din tarile mai dezvoltate.
Repatrierea
Procesul de repatriere este, insa, destul de complex si necesita adesea resurse importante, din partea tuturor actorilor implicati: angajatorul, firma de recrutare si potentialul angajat. Angajatorul care identifica lipsa unei persoane cu anumite abilitati pe piata locala si decide cautarea acesteia pe alte piete, merge la o firma de recrutare multinationala sau cu un network dezvoltat, careia ii prezinta o schita a portretului angajatului dorit. Firma de recrutare studiaza cu mare atentie profilul candidatului si dupa aceea anunta birourile si partenerii din alte tari.
"Particularitatea metodologiei noastre este ca nu lucram cu baze de date, ci facem cautare directa", explica Mihaela Damian, Managing Partner la compania de Executive Search Stanton Chase. "Asta inseamna ca atunci cand intelegem profilul candidatului cerut de client si intelegem compania respectiva, din punctul de vedere al culturii de organizatie, al stadiului de organizare si al aspiratiilor, al strategiei de dezvoltare, incepem sa <
Filialele sau partenerii firmei de recrutare petrec apoi o bucata buna de timp pentru a studia piata si a identifica companiile unde ar putea gasi candidatul care sa se potriveasca cel mai bine profilului dat. Apoi, persoana respectiva este contactata si i se prezinta oferta. In cazul in care potentialul angajat priveste intoarcerea in tara la firma ofertanta ca fiind o optiune, atunci negocierile dintre angajator si angajat pot fi demarate.
Potrivit Danielei Necefor, Managing Partner la firma de Executive Search Total Business Solutions, in cazul romanilor din Europa si SUA, mai intai au loc discutii telefonice, teleconferinte sau convorbiri prin webcam si apoi urmeaza interviurile in tara, acestia acceptand sa vina pentru a le putea sustine si pentru a cunoaste potentialul angajator.
Totusi, sansa ca negocierile sa se si incheie cu succes nu este intotdeauna mare. Exista foarte multe aspecte care trebuie luate in calcul de catre ambele parti. In plus, de multe ori, cerintele celor vizati sunt diferite de piata romaneasca, atat din punct de vedere financiar cat si din punctul de vedere al relocarii. De exemplu, in majoritatea tarilor vestice, orice job este insotit de un pachet de relocare la nivel de top management, in timp ce in Romania sunt foarte putini angajatori care vor sa isi asume si aceasta cheltuiala.
In ceea ce priveste pretentiile salariale, parerile difera. In timp ce Larisa Condriuc, Branch Manager la firma de recrutare Manpower Romania sustine ca in cele mai multe cazuri asteptarile romanilor care doresc sa revina in tara sunt rezonabile si adaptate la piata locala, Mihaela Damian de la Stanton Chase spune ca nimeni nu vine inapoi in tara pe salarii mai mici decat oferta internationala. Eduard Fabian s-a intors de curand din strainatate pe postul de Senior Development Manager la Oracle Romania. El spune ca salariile din Romania sunt mai mici decat cele din vestul Europei sau SUA, dar ca se asteapta ca diferenta aceasta sa se anuleze in industriile globale in urmatorii sapte-opt ani.
In general, procesul de repatriere se intinde pe o perioada de la doua la opt luni si fluctueaza in functie de durata etapelor care il compun, de networkul companiei de recrutare si de pietele pe care se realizeaza cautarea. Nu de putine ori, demersurile nu se concretizeaza, deoarece negocierile dintre compania angajatoare si potentialul angajat esueaza. De aceea, numarul celor repatriati de o companie de recruiting variaza de la patru-cinci, pana la zece si chiar 35 pe an si este mult mai mic decat numarul celor cu care se stabileste contactul initial.
De ce se intorc
Motivatiile pentru revenirea in tara sunt diferite. Cel mai adesea, acestea sunt personale si tin de reunirea cu familia, de cercul de prieteni, stilul de viata si cultura romaneasca.
"A fost dorinta mea dintotdeauna sa ma intorc acasa, sa fac ceva in tara mea, sa fiu mai aproape de familie. Dar, fara o oportunitate potrivita, nu as fi facut-o", marturiseste Eduard Fabian. In aceeasi nota personala, Olavy-Theodor Pecou, fost Brand Manager in Franta, la producatorul de autovehicule Renault, spune ca a fost vorba in primul rand de dorul de tara, care devenise din ce in ce mai apasator in ultimul timp. "Am avut intotdeauna sentimentul launtric ca adevaratele si pana la urma singurele mele radacini au fost, sunt si vor ramane intotdeauna aici", explica el.
Pe de alta parte, romanii care se hotarasc sa revina in tara cantaresc atent datele referitoare la compania in care ar urma sa se integreze, cat de interesanta este pozitia si daca le ofera oportunitatea de a se dezvolta profesional. In ceea ce priveste pachetul oferit, daca nu este acelasi cu cel oferit in alte tari pentru aceeasi pozitie, trebuie sa fie macar comparabil. In general este preferat cel mai eficient raport intre asteptarile salariale si cerinta de capabilitati. Dupa parerea Larisei Condriuc, un alt motiv specific pentru unii romani care doresc sa revina se leaga de educatia si competentele dobandite la nivel international, pe care doresc sa le aplice local. Sunt multi cei care cred ca intr-un proces de dezvoltare rapida, asemanator celui in care se afla Romania in prezent, este nevoie de consolidare si ca plusul pe care il pot aduce ei este cunoasterea modelelor de business ale companiilor internationale si tipul de management practicat de acestea.
Potrivit specialistilor din companiile de recrutare, oportunitatile de cariera de pe piata locala s-au diversificat si pot fi considerate adesea competitive cu cele internationale atat profesional, cat si salarial. Astfel, prin revenirea in tara, unii romani pot obtine chiar o pozitie cu un nivel mai sus decat cea ocupata anterior. Acest fapt e explicabil si printr-o dinamica mai mare a pietei muncii din Romania, in comparatie cu tari din vestul Europei sau cu Statele Unite.
Ce va sa vina
Trendul repatrierii de romani este resimtit de companiile de recrutare de aproape trei ani. Modul in care va evolua acesta nu este usor de anticipat, insa expertii spun ca, cel mai probabil, va capata un contur si mai intens, iar numarul celor care accepta sa se repatrieze va creste. Acest lucru se va intampla pe fondul continuarii cresterii economiei romanesti si a plecarii unui numar important de expati. In plus, multe companii de recrutare primesc din ce in ce mai des cereri spontane si aplicatii de la romanii care vor sa se intoarca in tara din proprie initiativa si care cauta o firma la care sa se potriveasca cel mai bine. In acest caz, companiile mediatoare au rolul de a-i consilia pe candidati si de a-i ajuta sa gaseasca cel mai potrivit loc de munca. Pe de alta parte, candidatii romani ar trebui sa ia in calcul si faptul ca va veni concurenta serioasa din tari precum Austria, Franta sau Italia, unde salariile din anumite domenii si pe anumite niveluri sunt similare, prevede Radu Manolescu de la K.M. Trust & Partners. El trage si un semnal de alarma, spunand ca multi dintre angajatii romani care au pretentii salariale mari, chiar exagerate, nu realizeaza ca nu competentele lor i-au adus la anumite venituri, ci dezvoltarea sectorului in care lucreaza.
Desi trendul intoarcerii managerilor romani in tara este o certitudine, deocamdata se manifesta ca un proces subtil. Exista insa mai multe semne ca tendinta va deveni tot mai semnificativa in viitorul apropiat si ca lucrurile se vor complica din ce in mai mult, pe masura ce competitia se va ascuti. Cum piata joburilor de middle si top management din Romania este in continua crestere, acest lucru nu poate fi decat benefic.